Onbekende krachten bij Jordy van de Berg

Jeugdcompetitie ronde 21

Soms komen in sport krachten boven drijven waarvan het bestaan niet werd vermoed. Afgelopen donderdag gebeurde dat in de bekerstrijd tussen PSV en de Go Ahead Eagles, waarbij laatstgenoemde door pure pech de overwinning mis liep. En het gebeurde in het schaakduel bij schaakclub Kijk Uit tussen Jordy van de Berg en Bas Lefeber. Jordy schaakte nagenoeg foutloos en bekroonde zijn partij met een geslaagde mataanval. Later stelde Jordy dan ook terecht vast dat onbekende krachten bij hem los waren gekomen. Ook de tegenstanders van Ingmar Visser en Dick Wijker hadden een extra schepje er boven op gedaan, want Maurits van Rees en Ramon Wonink bleven vechten voor een goed resultaat. Dat het niet lukte lijkt een kwestie van tijd. Ramon verloor een stuk en werd daarna verslagen en Maurits presteerde het om Ingmar de gehele veertig minuten bezig te houden. Toen hij echter zijn toren liet opsluiten was het plecht beslecht.


Mark Scholten won van Roelof Stikker met een mataanval

Boy Wu gooide tegen nieuwkomer Menno Jaspers de trukendoos open. Hierdoor moest Menno zich al snel gewonnen geven. Bij Koen van de Velde en Vincent Geschiere vlogen de stukken er in de openingsfase in rap tempo van af totdat beiden in een toren pionnen eindspel geraakten. Vincent verzuimde een 'ventieltje' te maken en werd door Koen mat achter de paaltjes gezet. Ook Gregory van den Ende en Nina Schumacher kwamen in een eindspel terecht, maar hier waren de dames nog in het spel. Gregory leek met een slim pionzetje de winst te pakken, maar Nina hield door een schaakje de schade beperkt tot een pion. Daarna ging Gregory de mist in. In een veel te snel gespeeld eindspel gaf hij al zijn pionnen cadeau en kon Nina opgelucht ademhalen want de overwinning was binnen. Beter verging het Thomas Rebel. In een zeer knap gespeelde partij liet hij Barry Broek kansloos. Thomas toverde de ene na de andere goede zet op het bord en is hard op weg om een hele goede schaker te worden.
Ook was er een familieonderonsje. Wim en Anne Dijkman bestreden elkaar op het bord. Wim won de partij uiteindelijk dankzij zijn grotere schaakervaring vrij gemakkelijk.
Mark Scholten was bij uitzondering nu eens snel klaar met zijn partij. Roelof Stikker werd door Mark gefopt met een geslaagde aanval met mat.
De grootste man tegen de kleinste man was het predikaat van de partij tussen Ruben van der Poel en Mees Kuipers. Uiteindelijk doet fysiek er niet toe achter het bord, maar Mees moest toch zijn meerdere erkennen in Ruben. Een andere partij tussen groot en klein was tussen Tom Noordzij en Daan Koetzier. Maar hier moest groot buigen. Daan kwam met dame en toren in de verdediging van Tom en dat was teveel van het goede.
Ben Eppink hield het lang vol tegen Thomas Otte, maar moest zich uiteindelijk gewonnen geven tegen de geslepenheid in het spelletje schaak van Thomas.

Andries Visser