Een dolle toren

Jeugdcompetitie ronde 23

Een dolle toren kan voortdurend schaak geven, want als hij geslagen wordt is het pat. Dit ultieme reddingsmiddel werd gebruikt door Koen van de Velde in zijn partij tegen Mark Scholten, die met een toren en een pion op promoveren stond en wel heel erg dicht bij de winst was. Koen zag in een oogwenk echter de kracht van de toren en ontsnapte met remise.
Zo spectaculair waren de andere remises niet. Wim Dijkman zag ook al met een toren meer, de winst niet tegen Gregory van den Ende en besloot de partij met de mededeling dat het muurvast stond, een akelig wankel muurtje moet dat geweest zijn.
Ook Menno Jaspers deed zichzelf te kort. Tegen Erin Lucassen had hij genoeg materiaal om het in zijn voordeel te beslissen, maar het werd pat.


Gregory van den Ende stond muurvast en speelde remise

De eerste winstpartij deze avond kwam op naam van Ingmar Visser, die naar alle waarschijnlijkheid Thomas Rebel in verwarring had gebracht met zijn opening van g6. Prompt antwoordde Thomas met g4 en de koningsvleugel was totaal onbeschermd, en Ingmar had daar vrij spel.
Na een lange partij kon Daan Koetzier de zwakke pion op f7 van Roelof Stikker uiteindelijk buitmaken en Roelof liep mat.
Boy Wu benadeelde zichzelf flink. Na diverse matmogelijkheden te hebben gemist, liet hij zich in de slotfase alsnog foppen door Pieter Rebel.
Barry Broek komt weer in vorm. Ditmaal won hij al snel een toren van Marco Wellinga, bouwde zijn voorsprong uit en pakte de winst.
Armando Noordzij begint steeds beter te schaken. Tegen Marnix van der Bijl had hij een fikse voorsprong, maar het mat wilde niet vlotten. Echter, na ruim een uur schaken vond hij de moeilijkste matvariant!
Zijn broer Tom won geduldig van Fanuel de Klark. Terwijl Vincent Geschiere in het eindspel tegen Thomas Otte plots drie stukken kwijtraakte en de eer aan Thomas moest laten.
Anne Dijkman sloeg een vergiftigde loper en liep mat tegen Thomas Lichtendaal.
Gizem Erdogan leek op het juiste spoor te zitten, toen zij de dame van Roland de Bruin sloeg. Leek, want Roland vocht zich terug en pakte de winst.