Schaken bij de kerstboom

Jeugdcompetitie ronde 16

Het in kerstsferen getooide gebouw aan de Eksterlaan was afgelopen donderdag weer toneel van de wekelijkse jeugdschaakcompetitie. Nu speelde de Kerst het schaken wel parten, want maar liefst zestien spelers waren verhinderd door kerstmusical, kerstdiners en zelfs een heus kerstbal. Maar gelukkig konden er nog zes partijen gespeeld worden bij de kerstboom en een wanhopig tikkende klok, die door ietwat te enthousiaste kerstliefhebbers getooid was in slingers en hierdoor af en toe nog een amechtig tikje produceerde.
De schakers waren echter onverstoorbaar en als eerste had Roelof Stikker zijn tegenstander Ben Eppink gefopt met een prima mat aanval.
Daarna liet Ramon Wonink zien hoe lokzetten gespeeld moeten worden. Daan Koetzier dacht de toren van Ramon buit te maken maar die kreeg hij enkel op straffe van mat.


Ramon Wonink liet zien hoe lokzetten gespeeld moeten worden

Gewoontegetrouw worden toeschouwers geweerd tussen de partijen van Nina Schumacher en Ingmar Visser en ook nu konden de kijkers slechts van grote afstand volgen wat er op het bord plaatsvond. Maar het leek er op dat Ingmar een paar pionnen veroverde, daarna een toren en toen promoveerde en de partij in zijn voordeel besliste.
Gelukkig was de partij tussen Maurits van Rees en Gregory van den Ende wel toegankelijk voor het publiek. In deze partij verslikte Maurits zich in de opening en verloor een pion. Daarna ging de strijd gelijk op. In het eindspel kon Maurits de remise halen doordat zijn koning op een sleutelveld stond. Maar Maurits - nog niet op de hoogte van deze theorie - gaf de oppositie weg en kon Gregory alsnog opgelucht ademhalen.
Gizem Erdogan won met twee torens knap van Bas Lefeber, nadat beide spelers hun dame door uiteenlopende redenen verspeeld hadden.
Mark Scholten en Wim Dijkman speelden een taai partijtje schaak waarin Wim steeds meer spel kreeg en uiteindelijk de toren won, de pattrucjes van Mark omzeilde en de winst binnenhaalde.

Andries Visser