Eindspelproblemen bij jeugd Kijk Uit

Jeugdcompetitie ronde 10

Dat bij het schaken het eindspel een belangrijke rol vervult en ook niet makkelijk te doorgronden is, bewezen afgelopen donderdag een aantal spelers. Een middel is om het matpatroon al voor te stellen en daar naar toe te werken. Welnu dat ging niet helemaal zoals het moest.
Wim Dijkman kreeg twee torens op de tweede rij tegen Vincent Geschiere en het mat was dichtbij, ware het niet dat Wim begon te twijfelen. Omstanders verbaasd, maar Wim herpakte zich en won. Ook bij Roland de Bruin en Ben Eppink ging het eindspel de mist in. Ben was uiteindelijk de gelukkige.


Wiim Dijkman twijfelde in het eindspel, herpakte zich en won

Het was jammer dat deze spelers Dick Wijker niet zagen schaken tegen Guido de Waal. Met prima zetten werd de koning van Guido voor onmogelijke opgaven geplaatst.
Een hele leuke partij speelden Barry Broek en Thomas Otte. Er werd op het scherpst van de snede gespeeld tot het moment dat een klein foutje van Thomas de partij deed kantelen, het hele bouwwerk van Thomas stortte in elkaar. Een speler wiens bouwwerk momenteel staat als een huis is dat van Boy Wu. Dit keer moest Thomas Rebel er aan geloven. Boy gaf zoveel keuzemogelijkheden dat Thomas het spoor bijster raakte en werd matgezet.
De snelste partij deze avond werd gespeeld door Marnix van der Bijl en Armando Noordzij. Laatstgenoemde liep in een soort herdersmatje zonder toren. Ook Tom Noordzij had het niet. Met een enorm tekort aan materiaal werd hij door Pieter Rebel overvleugeld.
Ramon Wonink speelde een prima partij. Vanaf het begin werd Mark Scholten onder druk gezet en moest steeds meer materiaal inleveren en natuurlijk de partij. Ook Menno Jaspers liet er geen gras over groeien, tegenstander Marco Wellinga ging met lege handen naar huis.
En Roelof Stikker hield Koen van de Velde flink onder druk zodat er vanzelf wel materiaalwinst kwam. Een paardvork zorgde voor de definitieve beslissing.
Verdere uitslagen: Daan Koetzier - Ingmar Visser 0-1, Maurits van Rees - Ruben van der Poel 1-0, Thomas Lichtendaal - Cory van Bellen 1-0, Jordy van den Berg - Stef Brouwer 0-1 en Anne Dijkman - Fanuel de Klark 0-1