Sneeuwballen gooien en schaken

Jeugdcompetitie ronde 23

Voor veel schakers was het sneeuwdek van afgelopen donderdag aanleiding om voor de aanvang van de competitie de armen eens goed te trainen. De sneeuwballen vlogen in het rond op het schoolplein en menig schaker kwam binnen met een gezicht waar de sporen zich aftekenden van een goedgemikte worp.
Met verkleumde vingers zaten ze even later aan het bord, wat het voordeel gaf dat er waarschijnlijk niet te snel gezet zou worden. En er was inderdaad niemand die in het herdersmatje liep. Weliswaar liep het bij sommigen in de opening niet al te lekker en werden ze al op een flinke materiele achterstand getrakteerd. Zoals bij Wim Dijkman tegen Dick Wijker. Laatstgenoemde sloeg de hele koningsstelling van Wim aan gruzelementen. En toen Wim z'n heil met de koning op de damevleugel had gezocht, bracht Dick daar een bezoekje, wat uiteindelijk de winst voor Dick betekende.


Dick Wijker sloeg de koningsstelling van Wim Dijkman aan gruzelementen

Ook Jordy van den Berg kwam prima uit de opening. Mees Kuipers probeerde te redden wat er te redden viel maar het werd dweilen met de kraan open. Ook Thomas Otte deed het prima in het beginspel tegen Daan Koetzier. Met een listig zetje verschalkte Thomas de dame van Daan, maar daarna liet Daan zien dat hij het spel in de vingers heeft. Met zijn andere stukken zette hij Thomas onder druk en pakte alsnog de winst.
Gregory van den Ende speelde geconcentreerd tegen Ingmar Visser, maar kon niet voorkomen dat pionnetje na pionnetje werd weggesnoept. Na een achterstand van drie pionnen gaf Gregory Ingmar een hand.
Maurits van Rees begon ook goed tegen Ramon Wonink. Maurits won al snel een stuk, had wel het nadeel dat zijn koning niet echt veilig stond, maar hij pareerde de aanvallen van Ramon en speelde het spel daarna knap uit.
Thomas Lichtendaal bouwde een enorme voorsprong op tegen Boy Wu, maar toen Boy voor alles of niets koos, raakte Thomas de kluts kwijt en won Boy de partij.
Mark Scholten en Vincent Geschiere hadden wat aanvangsproblemen. De koning van Mark bleek al een paar zetjes schaak te staan. Gelukkig konden de heren de stelling terugzetten en na een gelijkopgaande partij, schoof het voordeel naar Mark toe, die door deze overwinning de top tien is binnengekomen.
In de partij tussen Roelof Stikker en Koen van de Velde liep het wel heel gesmeerd bij Roelof. Koen kwam geen moment in de partij en Roelof trok de winst zonder in problemen te komen naar zich toe.
Ruben van der Poel speelde een prima partij tegen Menno Jaspers. De schaakervaring van Ruben was nog teveel voor Menno. Wel verzuimde Ruben een paar keer Menno mat te zetten, maar tenslotte vond Ruben de bevrijdende zet. Gizem Erdogan vond deze zet niet, want nadat ze veel materiaal had gewonnen van Bas Lefeber zette zij Bas pat.

Andries Visser