Onverwachts mat brengt Menno Jaspers naar derde plaats

Jeugdcompetitie ronde 18

Donderdag 18 december 2008 - Slechts elf kinderen waren op de laatste jeugdschaakavond dit jaar van Kijk Uit. De oorzaak was niet zo moeilijk te vinden, veel scholen hadden hun kerstviering deze avond op het programma staan.
Koen van de Velde had daar niet zoveel moeite mee, hij was wat eerder van het kerstfeest weggegaan om zijn wekelijkse competitiepartij te spelen. Maar in zijn partij tegen Menno Jaspers liep het niet echt. Nadat hij met een knap zetje zijn opgesloten paard kon compenseren,
kreeg hij een wel heel onorthodox mat om zijn oren. Geen van beide spelers had het mat gezien, zodat de verrassing na het zetje van Menno bijzonder groot was.
Thomas Rebel overspeelde zichzelf tegen Barry Broek. Na een geslaagde vork waarbij hij een kwaliteit won, speelde hij te speculatief op de aanval. Dit liep nog bijna goed ook, maar dameverlies doorkruiste de plannen van Thomas. Ingmar Visser veroverde een toren van Mark Scholten, wat Mark niet meer kon goedmaken. Armando Noordzij speelt een prima schaakseizoen. Na zijn overwinning op Thomas Lichtendaal deze avond, bezet hij zelfs de achtste plaats. Gezegd moet worden dat Thomas wel een beetje voor de Kerstman speelde. Eerst deed hij een toren in de aanbieding en daarna weigerde hij een loper van Armando te slaan. Daarna liet Armand zien dat hij niet voor niets zo hoog staat, met een knap mat in twee gaf hij Thomas het nakijken. En tenslotte Boy Wu; die won fraai met een combinatie van de dame en het paard van debutant Oscar Oldendorp.

Andries Visser