Een woelig strijdtoneel bij jeugd Kijk Uit

Jeugdcompetitie ronde 24

In een goedgevulde speelzaal waren er complete veldslagen te zien op de schaakborden van Kijk Uit. Zeker voor de koppositie in de verschillende groepen waren er zeer interessante ontwikkelingen gaande.
In groep vier zette Stef Brouwer Boy Wu in de hoek. Stef was wat zuiniger met zijn pionnetjes dan Boy en dat vertaalde zich in een dame, waarna de stukken in de doos konden. Daarna moest Stef afwachten wat zijn directe concurrenten deden. Nou dat viel tegen voor Stef. Anne Dijkman blijft in het spoor door een duidelijke overwinning op Kirsten Broek, terwijl Menno Jaspers op het vinkentouw blijft door Mees Kuipers te overtuigend te verslaan.


Stef Brouwer zette Boy Wu in de hoek met een gedegen overwinning

In groep drie bleef Thomas Rebel ruim aan kop ondanks de nederlaag die hij kreeg toegediend van Maurits van Rees. Thomas was er met zijn dame te vroeg uitgegaan. Dat werd prima afgestraft door Maurits die de dame opsloot en veroverde. Daarna was het spel gespeeld. De achtervolger in die groep bleef op grote afstand: Barry Broek delfde het onderspit tegen Ruben van der Poel. Ruben plaatste een paardvork op de dame en koning en de partij was gespeeld. Pieter Rebel schoof wel wat op. Tegen Vincent Geschiere plaatste hij een knappe mataanval die werd bekroond met 'mat achter de paaltjes'.
In groep twee was het stuivertje wisselen. Ramon Wonink moest ondanks zijn overwinning op Mark Scholten plaats maken voor Maurits van Rees. Maar de verschillen tussen beide heren op de ranglijst zijn miniem, dus met de spanning zit het wel goed.
In groep een is het vertrouwde beeld van Ingmar Visser en Dick Wijker aan de kop. Ingmar bleef Dick voor door van Daan Koetzier te winnen. Daan vocht voor wat hij waard was, maar werd langzaam van zijn materiaal ontdaan. Dick speelde Gregory van den Ende in een hoog tempo van het bord. Het was jammer voor Dick dat Gregory in het laagste tempo opereerde.
Een zowel hele mooie als verrassende overwinning boekte Roelof Stikker op Wim Dijkman. Met prima aanvallen werd Wim in de verdediging gedrukt. En toen daarna de toren een penning op de dame en koning kon uitvoeren, was het pleit beslecht.
Ook Koen van de Velde behaalde een knappe overwinning. Thomas Otte werd het slachtoffer van zijn dadendrang. Koen behaalde een groot overwicht, maar raakte daarna de kluts kwijt en moest weer van alles inleveren. Daarna herstelde Koen zich en behaalde alsnog de zege.
Jordy van den Berg zette zijn materiele overwicht tegen Gizem Erdogan wel meteen om in winst.
De resterende twee partijen eindigden in bizarre remises. Nieuwkomer Roland de Bruin speelde tegen Bas Lefeber. Na een vermeend mat van Bas kreeg Roland steeds meer vat op het spel van Bas, maar in het eindspel wist Roland met zijn gewonnen materiaal de winst niet te vinden. En ook Thomas Lichtendaal en Ben Eppink speelden een tumultueus potje. Ben had een soort van omsingelingstactiek op de stelling van Thomas losgelaten. De omsingeling bleek legio gaten te vertonen en Thomas kwam terug in het spel. Later veel later, ongeveer om half negen, met op het schaakbord een situatie met twee pionnen voor Ben en een paard van Thomas, ging er zowel op het bord als met de klok van alles mis zodat er niets anders dan remise kon worden gegeven.

Andries Visser