Leuk avondje bij jeugd Kijk Uit

Jeugdcompetitie ronde 26

Vooraf aan deze ronde waren een aantal schaakpartijen die op het programma stonden, al bijzonder interessant. In de voetballerij gaan ze dan meteen over op superzondag, dus laten wij maar even meedoen en het superdonderdag noemen. Er was de nummer een tegen twee. Hoe zou Maurits van Rees zich staande kunnen houden tegen de geroutineerde Gregory van den Ende? En de in bloedvorm verkerende Mark Scholten moest het opnemen tegen de getalenteerde Roelof Stikker. Later meer, maar nu eerst naar de reclame. Genoeg meegedaan!, Het is een schaakverslag en niet een door de commercie doordrenkte voetbalreportage.


Mees Kuipers won gedecideerd van Roland de Bruin

Ondanks de Krokusvakantie was de zaal redelijk gevuld met negentien spelers. Ben Eppink had deze ronde vrij en zo konden de negen partijen van start. En meteen al een verrassing, want het herdersmatje werd na lange tijd weer eens op het bord getoverd. Roland de Bruin liet zich slachtofferen door Mees Kuipers, en ook Menno Jaspers die zich veel te sterk toonde tegen Gizem Erdogan, was in een mum van tijd klaar. Jordy van den Berg leek ook snel te winnen van Kirsten Broek, maar Kirsten liet haar verdedigende kant zien en bij Jordy stokte het tempo. Maar na een half uurtje had Jordy toch de buit binnen.
Ook haar broertje Barry Broek had het niet gemakkelijk. Tegen Daan Koetzier liep hij in het eindspel in een torenpenning waardoor zijn dame verloren ging. Barry stribbelde nog wat tegen, maar moest toezien hoe Daan de winst binnenhaalde.
Boy Wu is uit vorm. Tegen Koen van de Velde ging het opnieuw niet lekker. Koen omsingelde de stelling van Boy en werd even later op de achterste lijn met de dame matgezet. Nina Schumacher deed ook een soort van omsingeling. Ramon Wonink werd met de torens klemgezet, en prompt verloor hij er een. Daarna was het een koud kunstje voor Nina om de winst te pakken.
De man in vorm, Mark Scholten, moest het opnemen tegen Roelof Stikker. Er volgde een fascinerend schaakduel, waarin eerst Mark het initiatief had en toen Roelof een messcherpe aanval inzette met twee lopers en toren. Het kostte Mark de kwaliteit en toen hij dat kleinood ook nog eens verspeelde in het eindspel, was de strijd gestreden.
Ingmar Visser en Dick Wijker spelen tegen elkaar vaak curieuze partijen, en deze komt beslist hoog op de lijst. Ingmar wint in de opening een pionnetje. Dick met een fraaie aanval wint een volle loper! Ingmar snoept nog een pion. Dick dreigt door te lopen met een vrijpion. Ingmar weeft er een mataanval in. Dick in uiterste tijdnood Ingmar mist mat in ייn, en even later geeft Dick op.
Maar de combinatie van de avond werd gemaakt door Maurits van Rees. Nadat hij eerst in de stelling van Gregory van den Ende had ingeslagen, sloeg Gregory terug en werd daarbij verrast door een fraaie aftrekaanval, waarbij de toren van Gregory werd buitgemaakt. Daarna had Maurits geen enkele moeite meer en won zijn partij.

Andries Visser