H.S.V. De Eenhoorn winnaar NHSB bekercompetitie

Alle foto's
Bijna alle partijen in PGN formaat
(onvolledige of ontbrekende partijen: Peek - Nijboer, Geurink - Nicholson)
Partijen online naspelen

IJmuiden - 24 mei 2003. Het Hilversums Schaakgenootschap (H.S.G). heeft met overmacht de KNSB bekercompetitie gewonnen. In de halve finale werd Groningen met 3½ - ½ verslagen. In de finale werd zelfs de maximale score van 4 - 0 behaald tegen de Stukkenjagers uit Tilburg. De strijd om de 3e en 4e plaats werd gewonnen door Groningen. In de tegelijkertijd verspeelde NHSB bekerfinale werd HSV De Eenhoorn kampioen.

In het kader van haar 75-jarig jubileum organiseerde IJmuider schaakclub Kijk Uit de landelijke en regionale bekerfinales. De wedstrijden vonden tegelijkertijd plaats in het knusse speellokaal van Kijk Uit. Het is tevens de speelzaal van de beroemde damclub IJmuiden (DCIJ), bekend uit het verleden vanwege haar beroemde damgrootmeesters als Ton Sijbrands en Harm Wiersma die hier menig partij hebben gespeeld.

Schaakclub Kijk Uit 75 jaar

De organiserende vereniging verontschuldigde zich in haar welkomstwoord bij de deelnemende teams vanwege de ongunstige ligging van IJmuiden aan de rand van het land. Door de ongunstige ligging was het team van Groningen gedwongen reeds 7.00 uur 's ochtends de trein naar de Randstad te nemen om op tijd aan de wedstrijden te kunnen deelnemen. Gelukkig vatte het team het sportief op en maakte van de reis een schoolreisje door de draagvleugelboot uit Amsterdam te nemen. De Stukkenjagers uit Tilburg hadden het beter bekeken en hadden in de omgeving overnacht zodat zij volledig uitgerust aan de start verschenen..
De wedstrijden stonden onder leiding van de wedstrijdleiders Auke Nicolai, Job Bueno de Mesquita en Gerard van der Graaf.

Overzicht van de speelzaal

De loting voor de halve finales resulteerde in de wedstrijden H.S.G. - Groningen en Stukkenjagers - D.D. (Den Haag). Om even over half 11 werden de klokken gestart. De partijen werden gespeeld volgens het Fischer speeltempo: 1½ uur plus 30 seconden voor iedere gespeelde zet.
H.S.G maakte korte metten met Groningen maar de andere wedstrijd verliep heel wat spannender. Een gelijkspel was het resultaat waardoor een barragewedstrijd gespeeld moest worden in de vorm van een vluggerpartijtje van 5 minuten p.p.p.p. Dat dit net zo goed een loterij is, bleek wel uit de partijen. De Stukkenjagers waren de gelukkigsten en plaatsten zich voor de finale.

Discendo Discimus uit Den Haag tegen Groningen

H.S.G. tegen Stukkenjagers

Daniėl Stellwagen

Friso Nijboer

Leon Pliester

De finale tussen H.S.G. en de Stukkenjagers leek een walk-over te worden voor de Hilversummers. Na slechts 2 uur spelen stond het reeds 2 - 0 voor H.S.G. dankzij overwinningen van Daniėl Stellwagen en Henk Vedder. Laatstgenoemde won met een fraaie combinatie van Petra Schuurman.

P. Schuurman - H. Vedder. Stand na 21. Dxb5

Vedder speelde 21. ... Pxf2! en won na 22. Kxf2 Txc3 23. Lxc3 Pxe4† 24. Ke1 Pxc3 25. Pf5 De6 26. Dd7 Pxa2 27. Dxe6 Txe6 28. Td2 g6  0 - 1.

Petra Schuurman van de Stukkenjagers

Hierna stokte de stand. Friso Nijboer had de grootste moeite met Maurice Peek terwijl Leon Pliester niet goed stond tegen Herman Grooten. Het publiek genoot van de spannende strijd waarbij de spanning door het Fischer speeltempo alleen maar werd opgevoerd. Na 3½ uur spelen won Pliester en kroop Nijboer door het oog van de naald door na twee stukoffers (terecht of onterecht?) te winnen.

De Eenhoorn tegen Aartswoud

Bergen tegen A.S.G.

De NHSB beker was een gemakkelijke prooi voor de Hoornse Schaakvereniging De Eenhoorn. Zij versloeg haar concurrenten met grote cijfers. In de halve finale werd eerst Bergen met 3½ - ½ verslagen en in de finale werd Aartswoud met 3 - 1 verwezen naar de 2e plaats.

De locoburgemeester van Velsen, Floor Bal, verrichtte de prijsuitreiking.