Miraculeuze ontsnappingen bij jeugd Kijk Uit

Jeugdcompetitie ronde 4

In de vierde ronde van de jeugdschaakcompetitie had zelfs de legendarische boeienkoning Houdini met de mond open gestaan, mits hij natuurlijk de schaakkunst machtig was. Voor de meest onwaarschijnlijke ontsnapping zorgde Guido de Waal. Zijn stelling was aan puin geslagen en het wachten was op de genadeklap. Die bleef wonderlijk genoeg uit. Daan Koetzier weigerde in te gaan op dameruil en werd tot een ieders verbazing matgezet.
Maar ook Barry Broek en Thomas Rebel zorgden voor een waar spektakel. Barry won al vroeg de dame van Thomas, maar werd wonderlijk genoeg zo'n beetje van al zijn stukken ontdaan. Uiteindelijk resteerde hem alleen een toren, terwijl Thomas een paard en nog een aantal pionnen in zijn bezit had. Maar ook hier een mirakel, Barry vond het mat met de koning en toren.


Koen van de Velde behaalde zijn derde overwinning op rij

Ook niet mis was de wijze waarop Ruben van der Poel van zijn aanval werd afgeholpen en Vincent Geschiere de volle buit alsnog binnenhaalde. Daarentegen nam Ramon Wonink geen enkel risico. Met drie stukken was hij diep in de defensie van Marnix van der Bijl getrokken en besloot dit met een knap mat.
Fanuel de Klark kwam een dame achter in het verre eindspel en kwam met een pion toch nog op remise tegen Roland de Bruin.
Met een mooie combinatie verijdelde Ingmar Visser een alles of niets aanval van Maurits van Rees. Zie diagram.

Maurits van Rees - Ingmar Visser

Ingmar met zwart speelde hier 1. ... Pd5-c7 met schaak. De koning moet wijken en b6 lijkt het enige acceptabele veld: 2. Kb5-b6. Daarna speelde Ingmar 2. ... Pc7xa6 en deed Maurits de stukken in de doos.
Pieter Rebel heeft er even op moeten wachten maar na twee vruchteloze pogingen heeft hij zijn eerste overwinning op zak. Jordy van den Berg werd al in een vroeg stadium van de partij mat gezet.
Ook Mark Scholten behaalde zijn eerste overwinning dit seizoen, al had er een poging minder voor nodig. Armando Noordzij werd stevig in de tang genomen door de ervaren Mark.
Koen van de Velde behaalde zijn derde overwinning op rij. Roelof Stikker werd knap overwonnen.
Tom Noordzij begint steeds beter te schaken. Met een surplus aan materiaal zette hij Marco Wellinga mat, al moet worden gezegd dat Tom het mat niet zag.
Verder won Thomas Otte van Ben Eppink, Menno Jaspers van Thomas Lichtendaal en Dick Wijker versloeg Wim Dijkman.