Heimwee naar Sinterklaas

Jeugdcompetitie ronde 14

In de schaaksport is het weggeven van pionnen of stukken een niet te onderschatten facet van het spel, zelfs het weggeven van de partij door middel van mat komt in de hoogste kringen voor. Zoals vorige week de wereldkampioen Kramnik tegen een computer overkwam. Zo dol hebben onze jeugdschakers het dan wel niet gemaakt, maar toch, ook deze avond zaten er weer diverse Sinterklazen in de speelzaal.
Een van de sinten was Ruben van der Poel die weigerde de dame van Barry Broek te veroveren, een aftrekschaakje was genoeg geweest. Na afloop van de partij die door Barry werd gewonnen, droop de teleurstelling er bij Ruben van af.


Barry Broek won van Ruben van der Poel

Ook Maurits van Rees beleefde tegen Thomas Rebel een boze droom op het bord. Doordat hij zijn loper aanraakte moest hij hem zetten en kwam de dame in te staan. Later bleek dat Maurits een schaakje met de loper had kunnen geven en zo de dame had kunnen sparen. Daarna ontspon er een interessant potje schaak, dat eindigde in remise.
Het schaakdrama van de week overkwam Dick Wijker. In zijn partij tegen Ingmar Visser had hij de betere stelling maar Dick, inmiddels met minder dan een minuut op de klok, werd geplaagd door een paar schaakjes van Ingmar. Zonder na te denken plaatste hij zijn koning en dame in een paardvork en was een desillusie rijker.
Gregory van den Ende en Daan Koetzier speelden een partij waar de kansen nogal eens keerden. Tot in het eindspel en koning en toren in een lijn kwamen te staan en Gregory met een schaakje de toren in beslag kon nemen, derhalve winst voor Gregory.
Hetzelfde beeld had de partij Roelof Stikker tegen Wim Dijkman, waarna uiteindelijk de grotere ervaring van Wim de doorslag gaf.
Koen van de Velde moest zijn dame tegen een toren ruilen. Deze nadelige ruil werd door Ramon Wonink afgestraft.
Mark Scholten en Thomas Otte maakten er een lange partij van, waar uiteindelijk Mark aan het langste eind trok.
Tom Noordzij had een van zijn schoonmaakdagen. Tegen Vincent Geschiere ruimde hij het ene na het andere stuk van het bord en kon met een opgeruimd gemoed de winst in ontvangst nemen. Ook Ben Eppink hield deze avond van opruimen. Tegen Stef Brouwer vlogen de stukken van het bord, waarbij het voor Ben niet meer zo moeilijk was om de winst te pakken.
Chris Pruiksma tegen Pieter Rebel ging lange tijd gelijk op, totdat Chris een steekje liet vallen en Pieter de partij naar zich toetrok.
Boy Wu had de eer om deze avond als eerste te besluiten, in een hels tempo won hij van Anne Dijkman.
De dames Kirsten Broek en Gizem Erdogan maakten er een lang spelletje van, waarbij Kirsten steeds meer materiaal won en uiteindelijk ook de partij.

Andries Visser