Geslaagde mataanvallen bij jeugd Kijk Uit

Jeugdcompetitie ronde 3

Donderdag 3 september 2009 - Veel jeugdspelers bij Kijk Uit hadden afgelopen donderdag duidelijk voor de scherpst mogelijke speelwijze gekozen. Want al na een kwartier spelen waren er drie partijen met een mat door de witte dame beslist.
Thomas Otte had de eer om als eerste de punten in ontvangst te mogen nemen. Een herdersmat bracht een snel einde aan de illusies op het schaakbord van Lars Boesmans. Marco Wellinga haalde zijn "turboschaak" uit de kast. In een hoog tempo haalde hij de winst tegen Levi Denneboom.
De derde partij was een verrassing, Quinten Otte versloeg subtopper Menno Jaspers. In een partij waar Quinten licht voordeel had, ging hij met zijn stukken richting de koning van Menno. Terwijl Menno met zijn stukken op de damevleugel verdwaalde, sloeg Quinten doeltreffend toe.
Barry Broek, de laatste weken wat afgeleden op de ranglijst, moest spelen tegen Giveny Otte. Barry liet zijn gepromoveerde pionnen het werk doen en behaalde de voor hem broodnodige winst.


Giveny Otte moest haar meerdere erkennen in Barry Broek

Armando Noordzij speelde een goede partij tegen Guido de Waal. Met zijn paard hield hij Guido op de damevleugel goed onder controle, totdat hij zijn eigen vluchtweg voor het edele dier met een pion blokkeerde. Guido rook zijn kans en kwam dreigend met zijn toren in de stelling. Armando begon foutjes te maken en verloor alsnog de partij.
Koen van de Velde en Boy Wu hielden elkaar lang in evenwicht. Boy had als eerste de kans om het evenwicht te doorbreken met damewinst, daarna kreeg Koen dezelfde kans. Maar beide spelers zagen het over het hoofd. Een niet zo gelukkige manoeuvre leidde het verlies van Boy in. Hij dacht winst te halen door een loper te slaan, maar een venijnige paardvork op koning en toren beroofde hem van zijn materiaal en Boy stond met lege handen.
De langste partij van de avond ging tussen Ben Eppink en Job Elsendoorn. Ben had materiaalwinst maar in plaats van zijn andere stukken te ontwikkelen, wilde hij alles met zijn dame afwikkelen. Wonderlijk genoeg lukte dat, totdat Ben per abuis zijn toren weggaf. Daarna haalde Ben zijn andere stukken erbij en speelde hij naar een knappe overwinning.

Andries Visser