Colleen Otten slaat aanval op koppositie af

In de zevende ronde van de Kijk Uit schaakcompetitie heeft Arent van Nieukerken vergeefs getracht de koppositie van Colleen Otten over te nemen. Hoewel de koning van Colleen na een Scheveninger opening aan allerlei gevaren bloot stond, was dit voor Arent niet voldoende om de partij te winnen en moest in remise berusten. Hiermee behield Colleen haar eerste plaats op de ranglijst.
Andries Visser blunderde in zijn tweede partij tegen Jan Jansen een stuk weg en kon opgeven. De partij tussen Peter van Nieuwenhuizen en André Kunst duurde voort tot in het verre eindspel. Hierin liet André zijn paard vangen waarna Peter de partij kon uitmaken. De jeugdspelers Rick de Ronde en Jasper van Tongeren speelden een supersnelle partij: 20 zetten in 20 minuten. Dat je met zo'n tempo niet goed kunt nadenken ondervond Rick in zijn nadeel. Jaap Beekhuis speelde zijn eerste partij van dit seizoen. Dat hij het nog niet verleerd is, bewees hij in zijn partij tegen Pietre Richter. Peter Hamersma won heel fraai van Jos van Tongeren door de koning van zijn tegenstander met torens en dame onder vuur te nemen. De partij tussen Hans Wijdoogen en Harry Olivier eindigde reeds na 25 zetten en 15 minuten in remise. Er viel niets te halen, aldus beide spelers. Dick Kruijff bracht Maarten Gouda na een damepion opening in de verdrukking hetgeen uiteindelijk in winst resulteerde voor Dick. Twee taaie rakkers, Jan Bontenbal en Nikolai Drel, bestreden elkaar. Jan zette zijn koning te veel op de tocht en moest tenslotte zijn meerdere erkennen in Nikolai.


Peter Duijn

De partij tussen Piet Vons en Peter Duijn ging lange tijd gelijk op. Hoewel Piet het even benauwd kreeg door een aanval op zijn koning, bleef de partij toch in evenwicht. André Hennipman volbracht een huzarenstukje door routinier Henk van Nieuwenhuizen in een soort damegambiet een half punt af te snoepen. Ab van Katwijk kwam goed weg tegen Arend Boer. Met een kleine materiaal achterstand wist hij toch remise te maken.

Gedetailleerde uitslagen

A. van Nieukerken - C. Otten remise
J. Bontenbal - N. Drel 0 - 1
P. van Nieuwenhuizen - A. Kunst 1 - 0
J. Jansen - A. Visser 1 - 0
D. Kruijff - M. Gouda 1 - 0
R. de Ronde - J. van Tongeren jr. 0 - 1
J. Wijdoogen - H. Olivier ˝ - ˝
A. van Katwijk - A. Boer ˝ - ˝
J. van Tongeren sr. - P. Hamersma 0 - 1
A. Hennipman - H. van Nieuwenhuizen ˝ - ˝
P. Richter - J. Beekhuis 0 - 1
P. Vons - P. Duijn ˝ - ˝