Bizarre wendingen in het eindspel

Jeugdcompetitie ronde 4

Donderdag 10 september 2009 - Bij de jeugd van Kijk Uit was het afgelopen donderdag maar moeilijk om een gewonnen stand op het schaakbord tot winst te brengen.
Marco Wellinga moest toestaan hoe Ben Eppink een tweede dame haalde en de winst lag voor Ben voor het grijpen. Ben manoeuvreerde met zijn twee koninginnen echter niet al te gelukkig en zette Marco pardoes pat.
Levi Denneboom stond tegen Cory van Bellen op winst, maar na een remiseaanbod van Cory ging hij akkoord.
Boy Wu zette de kroon deze avond op de gemiste kansen. Nadat hij na lang schuiven een vrijpion had gecreŽerd, wilde hij de pas van de koning afsnijden met een torenschaakje. De monarch van Menno Jaspers ging keurig opzij en Boy, gefocust op zijn vrijpion, had evenals Menno niet in de gaten dat de koning van Menno geen velden meer had. Groot was dan ook de verbazing bij beide heren dat het pat was geworden.


Giveny Otte liet haat koning onbeschermd staan

Koen van de Velde liet het niet zover komen. Nadat Armando Noordzij zijn toren had verloren, greep Koen het initiatief en na promotie zette hij Armando keurig mat.
Ook Lars Boesmans had geen moeite om het mat te vinden. Nadat Giveny Otte haar toren naast haar onbeschermde koning die op h1 stond, op g1 had gezet, velde Dh3 het vonnis.
Thomas Otte pakte met een stevige koningsaanval de winst, hoewel hij een heel link zetje over het hoofd zag dat een volle dame zou opleveren.
Guido de Waal kwam met grof geweld de koningsvleugel van Quinten Otte binnenvallen en leek Quinten mat te gaan zetten. Maar het hing waarschijnlijk in de lucht, want ook Guido ging de fout in, wat hem een toren kostte. Maar de overmacht aan stukken was eenvoudig te groot en Guido pakte de winst.

Andries Visser