Onverwachte matten bij jeugd Kijk Uit

Jeugdcompetitie ronde 26

Afgelopen donderdagavond werden in de eerste partijen van de jeugd van Kijk Uit de mooiste matten op de borden getoverd. Wat daarbij opviel was dat het de matzetter zelf nog het meest verbaasde.
Als eerste sloeg Thomas Rebel toe. In een niet echt betere stelling besloot hij Koen van de Velde met zijn paard schaak te zetten. Tot beider verbazing was het mat, de loper van Thomas sloot de vluchtgang van Koen af. Even later was het de beurt aan Gizem Erdogan. Even onverwacht werd ook met een paard Ben Eppink voor onoplosbare problemen gesteld. Marnix van der Bijl - 'goed oplettend' - dacht, dat kan ik ook. Met een pion dacht hij Marco Wellinga te hebben matgezet. Helaas voor Marnix was de pionzet onreglementair en moest hij op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Die vond hij in een toren.


Maurits van Rees won de koningin van Mark Scholten

Anne Dijkman vond het mat niet tegen debutante Jared van der Zee. Na de vijftig zetten regel te hebben toegepast, hielden beide speelsters een halfje over aan deze partij. Guido de Waal speelde deze avond sterk tegen Pieter Rebel. Met logische zetten boog hij zijn materiaalvoorsprong om in winst. Armando Noordzij zorgde opnieuw voor een schaakstunt door Boy Wu midden op het bord mat te zetten.
Ingmar Visser besliste zijn partij tegen Roelof Stikker met een zogenaamde magneetaanval. De aandachtig toekijkende schaaktrainer Patrick de Koning had daarvoor nog wat moois voor Roelof gezien. Ingmar en Patrick hebben over dit moois tot laat in de avond zitten analyseren, zij kwamen er niet uit.
Mark Scholten kon zijn sterke optreden van vorige week geen vervolg geven. Tegen Maurits van Rees verspeelde hij al snel zijn dame en was de partij gespeeld. Ook Erin Lucassen verloor zijn dame. In de aanval verloor hij het overzicht, wat hem zijn koningin kostte. Tegenstander Tom Noordzij promoveerde en met twee dames won hij.
Barry Broek liep tegen Wim Dijkman in een paardvork. Menno Jaspers zette zijn zegereeks voort, Thomas Otte was het slachtoffer. Roland de Bruin en Fanuel de Klark wonnen met zwart van Stef Brouwer en Thomas Lichtendaal.