Revanche voor Santpoort

Kijk Uit 2 - Santpoort 1    1 - 7

Het tweede team van Kijk Uit heeft een van haar zwaarste nederlagen in haar bestaan geleden en wel tegen het eerste team van Santpoort. Met deze overwinning heeft Santpoort haar revanche gekregen waar zij op zinde nadat Kijk Uit in een vorig seizoen Santpoort had verslagen met een team dat slechts uit 7 spelers bestond.
De "ramp" vond plaats op 9 februari 2001 in ons tijdelijk onderkomen in de aula van de L.T.S aan de Briniostraat. Vóór deze wedstrijd stonden beide teams nog met 4 matchpunten gebroederlijk op de derde plaats op de ranglijst. Kijk Uit had zelfs 4 bordpunten meer.

Wij traden aan met Jasper van Tongeren wederom als invaller aan het achste bord. Tijdens de vorige bondswedstrijd had hij een goede partij gespeeld. Deze avond was niet zijn avond. Met wit in een Scandinavische opening verzuimde Jasper bijtijds te rokeren. De lange rokade kon niet meer omdat de toren op a1 reeds bewogen had, terwijl kort rokeren te gevaarlijk was wegens de open g-lijn. Jasper bracht een incorrect loperoffer op c7 in de veronderstelling dat zwart de loper met de dame moest nemen. Zijn tegenstander sloeg de loper echter met de koning waarna Jasper geen compensatie voor het stuk had. Tot overmaat van ramp overzag Jasper ook nog een tussenschaak waardoor een van stukken ongedekt kwam te staan dat prompt verloren ging. Met twee stukken achter probeerde hij er nog wat van te maken maar dat was te veel gevraagd: 0 - 1.
Aan bord 4 speelde Jaap Beekhuis met de zwarte stukken. Jaap had al een tijdje niet meer gespeeld en miste daardoor speelritme. Dat was in deze partij ook te merken want Jaap kwam niet goed uit de Schotse opening. Wit speelde het Schots gambiet met c3 dat Jaap wijselijk weigerde. Hij verwaarloosde echter zijn ontwikkeling door o.a. twee maal met hetzelfde stuk in de opening te spelen (een zonde tegen de regels van Lasker). Dit had tot gevolg dat niet alleen een pion op f7 verloren ging maar tevens het recht op rokeren. Verderop in de partij verloor Jaap zelfs een vol stuk. In de tijdnoodfase leek hij nog wat schwindelmogelijkheden te krijgen.








Stand na 26. ... Ta8-e8

Wit moet hier nog oppassen. Zwart dreigt met toren of dame binnen te vallen. Bijvoorbeeld wanneer wit 27. De4-c2 speelt volgt 27. ...Te8-e1† 28. Kg1-g2 Dg7-d4 met gevaarlijke dreigingen. Wit speelde echter 27. De4-c4 waarna volgde 27. ... Te8-e1† 28. Kg1-g2 Te1xc1 29. Dc4xc1 Dg7-d4 30. Dc1-d2 en Jaap ging door zijn vlag. Tussenstand 0 - 2.
Peter Hamersma bediende zich van de ruilvariant tegen de Franse verdediging van zijn tegenstander. Na ruil van de zijn c tegen de zwarte d-pion bleef Peter met de geïsoleerde d-pion zitten maar als compensatie had hij meer ruimte in het centrum. De strijd ging lange tijd gelijk op totdat zijn tegenstander een stuk verblunderde waarna hij meteen opgaf. Peter haalde hiermee, zoals later zou blijken, het enige punt van de avond binnen. Stand 1 - 2.
Aan bord 7 moest Andries Visser opboksen tegen een onregelmatige opening van wit die met f4 begon. Wit wist zich heel handig onder een lastige penning van Andries uit te werken en kreeg een sterk paard op e5. Halverwege de wedstrijd  bood wit remise aan maar dat sloeg Andries na overleg met zijn teamleider af. We stonden immers achter en Andries stond niet slecht. Hierna ging het echter bergafwaarts. Andries kwam in de verdrukking en blunderde ook nog een pion op h6 weg waarna zijn stelling als een kaartenhuis inzakte. Stand 1 -3.
Ook op de overige borden zag het er niet goed uit. Dat gold niet voor Henk van Nieuwenhuizen die met wit een klassiek damegambiet op het bord had gekregen. Hoewel Henk zijn beide lopers had geruild tegen een zwart paard en loper, stond hij toch beter. Ook Henk kreeg remise aangeboden maar ook dit aanbod sloegen we af om dezelfde reden als bij Andries. De strijd ging door en Henk bleef steeds iets beter staan. Helaas verwisselde Henk in een stukkeneindspel twee zetten waardoor hij een stuk verloor in plaats van in een gewonnen pionneneindspel terecht te komen. Stand 1 -4.
Een gelijkspel was na deze nederlaag nog het hoogst haalbare maar dan moesten de resterende drie partijen gewonnen worden. Fetze Walda aan bord 3 met zwart zag zich ook voor een f4 opening geplaatst. Ook hier bezette wit veld e5 met een sterk paard. Zwart stond slecht door het bezit van een slechte loper en een onbeschermde koningsvleugel. Dit leverde wit uiteindelijk een pluspion op. Na een wilde uitval met f5 kwam de zwarte koning nog meer onbeschermd te staan. Gelukkig was de verdediging van de witte koning ook niet ongeschonden uit de strijd gekomen. De witte monarch bleek net zoveel last van tocht te hebben als de zwarte. Fetze ging een pionnen+loper eindspel in met een pion minder. Wit verkreeg een vrije h-pion die kon doorlopen tot h7. Deze was uiteindelijk niet meer tegen te houden. Stand 1 - 5.
De nederlaag was een feit en zou nog zwaarder uitvallen. Aan bord 6 had Harry Olivier met wit in een Scandinavische opening zijn tegenstander volledig overspeeld. Bijna alle zwarte stukken waren teruggedreven naar de onderste rij. Hoewel Harry kort gerokeerd had, was hij toch een pionnenaanval op de koningsvleugel begonnen. Op de een of andere manier stokte de aanval. Toen ik enige tijd later weer bij Harry's bord ging kijken, was de situatie volledig uit de hand gelopen. Zwart had zich helemaal bevrijd en had een pion gewonnen. Even later kwam daar nog een pion bij. Dit kon Harry niet meer tot een goed einde brengen en verlies was onvermijdelijk: 1 - 6.
Onze laatste hoop om de stand nog enigszins dragelijk te maken, was Sebastiaan van Westerop die aan bord 1 Xander Schouwerwou moest bestrijden. Na een Nimzo-Indische opening maakte Sebastiaan met zwart er een soort Stonewall opstelling van. De strijd werd scherper toen de spelers tegenovergesteld rokeerden: wit lang en zwart kort. Beide spelers hebben een zelfde soort speelstijl en begonnen een pionnenaanval tegen elkaars koning. Voor wit ging de g-lijn open maar voor zwart ging de b-lijn open. Beide spelers kwamen in een geweldige tijdnood. In die fase wist Sebastiaan een paard te winnen waarna een pionneneindspel restte maar wit had daarvoor twee vrijpionnen op de damevleugel gekregen. Sebastiaan kon die met zijn extra paard niet meer tegenhouden en wit promoveerde tot dame. Met nog slechts een paar seconden op de klokken wist wit Sebastiaan mat de zetten.

Eindstand 1 - 7. Alles overziende is de nederlaag te groot uitgevallen. Blijkbaar kunnen sommige teamspelers niet goed om met de druk om (al of niet na een remise aanbod) op winst te spelen zonder het risico van verlies. Na deze nederlaag moeten we gaan oppassen om niet in degradatiegevaar te komen. De resterende wedstrijden zijn tegen de nummers 1 en 2 op de ranglijst: Excelsior 1 en Pat Mat 2. Dat wordt dus een hele dobber.

Gedetailleerde uitslagen

Kijk Uit 2 (1648) - Santpoort 1 (1732) 1 - 7
S. van Westerop (1849)

-

X. Schouwerwou (1944) 0 - 1
P. Hamersma (1755)

-

B. Stangenberger (1592) 1 - 0
F. Walda (1739)

-

R. Kok (1812) 0 - 1
H. van Nieuwenhuizen (1724)

-

J. Ivanov (1648) 0 - 1
J. Beekhuis (1646)

-

P. Reinders (1666) 0 - 1
H. Olivier (1602)

-

G. Swier (1651) 0 - 1
A. Visser (1575)

-

O. de Jong (1854) 0 - 1
J. van Tongeren jr. (1301)

-

R. Buschman (1694) 0 - 1

Teamleider André Kunst