Forse nederlaag voor Kijk Uit 1

A.A.S. 1 - Kijk Uit 1    6˝ - 1˝

Het eerste team van Kijk Uit heeft een forse nederlaag opgelopen tegen het eerste team van de Alternatieve Aalsmeerse Schaakvereniging A.A.S. Er werd al min of meer een nederlaag verwacht gezien het grote verschil in Elo rating tussen beide teams. Bij een rating verschil van 200 punten is volgens de theorie van professor Elo de verwachte score 6 - 2, hetgeen dan ook ongeveer is uitgekomen. Het grote krachtsverschil werd veroorzaakt doordat wij niet konden beschikken over onze vaste teamspelers Colleen Otten (teruggetrokken), Arent van Nieukerken (verblijf in Polen) en Sebastiaan van Westerop (vakantie in Zuid-Afrika). Hun afwezigheid scheelde 122 Elo punten (1967 tegenover nu 1845) en dat is toch wel veel.

Peter van Nieuwenhuizen speelde een goede partij. Door ingewikkeld manoeuvreren met zijn paarden wist hij een toren te winnen, waarna zijn tegenstander opgaf. André Kunst verdedigde zich met de Tarrasch variant van het damegambiet. Hij bood lang tegenspel maar door de onveilige positie van zijn koning verloor hij materiaal en de partij. Cor Dekker kwam met voordeel uit de opening. Langzaam aan verloor hij echter zijn voordeel. In een iets mindere stand kon hij door herhaling van zetten remsie afdwingen. Sinclair Koelemij verzeilde in een ingewikkelde partij met veel stukken op het bord. Hoe hij verloren heeft, heb ik niet kunnen zien. In de parij van Nikolai Drel gebeurde wonderlijke dingen. Zijn tegenstander had materiaal geofferd voor aanval maar Nikolai hield het hoofd koel en stond gewonnen. In het verder verloop van de partij bleef zijn hoofd echter niet koel. Nikolai was heel even het spoor bijster en raakte zijn materiele voorsprong kwijt. Het had nog remise door eeuwig schaak kunnen worden, maar ook die kans miste Nikolai. Aan de laatste drie borden met Peter Hamersma, Henk van Nieuwenhuizen en Özden Tuna aan de stukken was het krachtsverschil te groot. Met gemiddeld 275 Elo punten minder hadden onze spelers geen kans, hetgeen ook bleek uit hun partijen. Peter en Henk kregen geen voet aan de grond. Özden raakte al snel een kleine kwaliteit achter en toen een belangrijke verdedigende pion viel, stortte zijn verdediging in.

Door deze forse nederlaag is ons eerste team gezakt van een gedeelde eerste plaats naar een gedeelde zesde plaats. Kijk Uit heeft een te smalle top en het gat met het tweede team dat in de tweede klasse NHSB speelt, is te groot. Er zal nog het nodige moeten gebeuren om onze positie in de derde klasse KNSB veilig te stellen.

Gedetailleerde uitslagen

A.A.S. 1 (2045) - Kijk Uit 1 (1845)   6˝ - 1˝
A. v.d. Berg (2206) - P. van Nieuwenhuizen (2008) 0 - 1
A. Keessen (2161) - A. Kunst (1982) 1 - 0
H. Neufeglise (2109) - C. Dekker (2004) ˝ - ˝
B. de Leur (2043) - S. Koelemij (1909) 1 - 0
J. Hondebrink (2020) - N. Drel (1863) 1 - 0
H. Noordhoek (2001) - P. Hamersma (1716) 1 - 0
J. van Eijk (1942) - H. van Nieuwenhuizen (1723) 1 - 0
M. Groot (1881) - Ö. Tuna (1560) 1 - 0