Kijk Uit 3 onverklaarbaar ten onder in Beverwijk

Pat Mat 3 - Kijk Uit 3    6 - 2

Na een valse start in Wormerveer, was het voor Kijk Uit belangrijk één of meer punten te behalen bij Pat Mat. Helaas het verliep anders.
Na een middag geboeid te hebben gekeken naar de toverkunsten van Harry Potter op Zweinsteins hogeschool voor Hekserij & Hocus Pocus ging ik er vanuit dat het leuk was maar echt niet kon. Nu bestaat het derde team ook uit een stelletje tovenaars en tovenaarsleerlingen. Een introductie is overbodig de meesten zijn wekelijks te bewonderen op vrijdagavond, de speelavond van Kijk Uit.
Een gure herfstavond (regen, wind en onweer) stond er garant voor dat in Beverwijk de remmen echt los gingen. Met twee debutanten (Rick de Ronde en Maarten Gouda) begonnen we hoopvol aan de derby.
Tijdens mijn eerste ronde langs de borden leek alles dik in orde. Hajo de Vries kreeg een paard cadeau van zijn tegenstander. De mevrouw waar René Koens het tegen moest opnemen vond het nodig om met haar derde zet de dame op a4 te zetten (vrouwenrechten?). De tegenstander van Peter Duijn was al aan het rondbazuinen dat hij zijn loper op h3 ging offeren. Peter speelde een normale e4 opening, in de eerste vijf zetten a3 en h3. (De wetten in de tovenarij zijn ondoorgrondelijk). Arend Boer was de enige die niet heelhuids door de opening kwam: koning opgejaagd, een vervelende witte pion op e6. Maar Arend is een erkend tovenaar die, als het moet, altijd wel een truc voorhanden heeft.
Vol goede moed dronk ik daarna een drankje en sloeg de verrichtingen van ons team op een afstandje gade.
Maar met mijn tweede ronde langs de borden begon de magie te werken, maar dan wel in ons nadeel. Hajo had het niet nodig gevonden om het paard aan te nemen, Hij had waarschijnlijk liever een eenhoorn gehad. Maarten Gouda was net als afgelopen vrijdag bezig zijn partij in een record tempo te spelen, Een resultaat van 5 pionnen twee torens aan beide zijden was voor beide spelers voldoende om remise te sluiten. Als debutant netjes gedaan. Jasper van Tongeren in zijn Franse opening was er niet helemaal bij. Plotseling was er een paard bij Jasper van het bord verdwenen. Misschien moeten we onze paardstukken maar veranderen in eenhoorns, dan letten onze tovenaars wat beter op. Arend leek zich enigszins los te wurmen uit de omklemming. Rick de Ronde had ook last van een vervelende pion, maar tot mijn verbazing liet hij het kleinood met rust. Aan bord 8 “Hij die niet genoemd mag worden” (kenners weten genoeg) begon door zijn eigen hersenkronkels langzaam in een dichte nevel terecht te komen . René had inmiddels een pion voorsprong en Peter begon pionnen te verliezen. 
Na een kortstondig barbezoek mijnerzijds was ik uiterst nieuwsgierig wat voor moois onze helden nu op het bord gerealiseerd hadden.
Hajo stond volledig verloren en een simpele torenzet betekende de genadeklap. Bij René werd ik door de mevrouw weggestuurd. Dan maar naar Rick die zich inmiddels knap had hersteld en in een soortgelijke stelling als bij Maarten remise aangeboden kreeg. Aannemen! Elk halfje telt. Arend die nu echt verloren stond kon opgeven. Jasper had al opgegeven. En Peter? Die had inmiddels een stuk verloren. 
Troosteloos onder het genot van een biertje zag ik de drie overgebleven strijders nog vechten voor hun laatste kans. 
Bij Peter die nu echt het spoor bijster was, kon er nog maar een ding gebeuren, opgeven 1 - 5.
De mevrouw en René speelden ook een merkwaardig spelletje schaak. Zij gaf niet om een stuk minder en liet ze zorgeloos in staan. René leek door al dat altruïsme wat verward maar toen hij de koning en zijn gade kon pennen met zijn toren hervond hij zichzelf. En de mevrouw streek met een simpel handgebaar al de stukken van het bord, 2 - 5.
Resteerde “hij die niet genoemd mag worden” in een hopeloze stelling die bij mij zeer aan mijn ogen deed, vocht hij door. Verblind door alles en iedereen deed hij met de koning drie dezelfde zetten en claimde remise. Toen hij opkeek en de omstanders zag begreep hij zijn fout en gaf op, 2-6. 
Daarna begon voor ons magisch gezelschap de weg naar huis. Tovenaar Arend kon het niet nalaten om te zeggen dat we in vergelijking met vorig jaar een half punt erop vooruit waren gegaan bij Pat Mat. 
Ik dronk nog een borrel en begreep dat magie en schaken toch wel veel overeenkomsten hebben.

Andries Visser (verzorger van fabeldieren)

Gedetailleerde uitslagen

Pat Mat 3 (1416) - Kijk Uit 3 (1376) 6 - 2
C. Meems (1610) - P. Duijn (1509) 1 – 0
R. Tesser (0000) - J. van Tongeren jr. (1336) 1 – 0
J. Bakker (1413) - M. Gouda (0000) ½ - ½
R. Lameris (1513) - A. Boer (1388) 1 – 0
G. Dowwe (0000) - R. de Ronde (0000) ½ - ½
M. Rubert (1230) - R. Koens (1324) 0 – 1
J. Boezewinkel (1425) - H. de Vries (1323) 1 – 0
K. Molenaar (1307) - Hij die niet genoemd mag worden (0000) 1 - 0