Felle strijd in vierde ronde

De vierde ronde bij schaakclub Kijk Uit werd afgesloten met het ongebruikelijke aantal van drie afgebroken partijen. Dit zijn er meer dan alle afgebroken partijen uit de drie voorafgaande ronden. Een felle strijd dus, waar gevestigde reputaties fikse knauwen kregen.

Een reputatie die niets te leiden had maar zich wederom versterkte was die van Sebastiaan van Westerop als ontsnappingsartiest. Opnieuw slaagde hij er in een verloren stand op miraculeuze wijze te redden. In zijn partij tegen André Kunst, bracht hij na te optimistisch spel, zijn koningin onnodig in gevaar. Eendrachtige samenwerking van de witte loper en paard dwongen Sebastiaan het sterkste stuk van het schaakspel op te geven tegen deze twee aanvallers. Dit levert een materiaal verhouding die normaliter voor André genoeg is om de partij te winnen. Sebastiaan wist echter zoveel complicaties op te roepen dat de witspeler het spoor bijster raakte en moest toezien dat Sebastiaan wederom een redding uit de hoge hoed toverde en remise afdwong.

Overzicht1.jpg (74450 bytes)
Een aantal spelers, waaronder Jos van Tongeren (links) en Cor Dekker (rechts) volgt het schaakduel tussen Sebastiaan van Westerop (op de rug gezien) en André Kunst.

De toppartij tussen Gerard Rill en Peter van Nieuwenhuizen volgde langere tijd de theoretische banen. Gerard kende deze openingstheorie terwijl Peter een deel van de zetten moest herontdekken. Het resultaat was een complexe stelling waarbij de witte monarch al snel aan het werk gezet werd om een vroegtijdige zwarte dame inval te voorkomen. De complexe stelling vroeg veel tijd en energie van de met witspelende Peter van Nieuwenhuizen. Gerard Rill bleef nauwkeurig spelen en overmeesterde uiteindelijk de witte stelling. Vier gespeelde ronden, drie overwinningen en één kansrijke afgebroken partij, een resultaat waarmee hij zijn reputatie volledig waarmaakt. Ongetwijfeld een forse versterking voor het eerste team van Kijk Uit.
Ook Peter Weeren doet het goed dit seizoen. Langzaam maar zeker stijgt hij op de ranglijst. In de vierde ronde dankzij een gedegen overwinning op Hans Wijdoogen. Met twee partijen en twee overwinningen behoort hij tot het selecte gezelschap met een 100% score.
Een andere klimmer op de ranglijst is Floor Schoone. Hij is na drie partijen nog steeds ongeslagen en wist de moeilijke partij tegen routinier Jan Bontenbal bekwaam remise te houden.
Andries Visser staat veel te laag op de ranglijst. Na een start met twee nederlagen, wist hij in de laatste twee ronden 1½ punt aan zijn totaal toe te voegen. Afgelopen vrijdagavond wist hij Arend Boer vakkundig te verslaan.
Ondanks de wederom uitstekende opkomst kan het gebeuren dat het aantal deelnemers oneven is. Nu trof Jos van Tongeren de ondankbare taak reserve te zijn.

Uitslagen ronde 4 (15 september 2000)

P. van Nieuwenhuizen - G. Rill 0 - 1
A. Kunst - S. van Westerop ½ - ½
C. Dekker - H. Olivier afgebr
C. Otten - S. Koelemij afgebr
N. Drel - A. van Nieukerken 0 - 1
D. Kruijff - G. Nanne afgebr
A. van Katwijk - P. Hamersma 0 - 1
P. Weeren - J. Wijdoogen 1 - 0
F. Schoone - J. Bontenbal ½ - ½
N. Nanne - P. Duyn 1 - 0
A. Visser - A. Boer 1 - 0
J. van Tongeren jr. - H. de Vries 1 - 0
J. van Tongeren sr. reserve
P. van Nieuwenhuizen - A. Kunst

0 - 1

voortzetting