Jasper van Tongeren in opmars

Midden in het schaakseizoen en vlak voor de feestdagen is het moeilijk om tijd te vinden voor een schaakpartij. Dat betekent soms zeer druk bezochte avonden afgewisseld met rustige avonden. Afgelopen vrijdag was het zo’n rustige avond. “Slechts” twintig spelers namen deel aan de competitie. Geen slechte opkomst maar in schril contrast met de veertig spelers op de vrijdagavond daarvoor. Niettemin genoeg spanning.

De beste prestatie werd geleverd door Jasper van Tongeren tegen Peter Weeren. Dat jeugdspeler Jasper snel vorderingen maakt wordt dit seizoen wel duidelijk. De kop van de ranglijst is nu nog te sterk voor hem, maar zakt hij iets op de ranglijst dan weet hij toch ook hele ervaren spelers als Peter Weeren te verschalken. Het regelmatig spelen tegen sterke spelers uit de hogere bondsteams begint zijn vruchten af te werpen. Rick de Ronde loopt nog een jaartje op Jasper achter. Zijn partijen worden vaak goed door hem opgezet, maar de hardheid om een betere stellingen af te maken ontbreekt nog. Tegen jeugdleider Jos van Tongeren kon hij het dit keer niet bolwerken, maar dat hij nog steeds vooruit gaat is goed te zien. Nog wat meer ervaring en schaakstudie zullen er ongetwijfeld voor zorgen dat hij binnenkort doorbreekt.


Rick de Ronde tegen Simon Feijen. Toeschouwer is Jasper van Tongeren.

De topper was afgelopen vrijdag het duel tussen de twee oud-kampioenen André Kunst en Nikolai Drel. André wist met wit een positioneel voordeel op te bouwen en dat voordeel om te zetten in pion winst. Ondanks taaie weerstand kon Nicolai niet voorkomen dat André de partij technisch bekwaam afrondde. Ook oud-kampioen Sinclair Koelemij rukt na een slechte seizoenstart weer langzaam op naar de top van de ranglijst. Tegen routinier Hans Wijdoogen pakte hij het kleine kansje dat hij geboden kreeg met beide handen aan en besliste middels een koningsaanval de partij net voordat de witspeler zijn meerderheid op de damevleugel in beweging kon zetten. Arent van Nieukerken was weer een paar dagen in het land en speelde zoals gebruikelijk een scherpe aanvalspartij. Tegenstander Jaap Beekhuis moest ondervinden dat ook met wat minder partijen “tussen de oren” Arent een geduchte tegenstander is.

Uitslagen 15e ronde vrijdag 1 december 2000

A. Kunst - N. Drel 1 - 0
J. Wijdoogen - S. Koelemij 0 - 1
P. Duijn - H. Olivier 0 - 1
J. Bontenbal - G. Nanne ˝ - ˝
J. Beekhuis - A. van Nieukerken 0 - 1
A. Boer - A. Visser 0 - 1
J. van Tongeren sr. - R. de Ronde 1 - 0
J. van Tongeren jr. - P. Weeren 1 - 0
N. Nanne bye
H. de Vries reserve
P. Hamersma bardienst
A. van Nieukerken - H. Olivier ˝ - ˝ afg. partij ronde 5

Stand na de 15e ronde