Curieuze overwinning van Marco Wellinga

Jeugdcompetitie ronde 17

Donderdag 11 december 2008 - Soms worden er schaakpartijen gespeeld die als een stuiterbal heen en weer gaan. Erin Lucassen en Marco Wellinga speelden afgelopen donderdag zo'n partij. Al in het begin van de partij kon Erin remise opeisen na drie maal dezelfde stelling, hij deed dat niet en besloot voor de winst te gaan (lovenswaardig). Maar het liep niet zoals gepland door Erin. Hij zag een moeilijk mat over het hoofd en maakte in plaats van het mat een toren buit, maar liet een pion van Marco promoveren. Nog was het niet afgelopen, want ook Erin promoveerde een pion tot dame. Toen echter Marco nog een pion promoveerde tot dame was de winst voor Marco.


Marco Wellinga

Ingmar Visser gebruikte een loktoren. Barry Broek wist niet wat hem overkwam toen hij de toren sloeg, hij had echter het onbeschermde veld d3 in zijn verdediging niet gezien en prompt verscheen daar een paard, wat het einde van de partij betekende.
Roann Plug heeft de smaak van overwinningen te pakken, na haar zege van vorige week won zij nu van Kim van Loon. Ook Guido de Waal is in vorm, al in de opening stelde hij Koen van de Velde voor onoplosbare problemen. Met een stuk minder probeerde Koen er nog wat van te maken, maar toen hij de verkeerde kant op ging met zijn koning was het mat.
Kirsten Broek en Daphne Oudshoorn hebben de regel van driemaal dezelfde stelling goed in hun hoofd geprent, want al heel snel in de partij werd er tot remise besloten. Tom Noordzij verzuimde zijn paard bij een aanval op de koning van Thomas Rebel te betrekken. Thomas kon ontsnappen, nam de aanval over en toen Tom ook nog eens pardoes zijn dame verloor was de partij gespeeld.
Thomas Otte moest het opnemen tegen een sterk spelende Mark Scholten. Met twee torens en twee lopers dwong hij de koning van Thomas tot overgave. Boy Wu verloor een dame-eindspel van Ben Eppink, zodat Boy en Ben stuivertje wisselden op de ranglijst.
Verdere uitslagen: Menno Jaspers - Armando Noordzij 1-0, Job Elsendoorn - Quinten Otte 0-1 en Gizem Erdogan - Cory van Bellen 0-1.

Andries Visser