Kijk Uit 2 raakt op toeren

Bloemendaal 5 - Kijk Uit 2    2½ - 5½

Dinsdag 2 november speelde Kijk Uit 2 zijn eerste uitwedstrijd van de bondscompetitie tegen Bloemendaal 5. Dit team was volgens de wedstrijdleider van Bloemendaal "per ongeluk" gepromoveerd van de 4e naar de 3 e klasse: enkele teams hadden zich teruggetrokken uit de 3 e klasse en Bloemendaal 5 was vorig seizoen 2 e geworden. De wedstrijdleider zag de avond pessimistisch in. Zij probeerden zich duidelijk in een underdogpositie te manoeuvreren. Echter, volgens Dick Kruijff die vroeger bij Bloemendaal heeft gespeeld, zaten er een paar sterke spelers tussen die eigenlijk in hogere teams thuishoorden. Wij speelden met 2 invallers maar dat was geen verzwakking. Dick Kruijff viel in voor Peter Hamersma en Jan Jansen speelde in de plaats van Jaap Beekhuis.

H. Huson - J. Wijdoogen

Aan bord 8 speelde Hans Wijdoogen met zwart het damegambiet. Toen ik na een rondje langs de borden terugkwam, had Hans reeds verloren. Hij had de verkeerde loper gepakt, waardoor wit een gemeen schaak kon geven en de kwaliteit kon winnen. Hans dacht echter dat hij een volle toren zou verliezen en gaf op. Helaas, 0 - 1.

R. Kist - F. Walda

Fetze Walda speelde aan bord 3 met wit een rustige opening: Philidor zonder 3. d4. Maar schijn bedriegt. Zwart had amper kort gerokeerd of Fetze zette de aanval in met g4. Zijn tegenstander speelde ondanks de moeilijke stelling met een Wijdoogen tempo: 15 zetten in 5 minuten. Het was een mooie aanvalspartij van Fetze. Hoe het  ging kun je zien in ons partijenarchief.

S. Jonker - H. Olivier

Blijkbaar is Harry's roem hem vooruit gesneld, want bij het plaatsnemen achter de borden hoorde ik twee Bloemendaalse heren op leeftijd zeggen: 'O jee, ik moet tegen Olivier", waarop de ander zei: "Nou ja, je kan niet altijd een prettige avond hebben". Hoe anders pakte het uit.

Aan bord 5 werd het een Italiaanse opening met Harry achter de witte stukken. Zijn tegenstander speelde nogal agressief en dreef de witte stukken terug. Net toen Harry zich wist los te werken, begon zwart met een aanval tegen de witte kort gerokeerde koning. Zwart wist zich een half open g-lijn te verschaffen. Samen met dame en toren werd een dodelijke mataanval ingezet die in verlies voor wit eindigde. Stand 1 - 2.

G. le Poole - A. Visser

Andries Visser speelde aan bord 7 met wit tegen de Aljechin. Na de eerste 13 zetten hadden beide spelers een geïsoleerde d-pion. Die van Andries was echter ver naar voren geschoven zodat de vraag rees: heeft zwart last van die pion of is het een gemakkelijke prooi voor de zwarte stukken. Het gaat af en toe snel in deze klasse. Ik keek even niet en plotseling stond Andries een stuk voor. Zijn tegenstander offerde nog een stuk, in de veronderstelling het snel terug te krijgen. Dat was echter een vergissing, Andries was niet van plan dat stuk nog terug te geven. Wel kreeg Andries een gevaarlijke aanval te verduren tegen zijn verzwakte koningsstelling. Dat sloeg echter niet door. De stand was weer recht getrokken: 2 - 2

G. v.d. Haak - S. v. Westerop

Aan het eerste bord speelde Sebastiaan van Westerop met de witte stukken een rustige opening met Pf3, e3 en b3. Wat je vaak ziet in stellingen die na deze zettenreeks ontstaan, is dat wit een moeilijk te verdrijven paard op e5 verkrijgt. Dat was nu ook weer het geval. Sebastiaan verbruikte veel tijd; blijkbaar moet hij nog wennen aan het snellere tempo (in de promotieklasse spelen we 40 zetten in 2 uur, in deze klasse 36 zetten in 1½ uur). Sebastiaan begon een aanval op de kort gerokeerde vijandelijke koning terwijl hij zijn eigen koning in het midden liet staan. Na de aanval bleef zwart met een geruïneerde stelling achter. Wit kwam 2 pionnen voor en won regelmatig. Voor het eerst stonden we voor: 2 - 3.

N. Kikkert - J. Jansen

Jan Jansen speelde aan bord 4 met zwart het Budapester gambiet. Deze opening kreeg Peter Weeren vorig seizoen met wit tegen zich in de bondswedstrijd Kijkt Uit 2 - Bloemendaal 3 (zie clubblad nr. 3 van december 1998). Jan zijn tegenstander deed het echter goed en liep niet in de val waar Peter wel inliep. Jan won zijn geofferde pion eenvoudig terug en na dameruil ontstond een gelijke stand. Ook de torens werden geruild zodat een paard-pionnen eindspel resteerde. Misschien was deze partij te winnen maar dan met veel risico. Dat was gezien de stand op dat moment niet verstandig zodat we het remiseaanbod accepteerden. De stand was nu 2½ - 3½. We hadden dus nog 1 punt nodig voor de winst maar Dick stond moeilijk en Henk van Nieuwenhuizen gelijk. Beiden hadden echter nog maar zeer weinig tijd.

H. Lombaers - H. v. Nieuwenhuizen

Aan bord 6 speelde Henk van Nieuwenhuizen met zwart het vierpaardenspel. Zijn tegenstander speelde in de opening 3 keer met hetzelfde paard en 2 keer met dezelfde loper en zondigde daarmee tegen één van de regels van Lasker (speel bij voorkeur niet tweemaal met hetzelfde stuk in de opening). Hierdoor kreeg Henk snel een ontwikkelingsvoorsprong. Toch kon hij de voorsprong niet uitbuiten en er ontstond een ongeveer gelijke stand met aan beide zijden 2 torens en 2 lopers. Beide spelers raakten in tijdnood. Met nog 4 zetten te gaan, ging wit door de vlag. Zijn tegenstander was in verwarring omdat hij dacht nog een kwartier erbij te krijgen. Dat is inderdaad het geval, maar uitsluitend nadat eerst 36 zetten zijn gespeeld en dat was niet het geval. De winst was binnen: 2½ - 4½.

G. Dekker - D. Kruijff

Na het horen van de goede afloop van Henk's partij, verzuchtte Dick dat hij dus nu wel kon verliezen. Dat was ook wel te begrijpen, want Dick had de hele partij moeilijk gestaan. Het begon met een Caro-Kann en wel de doorschuifvariant. Dick speelde met de zwarte stukken. Er ontstond een gesloten stelling. Na een wilde uitval met zijn loper was Dick gedwongen zijn koningsvleugel enorm te verzwakken. Zijn tegenstander buitte dat goed uit door een aanval met zijn zware stukken op de verzwakte zwarte koningsvleugel. Nog net op tijd kon Dick zijn koning in veiligheid brengen door de lange rokade, echter ten kostte van een aantal pionnen. Gelukkig wist hij tussendoor nog even een vijandelijk stuk mee te snoepen. Ook hier ontstond een enorme wederzijdse tijdnood. Het werd vreselijk spannend temeer daar Henk's partij toen ook nog aan de gang was en de uitslag dus nog helemaal niet vast stond. Beide spelers kwamen de tijdnood door, waarna in de resteerde fase Dick behendiger optrad dan zijn tegenstander hetgeen uiteindelijk in de winst resulteerde. Hiermee kwam de eindstand op de royale cijfers 2½ - 5½.

Gedetailleerde uitslagen

Bloemendaal 5 - Kijk Uit 2
G. v.d. Haak - S. v. Westerop 0 - 1
G. Dekker - D. Kruijff 0 - 1
R. Kist - F. Walda 0 - 1
N. Kikkert - J. Jansen ½ - ½
S. Jonker - H. Olivier 1 - 0
H. Lombaers - H. v. Nieuwenhuizen 0 - 1
G. le Poole - A. Visser 0 - 1
H. Huson - J. Wijdoogen 1 - 0
   Totaal 2½ - 5½

Teamleider André Kunst