Wie de laatste fout maakt verliest

Jeugdcompetitie ronde 11

Afgelopen donderdag hebben de kijkers van het edele schaakspel kunnen vaststellen dat, hoe de stand op het schaakbord ook is, het gaat vaak om de laatste fout. En deze misgrepen waren deze avond ruim vertegenwoordigd.
Bijvoorbeeld in de partij tussen Thomas Rebel en Boy Wu. Nadat Boy, met een voorsprong van een stuk, een paardvork op beide torens kon uitoefenen, leek het verhaal over en uit voor Thomas. Maar Boy verslikte zich in de vijandelijke pionnen en Thomas behaalde alsnog de overwinning.
Ook de partij Ben Eppink en Jordy van den Berg kende een curieus verloop. Nadat beide spelers regelmatig van voorsprong hadden gewisseld, plaatste Jordy een gevaarlijke koningsaanval met twee paarden en de dame. Opgejaagd door deze koningin met cavalerie zag Ben over het hoofd dat hij het paard kon nemen en liep daarna tot overmaat van ramp ook nog eens mat. Een bijzondere overwinning van Jordy want het is zijn eerste winst op de club.


Koen van de Velde won de spannendste partij van de avond

De meest bizarre partij kwam op naam van Thomas Otte en Vincent Geschiere. Nadat Vincent in vroeg stadium de dame van Thomas als trofee naast het bord had staan leek het een kwestie van tijd. Ook toen Vincent mat mistte, was de gedachte 'het komt toch wel goed'. Maar nee, Thomas, zeer getruukt verschalkte Vincent met twee torens.
Dick Wijker en Wim Dijkman kwamen in een toren-loper eindspel terecht waarbij Dick de toren en een pion meer had. Dat was teveel van het goede voor Wim en Dick kon de punten bijschrijven.
Maurits van Rees won al vroeg in zijn partij tegen Roelof Stikker een stuk. Daarna maakte hij met dame en toren een matnet en kon zo de overwinning gaan vieren.
Ramon Wonink won al in een heel vroeg stadium van Tom Noordzij. Niet zo snel als Pieter Rebel want die was verreweg als eerste klaar, Kirsten Broek was het slachtoffer. Ook Ruben van der Poel liet er geen gras overgroeien, want met goed spel werd Anne Dijkman opzij gezet.
Lange partijen waren er, bijvoorbeeld tussen Julian Lastdrager en Stef Brouwer. Lange tijd hielden beide heren elkaar in evenwicht. Tot bij Stef de accu leeg raakte en in een mindere stelling geraakt, gaf hij op. Ook Gizem Erdogan en Chris Pruiksma speelden een marathon partij, waarbij Chris met grote voorsprong er maar niet in slaagde zijn voorsprong te verzilveren. Tot uiteindelijk het kwartje viel en Chris de zege binnenhaalde.
Gregory van den Ende, vol zelfvertrouwen na zijn glansrijke optreden in het Grand Prix toernooi in Zaanstad, moest het opnemen tegen Mark Scholten. Gregory won wat materiaal en wilde met een dameoffer de partij in stijl afmaken. Dit lukte niet helemaal, maar hij won wel zijn partij.
Ingmar Visser en Nina Schumacher hadden zich in de bar genesteld om daar hun partij in alle rust te spelen waarbij toeschouwers door beiden werden geweerd. Na een twintigtal minuten kwam Ingmar vertellen dat hij de partij had gewonnen.
De spannendste partij van de avond ging tussen Barry Broek en Koen van de Velde. Beide heren kwamen in een toren eindspel terecht. Daarin toonde Koen zich daadkrachtiger dan Barry. Koen hield de druk goed op de koning en Barry moest daarbij materiaal inleveren. Na vele zetten kon Koen uiteindelijk promoveren, en moest met dame en toren de koning van Barry matzetten. Dat liep niet zo als gewenst, want Koen gaf zijn dame weg. Daarna hield hij het hoofd wel koel en zette de koning van Barry mat.

Andries Visser