Vroege dameaanvallen bij jeugd Kijk Uit

Jeugdcompetitie ronde 8

Donderdag 8 oktober 2009 - Steeds vaker wordt de vroege dameaanval bij de jeugd gebruikt om zo snel mogelijk de winst bij te schrijven. Na e4, e5 wordt meteen al Dh5 gespeeld met de hoop dat de tegenstander g6 speelt en zo met Dxe5 schaak te zetten en de toren op h8 met een triomfantelijk gebaar in de doos te doen. Het antwoord na Dh5 is natuurlijk Pc6, maar die zet wordt gek genoeg vaak over het hoofd gezien.
Bij Thomas Otte en Koen van de Velde stonden beide dames op een nog vol bord tegenover elkaar. Thomas raakte daarbij van zijn propos, blunderde zijn dame pardoes weg en Koen had de winst binnen.
Menno Jaspers was er niet helemaal bij, want Mark Scholten kon wel erg eenvoudig mat zetten op f7.


Guido de Waal marcheerde de stelling van Ben Eppink binnen

Ben Eppink verweerde zich kranig tegen Guido de Waal. Maar nadat hij een stuk had ingeleverd, kwam Guido met paard en dame zijn stelling binnen gemarcheerd en de partij was gespeeld.
Michiel van de Valk hield het hoofd koel tegen Jim Hessling. Met een enorme overmacht vermeed hij de patvalletjes en zette keurig mat.
Thomas Lichtendaal heeft de laatste tijd een patent op vreemde matsituaties. Ook nu weer tegen Brian Haasnoot toverde Thomas er een uit de hoge hoed.
Bij Lars Boesmans en Cory van Bellen ging het lange tijd gelijk op. Lars had dan wel geen dame meer maar had genoeg compensatie. Daarna blunderde Cory zijn dame weg en kon Lars de winst pakken.
Armando Noordzij, een verwoed damespeler, won al direct materiaal van Quinten Otte. Hij drong Quinten steeds verder terug in de verdediging en dan gaat de aanvaller er vaak met de buit vandoor, in dit geval dus Armando.
Levi Denneboom had ook succes met een vroege dameaanval. Jasper Steeman bleef het antwoord schuldig en Levi kon er een overwinning bijboeken.

Andries Visser