Veel winstpartijen met zwart

Jeugdcompetitie ronde 12

Voor jeugdschakers blijkt in tegenstelling tot volwassenen het spelen met wit meer problemen te geven dan met zwart. Ook afgelopen donderdag gingen de witspelers bijna massaal ten onder; van de dertien gespeelde partijen ging de winst 8 keer naar zwart, 3 remises en slechts 2 partijen werden met wit gewonnen.
Anne Dijkman was een van de twee. Jordy van den Berg werd in een hopeloze stand gemanoeuvreerd en murw gespeeld gaf hij wijselijk op.
De andere winnaar was Thomas Rebel. In zijn partij tegen Mark Scholten won hij al heel snel materiaal en buitte knap zijn voorsprong uit. Mark kon na afloop terecht opmerken 'dat Thomas wel erg goed kan schaken'.
Nina Schumacher en Gregory van den Ende speelden een onderhoudend potje schaak. Nadat Gregory een stuk won leek het pleit beslist. Maar Nina won met een dubbele aanval het stuk terug. Daarna kwamen beiden in een eindspel terecht van koning met vier pionnen. Onder grote tijdsdruk werd er sportief tot remise besloten.
Onze schaakmagiėr Thomas Otte haalde een remise uit het vuur. Tegen Barry Broek was hij in een hopeloze stand terecht gekomen, maar wat is hopeloos voor een magiėr? Vier zetten voor het einde zei hij al dat hij er toch een remise zou uitslepen. En voor de omstanders onbegrijpelijk maar voor Thomas logisch, sleepte hij er een pat uit.


Schaakmagiėr Thomas Otte sleepte tot ieders verbazing een pat uit het vuur

Pieter Rebel en Koen van de Velde speelden ook remise, waarbij Pieter de gehele partij beter stond maar tegen het einde foutjes ging maken.
Ingmar Visser was deze avond als eerste klaar. Met een paar geplaatste aanvallen en een geslaagde mataanval rekende hij af met Ramon Wonink.
Dick Wijker had wat meer tijd nodig. Tegen Maurits van Rees won hij een aantal pionnen en die voorsprong moet je Dick niet geven. Winst voor Dick.
Daan Koetzier boekte een knappe overwinning op Wim Dijkman. Daan won een pion en daarmee kantelde de partij in het voordeel van Daan.
Tom Noordzij en Roelof Stikker speelden een zeer aanvallend potje schaak. Met behulp van een toren waren beide dames in de vijandelijke linies gedoken. Uiteindelijk was Roelof eerder bij de koning en boekte de overwinning.
Boy Wu moest het opnemen tegen zijn 'angstgegner' Vincent Geschiere. Dat liep natuurlijk niet goed af voor Boy, kansloos ging hij ten onder.
Ruben van der Poel boekte een goede overwinning op Stef Brouwer. Ruben benutte ten volle zijn grotere schaakervaring.
Chris Pruiksma trok flink van leer tegen Kirsten Broek. Met een paar goede aanvallen werd de koningsstelling van Kirsten weggeblazen en kon Chris de koning van Kirsten mat zetten.
De schaakpartij tussen Gizem Erdogan en Ben Eppink was vooral gezellig, waaruit Ben als overwinnaar te voorschijn kwam.

Andries Visser