Maarten Gouda op stoom in schaakcompetitie

De Kijk Uit schaakcompetitie blijft zich uitbreiden. Bij aanvang van deze ronde konden we weer twee nieuwe leden verwelkomen, te weten Ab van Katwijk en Pietre Richtre. Na een afwezigheid van meer dan een jaar speelde ook Jan Jansen weer mee.

Maarten Gouda blijft maar punten scoren. Dit keer was Patrick de Koning zijn slachtoffer. In een reeds slechter staande stelling blunderde Patrick een stuk weg. Blijkbaar heeft Maarten heel vroeger bij de jeugd goede schaaklessen gehad. In deze ronde wist Dick Kruijff oude rot in het vak Hans Wijdoogen te verschalken. Dick speelde met zwart zijn geliefde De Leeuw opening. Ondanks dat hij een pion voorkwam hield Hans moedig stand. Pas in het eindspel, toen Hans een verkeerde lijn open maakte, kon Dick de winst binnen halen. In de partij tussen Arent van Nieukerken en Peter Hamersma maakte laatstgenoemde in de Fischer variant van het Siciliaans een fout dat hem de belangrijke pion op e6 kostte. Toch hield Peter lang stand. Ook hier kon Arent pas in het eindspel het volle punt pakken toen Peter een kleine combinatie over het hoofd zag.


De Keizercompetitie in volle gang

De nieuwelingen Ab van Katwijk en Pietre Richter deden het niet slecht. Ab van Katwijk hield stand tegen Hajo de Vries. Hoewel Hajo aanvankelijk materiaal won door Ab's damevleugel leeg te eten, keerden de kansen later in de partij in het voordeel van Ab die zelfs een materiele voorsprong kreeg. Remise was uiteindelijk het resultaat. Pietre Richtre won overtuigend van jeugdtalent André Hennipman. In een moordend tempo van een minuut per zet werd werd André op een onoverkomelijke materiele achterstand gezet. Peter Duijn en Henk van Nieuwenhuizen speelden het klassieke damegambiet. De stelling bleef gedurende de gehele partij in evenwicht en remise was het terechte resultaat. Jasper van Tongeren speelde met wit tegen Jan Bontenbal het Koningsgambiet in navolging van zijn vader. Dit is een scherpe opening die wit goed moet beheersen, anders gaat het mis. Jan wist hier wel raad mee en kreeg een duidelijk betere stelling. Materiaalverlies voor Jasper kon niet uitblijven. Een degelijke winstpartij van Jan tegen de alsmaar sterker wordende Jasper.
In de partij tussen Harry Olivier en Arend Boer voltrok zich een kleine ramp, voor Harry wel te verstaan. Nadat Harry middels een ver opgerukte pion een gewonnen stand had weten te bereiken, blunderde hij pardoes hij toren weg. Arend vond evenwel dat Harry meer verdiend had dan verlies en bood remise aan dat Harry na enig aandringen aannam. De partij tussen René Koens en Piet Vons ging lange tijd gelijk op. In een toreneindspel dat overging in een pionneneindspel kwam René een pion achter. Deze kleine voorsprong wist Piet subtiel tot winst uit te bouwen. Na een afwezigheid van meer dan een jaar speelde Jan Jansen weer mee. Dat Jan het nog niet verleerd is, bewees hij in de partij tegen Andries Visser. In de scherpe Drakevariant van het Siciliaans voerde Jan een fraaie combinatie uit middels een tijdelijk stukoffer dat hem een pion opleverde. Hierna maakte hij de partij gedegen uit. Waarschijnlijk heeft Jan in zijn afwezigheid veel op de computer geoefend. Colleen Otten won gedecideerd van André Kunst. André vermeed zijn favoriete Najdorf opening omdat hij vreesde in een door Colleen voorbereide variant terecht te komen. De Rauservariant van het Sicilaans kwam op het bord maar André behandelde deze opening niet goed en ging ten onder aan zijn verzwakte koningsstelling. Rick de Ronde speelde een goede partij tegen Jos van Tongeren. Rick wist de koning van Jos op te jagen naar het midden van het bord alwaar hij hem op fraaie wijze mat zette.

Gedetailleerde uitslagen 5e ronde

A. Hennipman - P. Richter 0 - 1
A. van Nieukerken - P. Hamersma 1 - 0
H. de Vries - A. van Katwijk ˝ - ˝
P. Duijn - H. van Nieuwenhuizen ˝ - ˝
P. de Koning - M. Gouda 0 - 1
H. Olivier - A. Boer ˝ - ˝
C. Otten - A. Kunst 1 - 0
J. van Tongeren jr. - J. Bontenbal 0 - 1
R. Koens - P. Vons 0 - 1
A.Visser - J. Jansen 0 - 1
R. de Ronde - J. van Tongeren sr. 1 - 0
H. Wijdoogen - D. Kruijff 0 - 1