Een scherpzinnig mat van Daan Koetzier

Jeugdcompetitie ronde 22

Soms zien jonge schaakspelers combinaties, die de jeugdleider in hoge mate verbazen. En wel in positieve zin. Ditmaal was het Daan Koetzier die Koen van de Velde met een knap dubbelschaak de koning opjoeg en het karwei knap met de dame afmaakte.


Daan Koetzier zette Koen van de Velde knap mat

Een ander soort verbazing was er bij de twee patstellingen die deze avond op de borden werden getoverd. Stef Brouwer, in totaal gewonnen stand, laat Kirsten Broek tot pat komen en de broer van Kirsten, Barry, zette Thomas Otte pat. Dat waren dan ook meteen de enige twee remises van de avond. De meeste partijen werden met een groot overwicht gewonnen.
Ingmar Visser stelde Thomas Rebel al in een vroeg stadium van de partij voor onoplosbare problemen en met toren, paard en pion werd Thomas midden op het bord mat gezet. Ramon Wonink trok de winst tegen Roelof Stikker met twee dames voordeel naar zich toe.
Wim Dijkman moest er tegen Mark Scholten hard voor werken. Eerst door middel van een kwaliteit, en later, veel later stortte de stelling van Mark definitief in.
Bij Tom Noordzij tegen Ruben van der Poel ging de trukendoos open en Ruben concludeerde na afloop dat hij in een gemeen valletje was gelopen, en zo de punten bij Tom moest inleveren.
Boy Wu moest het opnemen tegen zijn 'angstgegner' Vincent Geschiere en ook in deze editie verliep de strijd hopeloos voor Boy. Vincent won al snel de dame en niet veel later ook de partij.
Ook Pieter Rebel deed er niet lang over. Anne Dijkman werd al snel mat gezet.
De eer voor de snelste partij ging naar Mees Kuipers. Zijn tegenstander Ben Eppink liep in het herdersmatje. Thomas Lichtendaal, weer terug op de schaakclub, won van Gizem Erdogan, nadat Gizem had gezegd hoe zij matgezet moest worden. De stand op het bord leende zich er wel voor, want van Gizem's stelling was weinig meer over.
Jordy van de Berg had de onbekende krachten van vorige week diep weggestopt. Zijn tegenstander Menno Jaspers won met een grote overmacht aan materiaal van Jordy. De spannendste partij van de avond ging tussen Dick Wijker en Maurits van Rees. Maurits won al snel in de partij een stuk, hij moest die echter bij een koningsaanval weer inleveren zodat de stand weer gelijk was. Het eindspel was met nog enkele minuten op de klok een bloedstollende aangelegenheid. Nadat beide heren de winst hadden kunnen grijpen was het uiteindelijk Dick die de winst naar zich toetrok.

Andries Visser