Colleen Otten plaatst zich voor
de NK schaakfinale dames

De afgelopen week werden in Rotterdam tegelijkertijd de finale en de voorronden gespeeld van het Nederlands schaakkampioenschap voor dames. Colleen Otten, schakend voor de IJmuidense schaakclub Kijk Uit, heeft op fraaie wijze de voorronden gewonnen en zich geplaatst voor de finale van het Nederlands schaakkampioenschap in 2001.

De voorronden werden gespeeld in de vorm van een knock-out toernooi waarbij de deelneemsters in twee schaakpartijen elkaar tegenkomen. Is de stand na die twee partijen gelijk, dan wordt de beslissing geforceerd door in partijen met een verhoogt speeltempo de winnares te bepalen.

Colleen begon de eerste ronde met een 2-0 overwinning op Birgitta van Weersel. Vooral in de tweede partij speelde Colleen sterk. Middels een klassiek loper offer op h7 werd de buit fraai binnengehaald.

De tweede ronde tegen Leonie Beck begon slecht. Na een Engelse opening raakte al spoedig een ver opgerukte pion in moeilijkheden. Leonie Beck, spelend met zwart, veroverde de pion en won de partij. Zodoende moest de tweede partij met zwart gewonnen worden. In een spannende partij wist Colleen twee gevaarlijke doorgebroken pionnen te krijgen. Dat was voor zwart genoeg om een tie-break af te dwingen. In de eerste partij brak Colleen het verzet van Leonie door met een daverende aanval de zwarte koningsstelling onder vuur te nemen. Door middel van een aardig torenoffer werd het mat onvermijdelijk.
In de tweede tie-break partij was Colleen ook te sterk. Een verzwakking op de diagonaal h1-a8 bracht na slechts 19 zetten de winst.

Geplaatst voor de derde ronde moest worden aangetreden tegen Marlies Bensdorp. Colleen speelde, zoals in het hele toernooi, zeer ondernemend en offerde een paard. Bensdorp verdedigde zich nauwkeurig en leek de overwinning voor het grijpen te hebben. Een verkeerde afwikkeling bracht echter Colleen de redding in het altijd moeilijke toreneindspel. Een zwaar bevochten remise was het resultaat. De tweede partij verliep een stuk gunstiger. De met wit spelende Marlies Bensdorp schrok van de aanstormende zwarte koningsvleugel pionnen en probeerde de aanval te ontzenuwen door haar loper te offeren. Dit mocht niet baten, de ervaring en techniek van Colleen waren voldoende de overwinning.

In de halve finale moest worden aangetreden tegen voormalig dameskampioene Carla Bruinenberg. In een spannende tweekamp had zij dames grootmeester Corry Vreeken verslagen. Vermoedelijk nog niet geheel bekomen van de spanningen van deze partijen vergooide zij in de eerste partij een gewonnen stelling tegen Colleen. In plaats van met haar koning veilig aan de rand van het bord weg te kruipen, bracht ze de monarch naar de f-lijn. Dat was voor Colleen voldoende om met eeuwig schaak de remise te forceren. In de tweede partij partij probeerde Carla Bruinenberg met zwart de beslissing te forceren middels een paardoffer. Dat leek bijna te gaan lukken toen Colleen niet op de beste manier een pion op e6 veroverde. Gelukkig voor haar had de zwartspeelster nogal veel tijd nodig gehad om alle tactische wendingen te doorgronden. Op zet 36 brak haar dit op door de tijdcontrole niet te halen. Hiermee had Colleen de NK finale voor volgend jaar bereikt.

ColleenOttenCarlaBruinenberg.jpg (59322 bytes)
Colleen Otten in haar halve finale partij tegen Carla Bruinenberg

Restte nog een rapid vierkamp voor de eindoverwinning van het toernooi. Tegenstandster in de finale was Bianca Mühren. Colleen had al eerder in het toernooi laten zien dat ze met verkorte tijd de sterkste was. Ook nu was er van echte strijd geen sprake. Was er in de eerste partij nog enig verzet, in de tweede partij werd Bianca Mühren overlopen. Met een 2-0 voorsprong leek er geen vuiltje aan de lucht. Echter de derde partij ging door onnauwkeurig openingsspel verloren. In de vierde en laatste partij liet Colleen geen twijfels bestaan. Via een agressief openingsgambiet werd de zwartspeelster overspeelt en ging de toernooi zege verdiend naar Colleen Otten.

Alle partijen van Colleen, gespeeld in dit schaakkampioenschap voor dames, kunnen nagespeeld worden via het Kijk Uit partijenarchief.