Het 14e veteranenkampioenschap van Noord-Holland maart / april 2000

door Harry Olivier

Van onze vereniging deden er vier leden mee, te weten: Nikolai Drel in de A-groep, Henk van Nieuwenhuizen, Dick Kruijff en ondergetekende in de B-groep. Henk was verleden jaar gedegradeerd uit de A-groep.

Met ±70 deelnemers verdeeld over drie groepen was dit toernooi sterk bezet. Er werden zeven ronden Zwitsers systeem gespeeld met een tempo van 36 zetten in 1½ uur en nog een ½ uur om uit te vluggeren. De eerste ronde was op 15 maart jongstleden en we speelden alleen op woensdagen. De laatste ronde was op woensdag 26 april.

De eerste twee ronden verliepen uitstekend voor ons. Dick scoorde 1½ punt en Henk en ik 2 punten. Nikolai deed het met 2 remises ook niet slecht. Tot zover een goede score voor de Kijk-Uit-ers.
In de derde ronde moesten Henk en ik tegen elkaar spelen. Het werd na 16 zetten remise. Dick verloor van Jean Potters, de meeste van u wel bekend van de "Chesspot", een soort schaakclubje in Amsterdam. Een vervelende tegenstandster die voortdurend met de handen boven het bord hangt en onsportief gedrag verweten kan worden.
Na deze ronde stonden er liefst zeven spelers op 2½ punt. Een spannende aangelegenheid en dus nog veel kanshebbers voor de eerste twee plaatsen.
In groep A behaalde Nikolai zijn derde halfje tegen Stoelendreyer. In het eindspel liet hij zijn pionnen opeten maar op miraculeuze wijze ontsnapte hij toch nog met remise.
De goede score van de Kijk-Uit-ers werd gecontinueerd. Nikolai pakte zijn eerste overwinning en stond op 2½ punt uit 4. Henk won overtuigend van Haan en had 3½ punt en stond gedeeld eerste. Ikzelf speelde remise (tegen Sevenhuysen) en had een gedeelde 5e plaats met 3 punten. Ook Dick mocht weer het zoet der overwinning smaken door van Speets te winnen en had 2½ punt en stond op een gedeelde 6e t/m 10e plaats. De stand in de B-groep tot dan toe was (de eerste twee plaatsen promoveren naar de A-groep):

1/2/3 H. v. Nieuwenhuizen

3½ - 4

A. v. Maanen

3½ - 4

T. Zweers

3½ - 4

4/5 G. Sevenhuysen

3 - 4

H. Olivier

3 - 4

6 t/m 10 o.a. D. Kruijff

2½ - 4

Tot nu toe een spannende aangelegenheid. In de 5e ronde moest Henk tegen v. Maanen, ik tegen Zweers en Dick tegen Morren die 2 punten had. Henk en ik speelden een Boedapester; Henk met wit en ik met zwart. Op de 5e zet weken de partijen af. Henk speelde e3 met wit en mijn tegenstander Pf3 en op de 6e zet a3. Henk verloor het eindspel met 2 pionnen meer voor een loper. Ikzelf had niet meer dan remise. Dick verloor verrassend van Henk Morren (Weenink) en miste zodoende aansluiting met de kopgroep. Drel was de enige van de Kijk-Uit-ers die won en behield daardoor nog kansen op een ereplaats bij de eerste drie. Hij had toen 3½ punt uit 5 en stond gedeeld 4e /5e. De stand na 5 ronden met nog twee ronden te gaan in de B-groep was:

1/2 A. v. Maanen

4 - 5

T. Zweers

4 - 5

3/4/5 H. v. Nieuwenhuizen

3 - 5

H. Olivier

3 - 5

A. Go

3 - 5

In de 6e ronde moesten de twee koplopers tegen elkaar en dat won v. Maanen, die aan remise genoeg had in de laatste ronde. Henk won overtuigend van Go en stond tweede op 1 punt achterstand. Ikzelf liet me de winst ontglippen door een zetverwisseling. In een eindspel van paard en 5 pionnen liet mijn tegenstander zijn paard in staan. Ik sloeg het paard met de koning maar had eerst schaak moeten geven en dan pas het paard pakken. Hierdoor kreeg mijn tegenstander een vrijpion en die was niet meer tegen te houden. Ik bleef dus steken op 3½ punt en behield nog een hele kleine kans op de 3e t/m 5e plaats, maar dan moest ik wel winnen. Dick verloor ook en bleef op 2½ punt staan uit 6. Nikolai had de winst laten liggen tegen Spaan en ging in de fout waardoor hij op 3½ punt bleef steken. De stand in de B-groep met nog 1 ronde te gaan was:

1 A. v. Maanen

5½ - 6

2 H. v. Nieuwenhuizen

4½ - 6

3/4 T. Zweers

4 - 6

J. Potters

4 - 6

6 t/m 10 o.a. H. Olivier

3½ - 6

In de 7e en laatste ronde moest Henk tegen Jean Potters en ik tegen Struijk, een oude bekende van het Corus-toernooi. Dick moest tegen Ron Faber van Weenink en verloor opnieuw. Henk moest in een tumultueuze partij het onderspit delven waardoor hij derde werd. Hierdoor ging Jean Potters met de 2e prijs strijken. Dit tot ongenoegen van iedereen want de manier waarop had niets met sportiviteit te maken. Ze had 2 punten cadeau gekregen doordat spelers weigerden tegen haar te spelen. Ikzelf behaalde het enigste halve punt van de Kijk-Uit-ers, daar ook Nikolai in de A-groep zijn partij verloor en op 3½ punt bleef steken en eindigde in de middenmoot. Hij had geen sterk toernooi gespeeld. Ik had met 4 punten mijn normale niveau gehaald en was tevreden. Dick had volgens mij onder zijn niveau gespeeld en moet beter kunnen.

Al met al toch een gezellig toernooi met leuke tegenstanders, behalve die ene dissonant. Volgend jaar het 15e toernooi en ik ben vast weer van de partij. Ooit heb ik een keer de 3e prijs gehaald en dat was in 1997.

Eindstand

nr. naam

rating

punten

1. A. v. Maanen

1627

2. J. Potters

1513

5

3. H. v. Nieuwenhuizen

1661

4. Y. Bouma

1551

5. A. Go

1612

6. J. Tuinstra

1602

7. T. Zweers

1605

4

8. C. Fris

1605

4

9. J. Mooijekind

1535

4

10. C. Struijk

1578

4

11. H. Olivier

1636

4

12. H. Morren

1533

13. G. Sevenhuysen

1545

14. R. Faber

1533

15. J. Kruyver

1591

16. H. Spanjersberg

1661

17. P. Boot

1500

18. G. Dekker

1634

19. J. Krijgsman

3

20. D. Kruijff

1667

21. H. Verdam

1698

22. H Haan

1582

2

23. C. Speets

2

24. W. v. ommeren

1469

25. W. Dannis

1323

26. E. Diekmann

1417

0

Ook de kranten besteedden de nodige aandacht aan het veteranentoernooi. Zie onderstaande artikelen.

 Uit de IJmuider Courant van 3 april 2000

Appel leidt strijd om schaaktitel Noord-Holland

BEVERWIJK • ANDRÉ VLUG
MEDEWERKER

In Beverwijk strijden ruim zeventig schaakliefhebbers om het veteranenkampioenschap van Noord-Holland. De winnaar van het uit zeven ronden bestaande schaakevenement - dat in 1987 voor de eerste keer werd gespeeld - plaatst zich voor de kampioensronde, later dit jaar.
Na de eerste drie ronden in de hoofdgroep is alleen Dick Appel (VVV) door een reglementaire zege met de maximale score nog zonder puntverlies. Op een halfje achterstand volgt onder meer de voor het eerste Heemsteedse achttal uitkomende Jan van Dorsselaer. Door een nederlaag tegen Henk Spaan (Bergen) moet VHS-speler Frans Arp met 1½ punt evenals Nico Huijboom (SVS) en Nicolai Drel (Kijk Uit) genoegen nemen met een plek in de middenmoot. Regerend kampioen Ger Holsteijn (Castricum) vertoeft samen met Piet van de Bos (Heemstede) met één punt vooralsnog in onderste regionen.
Ook in de B-groep zijn de verschillen nog gering. In de kop van de ranglijst maken Hans van Nieuwenhuizen (Kijk Uit) en Harry Olivier (Kijk Uit) met een half verliespunt nog altijd aanspraak op het eremetaal. Oud-Santpoortspeler Dick Kruijff en Hans Spanjersberg (Bloemendaal) volgen reeds op een punt. Ook Joop Mooijekind (Het Oosten) en Ger Dekker (VHS) doen met 1½ punt nog verdienstelijk mee.
John Post (SVS) is in de C-groep - door in de derde ronde de punten gedeeld te hebben - bij het leidende kwartet terug te vinden. Jan Sinnige (Weenink) volgt op een half punt. Met één punt komen Wil van Casteren (Bloemendaal), Ed van de Haak (VHS) en Helen Grashoff (SVS) niet verder dan de onderste plaatsen terwijl het halfje van Keimpe Knijft sr. (VHS) net voldoende is om zich te ontdoen van de rode lantarenpositie.

Uit de IJmuider Courant van 18 april 2000

Volop strijd om schaaktitel

BEVERWIJK • ANDRÉ VLUG
MEDEWERKER

In de schaakstrijd om de kampioenstitel van het veteranenkampioenschap van Noord-Holland is de spanning met twee ronden voor de boeg nog volop aanwezig. Doordat Henk Spaan (Bergen) in een rechtstreeks duel Dick Appel van het bord zette - hetgeen een score van 4½ punt uit vijf partijen betekent - werd de zwartspeler met een half punt achterstand naar de voorlopige tweede plaats verwezen. Ook Frans Arp (VHS) en Nicolai Drel (Kijk Uit) doen met 3½ punt nog volop mee in de strijd om de bovenste plaatsen.
Ook in de B-groep van het in Beverwijk gespeelde schaakevenement valt nog niet te zeggen wie met de hoogste eer gaat strijken.
Vooralsnog lijkt Albert van Maanen (Pat Mat) met een half verliespunt de beste papieren te hebben, maar ook Henk van Nieuwenhuizen (Kijk Uit) en Harry Olivier (Kijk Uit) zijn evenals Bram Go (VHS) met een punt achterstand nog niet kansloos.
De krachtsverschillen in groep C zijn eveneens erg klein. Met beiden één verliespunt gaan Auke Nicolai (Heerhugowaard) en Rinus Mintjes (DJV) aan de leiding. John Post (SVS) en Jan Sinnige (Weenink) maken op een halfje deel uit van de achtervolgende groep terwijl Ed van de Haak (VHS) en Wil Casteren (Bloemendaal) met drie punten ook goed van zich doen spreken.

Uit de IJmuider Courant van 1 mei 2000

Spaan verovert schaaktitel

BEVERWIJK • ANDRÉ VLUG
MEDEWERKER

In Beverwijk heeft Henk Spaan de schaaktitel van het veteranenkampioenschap van Noord-Holland veroverd met een score van zes punten uit zeven partijen. Op een half punt volgt de 83-jarige Dick Appel (VVV) met daarachter Frans Arp (VHS) met 4½ punt. Oud-kampioen Ger Holsteijn (Castricum) werd vierde. Nico Huijboom (SVS) kan met vier punten terugkijken op een geslaagd schaakevenement. In de middenmoot eindigden met 3½ punt onder meer Jan van Dorsselaer (Heemstede), Nicolai Drel (Kijk Uit) en Piet van de Bos (Heemstede).
In de B-groep won met 6½ punt Albert van Maanen (Pat Mat), gevolgd door Jean Potters (Castricum), Hans van Nieuwenhuizen (Kijk Uit), Abraham Go (VHS) en Joop Mooijekind (Het Oosten). In de C-groep won Rinus Mintjes (DJV) met zes punten, gevolgd door Ouke Nicolai (VVV), Jan Sinnige (Weenink).