Kijk Uit schaakcompetitie in volle hevigheid losgebarsten

Nu nagenoeg alle schakers van vakantie zijn teruggekeerd is de Kijk Uit schaakcompetitie in volle hevigheid losgebarsten. Slechts twee partijen eindigden in remise. Aanstaande zaterdag speelt het eerste team van Kijk Uit zijn eerste wedstrijd in de landelijke competitie.

Maarten Gouda zette zijn overwinningen reeks voort. Dit keer moest Piet Vons eraan geloven. Een gevaarlijke aanval van Piet op Maarten's koning sloeg niet door waarna Maarten in het eindspel toesloeg. De partij tussen Dick Kruijff en Harry Olivier ging lange tijd gelijk op. In het eindspel maakte Harry echter een foutje dat hem een stuk kostte en de partij. Jasper van Tongeren speelde met wit tegen de sterke Colleen Otten. In de Najdorf opening offerde Jasper het verkeerde stuk. In plaats van de loper offerde hij het paard op e6 waardoor hij geen compensatie had voor het verloren materiaal. Sinds lange tijd speelde Arent van Nieukerken weer mee in de competitie. Dat hij het nog niet verleerd is, liet hij zien in zijn partij tegen Henk van Nieuwenhuizen. In de Tarrasch variant van het damegambiet verbruikte Henk veel tijd. In een remise-achtige stand maakte Henk door de tijdsdruk een fout waarna Arent het volle punt kon binnen halen. De partij tussen Arend Boer en René Koens werd een lange manoeuvreer partij. Hoewel René een pion achter kwam, bleef de partij in evenwicht. Hans Wijdoogen ruilde in zijn partij tegen Peter van Nieuwenhuizen al vroeg de dames. Deze dameruil ruďneerde echter zijn pionnenstelling hetgeen door Peter vakkundig werd uitgebuit.


Peter Hamersma met wit tegen Hans Wijdoogen

Andries Visser en Jan Bontenbal speelden een partij betonschaak, zoals Andries na afloop van de partij meldde. Anderen noemde het echter een kleurloze remise. Jos van Tongeren bediende zich tegen Peter Duijn van de Franse verdediging. Peter schoof de stelling dicht en won zonder in gevaar te komen. Sinclair Koelemij speelde tegen Sebastiaan van Westerop de tandenloze De Leeuw opening. Dat deze opening toch niet geheel ongevaarlijk is, bleek wel uit het partijverloop. Sebastiaan rokeerde de verkeerde kant op waarna Sinclair de winst kon pakken. De partij tussen Peter Hamersma en André Kunst verliep met wisselende kansen. Nadat Peter een zeer goede stelling had opgebouwd, maakte hij een fout, waardoor de kansen keerden in het voordeel van André. Met nog vier zetten te gaan ging Peter door zijn vlag.

Gedetailleerde uitslagen 4e ronde

P. Vons - M. Gouda 0 - 1
D. Kruijff - H. Olivier 1 - 0
J. van Tongeren jr. - C. Otten 0 - 1
H. van Nieuwenhuizen - A. van Nieukerken 0 - 1
A. Boer - R. Koens ˝ - ˝
H. Wijdoogen - P. van Nieuwenhuizen 0 - 1
A. Visser - J. Bontenbal ˝ - ˝
P. Duijn - J. van Tongeren sr. 1 - 0
S. van Westerop - S. Koelemij 0 - 1
P. Hamersma - A. Kunst 0 - 1