Thomas Lichtendaal opnieuw in de (schaak)overuren

Jeugdcompetitie ronde 5

Donderdag 18 september 2008 - Met Thomas Lichtendaal is er in dit nog prille schaakseizoen iets merkwaardigs aan de hand, elke partij van hem duurt minimaal een uur. Meestal zit Thomas dan in gewonnen stand naar een stelling te kijken en pijnigt zijn hersens om er een matvariant uit te toveren. De laatste twee partijen lukte hem dat ook, maar ditmaal moest hij genoegen met remise tegen Quinten Otte. Na een uur zoeken gaf hij zijn queeste op. Daarna verzuchtte Thomas dat hij zijn boek maar weer eens oppakt.


Thomas Lichtendaal

Ook bij zijn naamgenoten zien we een ander beeld dan we gewend zijn. Thomas Otte speelt beter dan ooit tevoren en bezet een keurige tweede plaats. Tegen Barry Broek nam hij al gauw het heft in handen, en via allerlei penningen moest Barry zijn koning neerleggen. Wel is het zo dat Thomas zijn aanval zo mooi wil maken, dat er op den duur voor zijn tegenstander een verdediging te voorschijn komt.
Thomas Rebel is nog niet in vorm op het bord. Tijdens de les wist hij de eindspelopgaven keurig op te lossen, maar tegen Marco Wellinga verloor hij al snel een stuk en daarna schaakte Marco geduldig naar de winst.
Mark Scholten zette de mooiste aanval van de avond op. Tegen Koen van de Velde rafelde hij met twee paarden en een dame de verdediging uit elkaar.
De familie Noordzij had een prima schaakavond. Tom Noordzij won al redelijk snel in de partij van Menno Jaspers. Een paard aan de andere kant van het bord leidde de aandacht van Menno af en kon Tom mat geven met paard en dame.
Armando Noordzij won van Gizem Erdogan. Armando kreeg met twee torens de koning van Gizem klein.
Ingmar Visser hield aan de schermutselingen op het bord met Erin Lucassen een dame over en dat was genoeg voor winst. Gregory van den Ende speelde geconcentreerd tegen Boy Wu en na een half uur kon Gregory het punt bijschrijven. Ben Eppink haalde het herdersmatje van stal tegen Job Elsendoorn, terwijl Anne Dijkman en Cory van Bellen remise overeen kwamen.

Andries Visser