Veel winstpartijen in Kijk Uit competitie

18e ronde keizercompetitie

De laatste ronde in het jaar 2000 van de keizercompetitie werd afgelopen vrijdag verspeeld en gaf weer enkele spectaculaire partijen te zien. Dat er fel om de punten gestreden werd, bleek uit het feit dat op twee na alle partijen in winst of verlies eindigden.

De partij tussen Hajo de Vries en Jasper van Tongeren had een bizar verloop. Eerst blunderde Jasper zijn kostbaarste stuk, de dame, weg waarna Hajo op zijn beurt ook zijn dame verblunderde. Hajo hield aan de verwikkelingen echter een stuk over waarna de winst niet moeilijk meer was. Floor Schoone moest zich staande weten te houden tegen de ervaren Nico Nanne. Dat lukte dit keer niet want Nico wist via een penning de kwaliteit te winnen. Deze materiaalachterstand brak Floor uiteindelijk op in het eindspel. Rick de Ronde en René Koens hielden hun partij lange tijd in evenwicht. Ook in deze partij wist René via een penning de kwaliteit te winnen en even later zelfs nog meer materiaal. Winst voor René dus. Harry Olivier bestreed Hans Wijdoogen. Net als vorige week stond Harry bij het ingaan van het eindspel twee pionnen voor. En net als vorige week wist hij ook dit keer deze voorsprong niet in winst om te zetten. Erger nog hij verloor drie pionnen. Gelukkig voor hem was het resultaat toch nog remise. In de partij Arend Boer tegen Gerrit Nanne kwam laatstgenoemde maar moeizaam op gang. Na eerst een pion te hebben achter gestaan, herstelde Gerrit zich gaande de partij. Nadat Arend een fout maakte in het eindspel kon Gerrit de volle winst incasseren. Over de partij Nikolai Drel tegen Dick Kruijff kunnen we kort zijn. Dick werd volgens eigen zeggen "ingemaakt".


Nikolai Drel in gepeins verzonken

Arent van Nieukerken was sinds lange tijd weer terug uit Polen. Dat hij het schaken nog niet verleerd is, bewees hij in zijn partij tegen Sebastiaan van Westerop. In een remise staand eindspel speelde Sebastiaan te lang door waarna Arent de winst kon pakken. André Kunst en Peter Hamersma speelden een miniatuurtje: de partij duurde slechts 17 zetten. Na een rustige opening kreeg André een gevaarlijke koningsaanval die uitmondde in ondekbaar mat.

Gedetailleerde uitslagen

H. de Vries - J. van Tongeren jr 1 - 0
R. de Ronde - R. Koens 0 - 1
A. Boer - G. Nanne 0 - 1
J. Beekhuis - J. Bontenbal ˝ - ˝
S. van Westerop - A. Van Nieukerken 0 - 1
N. Drel - D. Kruijff 1 - 0
F. Walda - P. Duijn 1 - 0
H. Olivier - H. Wijdoogen  ˝ - ˝
H. van Nieuwenhuizen - S. Koelemij 0 - 1
A. Kunst - P. Hamersma 1 - 0
P. Weeren reserve
A. Kunst - D. Kruijff 1 - 0 a.p. 10e ronde