Rampspoed voor
Peter Weeren en Dick Kruijff

In de zesde ronde van de Kijk Uit schaakcompetitie voltrok zich op twee borden een schaakramp. In de partij tussen Peter Weeren en Hans Wijdoogen had Peter, die voor het eerst dit seizoen weer meespeelde, een gewonnen dame-eindspel bereikt. Door een kort moment van onoplettendheid liet Peter zich echter pardoes mat zetten! Ook in de partij tussen Jan Jansen en Dick Kruijff had Dick een straal gewonnen stelling opgebouwd. Jan stond twee stukken achter en had nog slechts 4 minuten voor 20 zetten. Dick dacht de buit binnen te hebben maar liet zich ook plotseling mat zetten. Een drama voor beide spelers.
Patrick de Koning is de laatste tijd erg gul. In zijn partij tegen Jos van Tongeren gaf hij weer een stuk weg net als in de vorige ronde. Verlies was het gevolg. Rick de Ronde gaat steeds beter spelen. Dit keer was Hajo de Vries zijn slachtoffer. Hajo speelde te lang op een truc met mat achter de paaltjes. Nadat Rick een zogenaamd ventiel had gemaakt, was de winst eenvoudig binnen te halen. Peter Hamersma speelde met wit zijn ongebruikelijke Siciliaanse opening met a3 op de tweede zet. Door te snel op aanval te spelen gaf hij zijn tegenstander Sebastiaan van Westerop de kans om een een dodelijk schaak te geven, waarna de partij onmiddellijk uit was.


Jos van Tongeren (links) tegen Özden Tuna

Arend Boer en Andries Visser speelden een wilde partij. Dit is karakteristiek voor beide spelers. Andries trok dit keer aan het langste eind door een stuk te winnen. Harry Olivier en Özden Tuna kwamen na een Scandinavische opening niet verder dan remise. De spelers waren het na afloop niet eens over de manier waarop dit gebeurde. Volgens Özden was de partij gladjes verlopen maar Harry vond dat Özden maar moeizaam remise had kunnen maken. Ab van Katwijk wist de zegereeks van Maarten Gouda te doorbreken. Na drie winstpartijen op rij kon Maarten door te verdedigend spel dit keer niet verder komen dan remise.
Nieuweling Pietre Richter slaagde er niet in om oude rot Jan Bontenbal van het lijf te houden. Terwijl Pietre te veel moest improviseren bevond Jan zich op bekend terrein. Verlies was dan ook het logisch gevolg. André Kunst maakte de fout door zijn tegenstander Arent van Nieukerken toe te staan een stelling op het bord te toveren die Arent uitermate goed lag. Met opvallend snel spel wist hij André op de knieën te dwingen. Sinclair Koelemij verdedigde zich tegen Colleen Otten met de Philidor verdediging. Colleen hanteerde vroeger ook vaak deze verdediging en wist dus hoe zij deze opening het beste moest bestrijden. De partij eindigde dan ook in verlies voor Sinclair. In de partij tussen Nikolai Drel en Peter Duijn bracht laatstgenoemde een incorrect kwaliteitsoffer. Door een gemeen tussenschaak ging voor Peter een volle toren verloren, waarna verder spelen geen zin meer had. Henk van Nieuwenhuizen en René Koens gingen lange tijd gelijk op. In de laatste zet voor de tijdcontrole blunderde René echter een stuk weg waarna de winst voor Henk niet moeilijk meer was.

Gedetailleerde uitslagen 6e ronde

P. Weeren - H. Wijdoogen 0 - 1
J. Jansen - D. Kruijff 1 - 0
H. Olivier - Ö. Tuna ˝ - ˝
M. Gouda - A. van Katwijk ˝ - ˝
P. de Koning - J. van Tongeren sr. 0 - 1
J. Bontenbal - P. Richter 1 - 0
A. Boer - A. Visser 0 - 1
A. Kunst - A. van Nieukerken 0 - 1
H. de Vries - R. de Ronde 0 - 1
P. Hamersma - S. van Westerop 0 - 1
N. Drel - P. Duijn 1 - 0
H. van Nieuwenhuizen - R. Koens 1 - 0
C. Otten - S. Koelemij 1 - 0
J. van Tongeren jr. reserve