En het jeugdschaak ging door

Jeugdcompetitie ronde 20

Terwijl afgelopen donderdag de media moord en brand schreeuwde over de heersende storm en de nationale crisisdienst iedereen in dit land had aangeraden om vooral toch thuis te blijven, ging het jeugdschaak door en warempel 17 spelers hadden de weg naar de Eksterlaan gevonden. Misschien kwam het wel door die verslaggever op de TV in Harlingen, die de storm vreselijk vond terwijl achter in beeld een oud mannetje rustig zijn hond liep uit te laten. En de treinen dan? Tja, die rijden ook niet als er blaadjes op de rails liggen, laat staan takken.
Maar goed terug naar het schaken, de enige speler die de windkracht 10 vertaalde op het bord was Dick Wijker die Roelof Stikker in een mum van tijd in een hopeloze stelling achterliet.
Ingmar Visser zat daarentegen in een windstilte. Tegen Wim Dijkman moest hij lang zoeken naar een opening en toen na lang manoeuvreren Ingmar uiteindelijk een halfopen f-lijn kreeg kon hij de winst vinden.
Bij Ruben van der Poel liep het wel voor de wind tegen Boy Wu. Ruben won materiaal en leek op de overwinning af te stevenen. Boy plaatste nog een laatste aanval met dame en toren op de stelling van Ruben en tot een ieders verbazing zette hij Ruben mat.


Boy Wu zette tot ieders verbazing Ruben van der Poel mat

Gregory van den Ende toverde een fraai mat met zijn lichte stukken op het bord tegen Barry Broek.
Gewoontegetrouw ging Mark Scholten er weer goed voor zitten. Tegen Daan Koetzier ging de partij lange tijd gelijk op. En terwijl de jeugdleider op weg was de klokken er bij te zetten om niet ergens om middernacht thuis te komen, vond Mark het bevrijdende mat.
Ben Eppink heeft wat met de patregel. Tegen Anne Dijkman behaalde hij maar liefst drie koninginnen om daarna Anne pat te zetten. Kirsten Broek had daar geen last van, haar voorsprong tegen Bas Lefeber zette zij bekwaam om in een geslaagde mataanval.
Ook was er weer een primeur. Mees Kuipers voor de tweede maal op de club, behaalde zijn eerste overwinning. Tegen Gizem Erdogan moest hij het opnemen met zijn dame tegen twee torens, dit ging Mees prima af.

Andries Visser