Profeet Hamersma voorspelt winst!

V.H.S. 1 - Kijk Uit 1    3 - 5

In de 7e ronde van de landelijke schaakcompetitie moest het eerste van Kijk Uit het opnemen tegen V.H.S. uit Haarlem. Dit treffen vond plaats in de Sociëteit Vereeniging te Haarlem, de thuisplaats van schaakclub H.W.P., waar het eerste van V.H.S. haar bondswedstrijden voor de K.N.S.B. speelt. Gerard Rill had besloten om met een frisse neus aan zijn partij te beginnen en was daarom met de fiets uit Santpoort naar Haarlem gekomen. Gezien de buitentemperatuur van 2 °C zal zijn neus inderdaad fris geweest zijn. De andere spelers reisden per auto naar de “strijdplek”. Zelf had ik het genoegen om met André Kunst, Colleen Otten en Peter van Nieuwenhuizen mee te reizen. In de auto zei ik dat ik met het volste vertrouwen naar VHS ging en dat we met 5 - 3 zouden winnen. U begrijpt, als teamleider moet je de zaken positief benaderen en op basis van feiten uitspraken doen.

Een paar minuten over één startte de match onder leiding van wedstrijdleider Rob de Haan van V.H.S. Gelukkig kwam Martin de Koning net binnenlopen zodat we de wedstrijd voltallig konden beginnen. Het positieve gevoel dat ik bij deze wedstrijd vooraf had, zou de de hele middag (gelukkig) blijven. Na een paar uur spelen zag het er gezond uit. Gerard Rill speelde aan bord 1 met de witte stukken een “soort” Leeuw opening (heb ik me laten vertellen). Ik zelf vond het een wat passieve opstelling waar weinig agressie van uit ging (1. e4 d6 2. d4 Pf6 3. Pc3 Pbd7 4.Lc4 Le7 5. 0-0 h6 6. a4 c6 7. La2 Dc7 8.Te1 Pdf8 9.Ph4 g6 10. h3 Ph5 11. Pf5 Th7 12. Pxh6). Gerard had dan ook snel ruimte voordeel en stond na 12 zetten een pion voor, maar zijn paard stond daarentegen wat ongelukkig op h6. Colleen Otten speelde met zwart aan bord 2 de Berlijnse variant van het Spaans (1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3.Lb5 Pf6), kwam een pion achter maar kreeg voldoende compensatie. Met Cor Dekker had ik de avond ervoor nog naar enkele varianten van het Konings-Indisch gekeken, omdat Cor ervan overtuigd was dat (indien hij tegen de Bruijn zou spelen) hij Konings-Indisch op het bord zou krijgen. Cor had dit goed voorbereid en ............ inderdaad precies de voorbereide dame-ruil-variant kwam op het bord en de eerste 12 zetten had Cor binnen 2 minuten neergezet, terwijl de tegenstander daar een goed half uur over deed (en dit tijdvoordeel hield hij gedurende de gehele partij!). Ofschoon er een stelling op het bord komt waar zwart bij goed spel remise kan behalen, speelt het prettig met de witte stukken omdat je altijd wat ruimte voordeel hebt. Inmiddels speelde Peter van Nieuwenhuizen aan bord vier zijn “vertrouwde” 1. e4 c6 variant, waar hij overigens altijd enigszins “gedrukt” uitkomt (naar mijn mening). Toch blijft het moeilijk voor een witspeler om het ruimtevoordeel in winst om te zetten en ook dit keer had Peter alles onder controle. Aan bord 5 speelde Martin de Koning met de witte stukken een partij waar je als buitenstaander de indruk van hebt dat niets onder controle was. De openingszetten: 1. Pf3 g6 2. d4 f5 3. h4! Pf6 4. h5 Pxh5 5. e4 Pf6 6. Ph4 Tg8 7. e5 Pg4 8. f3 Ph6 9. Lxh6 Lxh6 10. Pxf5 Lg5 etc. Zo te zien niet iets dat U elke week op het bord zet. 
Gelukkig speelde André Kunst aan bord 6 aanvankelijk een gedegen damegambiet, maar ook hier veranderde het spel snel en stond al snel een stelling op het bord die vol met mogelijkheden zat. Sinclair die aan bord 7 speelde kreeg in een damepion-opening al snel wat ruimte voordeel op de damevleugel en ook dit zag er goed uit. Aan bord 8 speelde Nikolai Drel met zwart een theoretisch bekende variant van het Schots gedurende 15 zetten. Het is bekend dat deze variant niet meer dan een gelijkspel op levert voor wit. Goed, u ziet het, na enkele uren spelen zag alles er niet slecht uit. 

De eerste wedstrijdpunt werd verzilverd door André dit met een prachtig stukoffer van loper tegen twee pionnen (later drie) uiteindelijk een stelling kreeg waarin hij een dame, toren en 6 pionnen had en zijn tegenstander twee torens, een loper, een paard en drie pionnen. Op zich een moeilijke partij ware het niet dat André positioneel veel beter stond en dit voordeel middels een aanval onmiddellijk verzilverde in het volle punt (0 - 1). Een half uur later werd Nikolai zijn partij remise. Hij stond een pion voor maar er zaten geen winstkansen meer in (½ - 1½ ). Iets later kreeg Peter remise aangeboden dat we accepteerden, gezien het feit dat er in zijn stelling niet meer zat en het feit dat we “overall” op winst stonden. Kort daarna won Sinclair Koelemij in de tijdnoodfase door zijn tegenstander “klem” te zetten op de achterste rij hetgeen materiaalwinst opleverde en de partij (1 - 3). Bij Gerard waren de kansen enigszins gekeerd. Langzaam maar zeker had zwart meer grip op de stelling gekregen en was Gerard zijn (positionele) voordeel kwijt geraakt. Een strategisch remise aanbod van onze zijde werd snel geaccepteerd, zodat we na een kleine 4 uur spelen met 1½ - 3½ voor stonden en de winst dichtbij was. Maar, geachte lezer, het leven van een teamleider gaat niet over rozen, want wat gebeurde er aan bod 5? Ja, dat is een goede vraag, maar niet wat ik had gehoopt! Martin had verschillende keren uit goede varianten kunnen kiezen en het leek erop dat dit inderdaad weer ging gebeuren. Het noodlot sloeg echter toe en ........... weg was het stuk en Martin’s zijn partij. Slik! Stand dus 2½ - 3½ . Uiteraard calculeren we een verliespartij in, maar het is toch altijd weer even slikken, als het niet echt nodig is. Gelukkig was Cor goed in vorm. Hij had zijn ruimtevoordeel omgebouwd in een vrij pion en een goede stelling. Om zijn tegenstander (of het publiek) te verrassen, verruilde Cor de gepromoveerde pion in een toren in plaats van een dame. Ik noteerde het punt, want een toren meer in deze stelling was gewoon uit. Tot mijn verbazing speelde zijn tegenstander nog enkele zetten door, blijkbaar om aan het idee van een nederlaag te wennen. De matchpunten waren binnen (2½ - 4½) en alleen Colleen speelde nog. Zij had inmiddels een goede stelling gekregen waar misschien nog winst in zat. Met dame en toren op het bord blijft het echter moeilijk om positioneel voordeel om te zetten in winst. Na 5 uur spelen werd de partij remise door herhaling van zetten.

Profeet Hamersma had inderdaad de juiste uitslag voorspelt: Kijk Uit wint met 5 - 3 van V.H.S.! Kortom: mannen en vrouw, goed gespeeld, maar maak je borst maar nat voor de volgende tegenstander Bloemendaal!

V.H.S. 1 (1956) - Kijk Uit 1 (1974) 3 - 5
1. C. Hoogeterp (2072) - G. Rill (2103) ½ - ½
2. A. v.d. Meije-Nicolau (2110) - C. Otten (2091) ½ - ½
3. A. de Bruin (1964) - C. Dekker (2015) 0 - 1
4. E. Scholtens (1928) - P. van Nieuwenhuizen (2029) ½ - ½
5. Y. Pelter (2046) - M. de Koning (1868) 1 - 0
6. G. Snijders (1832) - A. Kunst (1913) 0 - 1
7. F. Arp (1992) - S. Koelemij (1911) 0 - 1
8. H. Gorissen (1705) - N. Drel (1866) ½ - ½

Teamleider Peter Hamersma

Stand na 6 ronden in klasse 3D K.N.S.B.

Plaats

Vereniging

Matchpunten

Bordpunten

1.

Alphense S.C. 1

14

41

2.

Bloemendaal 1

12

38

3.

Amstelveen 3

11

33½

4.

Kijk Uit 1

11

33 

5.

L.S.G. 4

6

26 

6.

V.H.S. 1

6

25½

7.

A.A.S. 2

4

19½

8.

D.D. 2

3

23½

9.

Zwarte Pion 1

3

22 

10.

0-0-0 2

0

18