Kijk Uit 1 begint seizoen overtuigend

Kijk Uit 1 - Amstelveen 4    5˝ - 2˝

Zaterdag was voor Kijk Uit de eerste vuurdoop. Na in vergelijk met het vorig seizoen twee belangrijke spelers te hebben verloren, kregen we met Amstelveen 4 meteen de tegenstander die duidelijk zou maken wat de huidige kracht van Kijk Uit is. De gemiddelde rating van Amstelveen is ongeveer 2000 ELO punten.
Ondanks alle wegwerkzaamheden voor de deur slaagden we er bijna in om op tijd te beginnen, voor een hoop schakers is tijd toch een merkwaardig fenomeen. Daarom de eerste meevaller was binnen.
Aan bord 1 dreven er langzaam donkere wolken over de stelling van Colleen Otten die zich daarna ook nog bezondigde aan een rekenfout, die de tegenstander alle ruimte gaf een aanval te plaatsen. Van de donkere wolken bleef een nat pak over, 1 - 0 achter.
Sebastiaan van Westerop bediende zich van de Scandinavische opening. Nadat het leek of hij langzaam werd weggedrukt, (het eetgedrag van zijn tegenstander was daar ook debet aan.) herstelde hij zich knap. De tegenstander offerde nog wel twee stukken om zijn rokadestelling te slopen. Tevergeefs, Sebastiaan won eenvoudig, 1 - 1.
Arent van Nieukerken won zijn partij op zeer degelijke wijze. Nadat hij wat later was begonnen (tijd!), overrompelde hij zijn tegenstander volledig. Arent bleek dan ook nauwelijks tijd nodig te hebben. De materiële voorsprong was voldoende voor de winst, ondanks dat zijn koning zich midden op het bord bevond, 2 - 1 voor.
Aan bord 3 zat Cor Dekker die in de opening terechtkwam die hij de dag ervoor nog had bestudeerd. Even leek het of Cor het moeilijk zou krijgen, maar hij richtte zich op en leek de beslissende aanval te plaatsen. Helaas de tijd ontbrak En de partij eindigde in herhaling van zetten, remise 2˝ - 1˝.
Peter van Nieuwenhuizen bouwde een zeer gecompliceerde stelling op. Toen hij echter met zijn dame een pion op b7 sloeg, dacht ondergetekende en de tegenstander van Peter dat een simpele torenzet het einde van zijn dame zou betekenen. Niets was minder waar. Peter won een pion. En speelde knap naar winst 3˝ -1˝.
Aan bord 5 ons geheime wapen Sinclair Koelemij. Met zijn beruchte de Leeuw opening. Nu is het altijd maar afwachten hoe het dier zich voelt. Zichzelf koesteren in het zonnetje of op het jagerspad. Het bleek de eerstgenoemde mogelijkheid, 4 - 2.
Nog een half punt hadden we nodig en de eerste winst van het seizoen was binnen. André Kunst en Peter Hamersma waren de overgebleven strijders. Bij André die een goede stelling had, weliswaar met een pion minder, was het duidelijk dat hij dat halfje wel binnen zou halen. Ook al omdat hij opende met zijn obscure Siciliaanse openingsvariant. Waar vele schakers in de loop van de geschiedenis al vertwijfeld naar hebben gezocht. Remise 4˝ - 2˝.
Resteerde Peter Hamersma die in een remiseachtig eindspel leek terecht te komen Peter zag echter winstkansen en terwijl de andere schakers zich allang met een drankje en wat hapjes in de bar amuseerde, kwam Peter vrolijk binnen wandelen en had de tegenstander tot overgave weten te dwingen 5˝ - 2˝.
Een prima resultaat van Kijk Uit dat als het zo blijft spelen, het verdere verloop van de competitie met vertrouwen tegemoet kan zien.

Vervangend teamleider Andries Visser

Gedetailleerde uitslagen

Kijk Uit 1 (1948) - Amstelveen 4 (2002) 5˝ - 2˝
C. Otten (2104) - D. Brouwer (2072) 0 - 1
P. van Nieuwenhuizen (2008) - S. Kowalczyk (2031) 1 - 0
C. Dekker (2004) - R. Ris (1985) ˝ - ˝
A. Kunst (1982) - E. Roosendaal (2022) ˝ - ˝
S. Koelemij (1909) - J. Krans (1985) ˝ - ˝
A. van Nieukerken (2008) - P. de Heer (1980) 1 - 0
S. van Westerop (1857) - R. Könst (0000) 1 - 0
P. Hamersma (1716) - J. Sminia (1941) 1 - 0