Mark Scholten boekt een belangrijke overwinning

Jeugdcompetitie ronde 10

Donderdag 23 oktober 2008 - De herfstvakantie was er de oorzaak van dat er slechts vijf partijen werden gepeeld afgelopen donderdag in de Eksterlaan. Maar zoals wel vaker blijkt, zegt kwantiteit niet zoveel. De partijen werden stuk voor stuk op het scherpst van de snede gespeeld en pas na een uur spelen was de laatste partij gespeeld.
Dit keer was Koen van de Velde als eerste klaar, en dat gebeurt zelden of nooit. Oorzaak was zijn tegenstander Ingmar Visser, die na twee pionnen te hebben veroverd, de partij koelbloedig naar winst speelde.
In de partij tussen Boy Wu en Menno Jaspers leek Menno er met de volle buit van door te gaan door de dame van Boy te winnen. Boy kreeg echter met een truc de dame van Menno in bezit, maar bemerkte tot zijn schrik dat deze truc toch wel erg veel materiaal had gekost en moest toelaten hoe Menno met een surplus aan materiaal zijn koning mat zette.


Mark Scholten

Thomas Lichtendaal begon uitstekend tegen Marco Wellinga, maar eenmaal op voorsprong wist Thomas het allemaal niet meer zo goed. Zijn gewonnen materiaal leverde hij langzaam in, totdat Marco zelfs op voorsprong kwam. Thomas vond het daarna welletjes en Marco kon opgelucht ademhalen.
Quinten Otte en Barry Broek speelde een kraker. Quinten kwam met twee torens de verdediging van Barry binnengevallen en maakte een loper buit. Daarop verspeelde Quinten zijn toren maar met een paar vrijpionnen als compensatie leek winst voor Quinten niet uitgesloten. Na lang puzzelen in het eindspel kwamen beide heren echter uit op remise.
Mark Scholten en Thomas Otte, beiden hoog op de ranglijst, moesten tegen elkaar aantreden. Het werd een schaakgevecht met twee verschillende stijlen. Het opportunistische spel van Thomas en het degelijke spel van Mark. Maar Mark liet zich niet van de wijs brengen door het dreigende spel van Thomas. Mark won eerst een kwaliteit bouwde zijn winst zorgvuldig uit en kon na een uur spelen de winst bijschrijven.

Andries Visser