Fraaie schaakpartij van Pieter Rebel

Jeugdcompetitie ronde 10

Soms stijgen schakers in hun partij boven zichzelf uit, mooie combinaties worden gevonden en schitterende mataanvallen worden opgezet. In deze ronde van de jeugd van Kijk Uit was het Pieter Rebel die een mooie en geslaagde mataanval vond. In zijn partij tegen Julian Lastdrager stond al heel snel het bord in vuur en vlam:  opgejaagde koningen, dreigingen alom, kortom overal om de hoek lagen dodelijke combinaties verborgen. Pieter was er als eerste bij om te profiteren, met een paar zeer mooie pionzetten zette hij de koning van Julian schaakmat.


Pieter Rebel won met een mooie en geslaagde mataanval van Julian Lastdrager

Maurits van Rees traditioneel een van de spelers die zijn partij altijd lang laat duren, moest het opnemen tegen Mark Scholten. Mark sloeg al in het begin van de partij fikse gaten in de koningsstelling van Maurits en het wachten was op de genadeklap. Die bleef echter uit door taai verdedigen van Maurits. Mark op zijn beurt verloor daarna de voorzichtigheid uit het oog en moest een kwaliteit inleveren. Daarna was het gebeurd met Mark, Maurits nam het initiatief over en in een voor Maurits gewonnen stand ging Mark door zijn vlag.
Tom Noordzij is in vorm. Dat liet hij in zijn partij tegen Boy Wu duidelijk zien. Een aanval op de zevende rij met dame en toren was Boy te machtig.
Barry Broek had niet echt zijn dag tegen Roelof Stikker. De kleur zwart beviel hem niet en even later blunderde hij tot overmaat van ramp ook nog eens zijn dame weg. Winst voor Roelof en volgende week mag Barry laten zien, hoe goed hij kan spelen met wit.
Thomas Otte altijd gewiekst bezig, liet Koen van de Velde in een van zijn trucjes arsenaal lopen. Hij schonk Koen promotie, maar wel op straffe van mat.
Het PSV en Ajax van de jeugdschaakcompetitie, respectievelijk Ingmar Visser en Dick Wijker, kende geen problemen. Hun tegenstanders Thomas Rebel en Ramon Wonink werden vriendelijk maar resoluut zonder punten naar huis gestuurd.
Gregory van den Ende maakte een einde aan de reeks verrassende overwinningen die Stef Brouwer de laatste week had geboekt.
Vincent Geschiere had een hele taaie aan Ben Eppink. Lange tijd ging het gelijk op, totdat Ben kleine foutjes begon te maken en Vincent de winst naar zich toe trok.
In de onderste regionen van de ranglijst zijn de krachtsverhoudingen klein en wordt er voor elk punt op scherpst van de snede gestreden. Zoals in de partij tussen Ruben van der Poel en Chris Pruiksma. Chris leek de zege naar zich toe te trekken, maar het overbekende pat verhinderde dat.
En ook in de partij tussen Jordy van den Berg en Gizem Erdogan werd het schaakbord een toneel van vele onwaarschijnlijke ontwikkelingen en was de uiteindelijke remise een terechte uitslag.

Andries Visser