Eerste winst van het seizoen voor Kijk Uit 2

De Haarlemse Jopen 1 - Kijk Uit 2    1˝ - 6˝

Door een onverwacht grote overwinning op De Haarlemse Jopen heeft het 2e team haar eerste overwinning van dit seizoen binnen gehaald.

De aanloop naar deze wedstrijd verliep niet van een leien dakje. Allereerst hadden de Jopen moeilijkheden om een speelzaal te vinden waar deze bondswedstrijd gespeeld zou kunnen worden. Er was zelfs even sprake van dat we de wedstrijd een avond later bij Kijk Uit thuis zouden spelen. Op het laatste moment (woensdagavond, de avond vóór de wedstrijd gespeeld moest worden) vonden de Jopen een speelzaaltje boven het Stadscafé in de Zeilstraat midden in Haarlem. Door al deze onzekerheid over de locatie en de speelavond moesten er heel wat telefoontjes en e-mailtjes met de teamleden gepleegd worden.
Het tweede probleem ontstond op donderdagmorgen, de dag dat de wedstrijd verspeeld werd, met het afbericht van Özden Tuna. Aangezien ik die dag werkte kon ik pas 's avonds, 1˝ uur voordat de wedstrijd zou beginnen, proberen nog een reserve te vinden. Na wat heen en weer bellen was Arend Boer bereid om in te vallen. De jeugd moest het die avond een keer zonder hem doen.
Het derde probleem werd veroorzaakt door de Nederlandse Spoorwegen. 1˝ uur voordat de wedstrijd zou beginnen belde Victor, de zoon van Peter Hamersma, mij op met de mededeling dat Peter vast zat in Delft; de treinen reden niet meer. Peter was behalve teamspeler ook nog als chauffeur gecharterd. Na weer enig heen en weer bellen kon Frank als chauffeur fungeren. We moesten maar gokken dat Peter op tijd Haarlem kon bereiken.
Het vierde probleem onstond toen we geen parkeerplaats in het centrum van Haarlem konden vinden. Donderdagavond is koopavond en de dichtstbijzijnde parkeergarage was vol. Na wat rond rijden zijn we toch maar in de rij voor de parkeergarage gaan staan. Iedere keer wanneer een auto de garage verliet kon er een andere auto weer in.
Enfin, 15 minuten te laat waren we eindelijk in het Stadscafé aangekomen. Frank en zijn passagiers waren al gearriveerd en Lourens kwam enige minuten later binnen zeilen. En zowaar Peter had het gehaald. Met zijn koffertje nog in de hand en zonder gegeten te hebben was hij rechtstreeks naar Haarlem gegaan; hij had er bijna 3(!) uur over gedaan.
Tot zover de voorbereiding en reisperikelen. De volgende moeilijkheden begonnen nu. Het licht in het bovenzaaltje was abominabel. Enkele kleine schemerlampjes aan de muur en enkele gedimde spotjes aan het plafond was waren de enige lichtbronnen. Een van de dimmers werkte niet zodat we met tafels en stoelen moesten slepen om nog een beetje licht op de borden te kunnen laten vallen.
De Jopen hebben de eigenaardige methode om de bordvolgorde te bepalen door een spelletje Ganzenbord te spelen. Degene die als eerste de eindstreep haalt speelt aan bord 1, enzovoorts. Je zult begrijpen dat dit een flinke tijd in beslag kan nemen. Gelukkig hadden ze hun Ganzenbord vergeten mee te nemen zodat ze dit keer in een normale opstelling speelden.
Nadat iedereen in de chaos achter zijn bord had plaats genomen diende het volgende probleem zich aan. Bij de Jopen mag altijd gerookt worden en zij waren voor deze bondswedstrijd niet genegen om dit "privilege" op te geven. Wij hadden echter wel degelijk bezwaar tegen het roken. Ook de regels van de bond zijn hier volstrekt helder over en wij stonden dan ook in ons volste recht door een niet-roken speelruimte te eisen. De Jopen boden aan om de niet-rokers in een ander zaaltje te laten spelen maar daar gingen we natuurlijk niet mee akkoord. Nadat Henk zelfs gedreigd had met opstappen konden we tot een compromis komen: in de speelzaal werd niet gerookt en de rokers konden in de hal ernaast hun sigaretje opsteken.

Om 20:45 uur kon de wedstrijd eindelijk beginnen. Op papier waren we, gezien de Elo-ratings, aan alle borden zwakker. Het grootste verschil was bij Arend Boer aan bord 8 (190 Elo-punten) en bij Lourens van Veelen aan bord 1 (194 Elo-punten).
Andries Visser haalde zijn eerste winstpartij van de bondscompetitie binnen. In zijn lijfvariant, de Najorf van het Siciliaans, speelde wit erg passief. Dat betaalde zich uit door een combinatie op de open lijnen en een actief paard in het centrum. Via een simpele maar doeltreffende combinatie won Andries een stuk waarna zijn tegenstander meteen opgaf. 0 - 1.
Nico Nanne die vlak voor zijn vakantie stond, was bereid in te vallen. Omdat hij graag met wit wilde spelen, hadden we Nico aan bord 7 geplaatst. Toch kwam hij niet goed uit de Schotse opening. Zwart won via een combinatie twee pionnen. Nico liet zich hierdoor niet uit het veld slaan, offerde een loper voor actief tegenspel op de open g-lijn en wist met enige hulp van zijn tegenstander een ondekbaar mat in de stelling te vlechten. 0 - 2.
Lourens van Veelen moest tegen de Leningrader variant van het Hollands opboksen. Lou kwam gedrukt te staan mede doordat zijn tegenstander de open e-lijn met twee torens stevig in bezit had. Die druk bleef tot de tijdnood waarin Lou een stuk wegblunderde en even later moest opgeven. 1 - 2.
Arend Boer speelde in het donkerste hoekje van de speelzaal. Zijn zwarte stukken waren amper te zien in het duister. In een Stonewall opstelling met weinig manoeuvreerruimte begon Arend een aanval op de koningsvleugel. Toen zijn tegenstander zijn koning in veiligheid dacht te brengen via de lange rokade, verschoof Arend met het grootste gemak de aanval naar de damevleugel. De aanval sloeg door en leverde groot materiaal op. 1 - 3.
Henk van Nieuwenhuizen moest zich met zwart de hele avond verdedigen nadat hij in de afruilvariant van de Caro-Kann met versneld c5 niet actief genoeg had tegengespeeld. Wit verkreeg een ver vooruitgeschoven gedekte vrijpion op c6. Henk speelde zijn stukken bekwaam om de vrijpion heen. Zijn tegenstander kwam er niet direct doorheen en raakte in tijdnood. Henk, die als enige met een digitale klok speelde, verkeerde in de foutieve veronderstelling dat hijzelf ook in tijdnood was en begon ook snel te spelen. Het pakte gelukkig goed uit want na de tijdnood was het witte gevaar gekeerd en dreigden Henk's pionnen door te lopen. Zijn tegenstander gaf gedesillusioneerd op. 1 - 4.
We hadden nog maar een half puntje nodig om de matchwinst veilig te stellen. Dat halve puntje werd door Peter Hamersma binnen gebracht. Na een Siciliaanse opening stond Peter de hele partij een tikje beter. Peter's remise aanbod werd aanvankelijk geweigerd maar toen zijn tegenstander na de eerste tijdcontrole zag dat hij nog maar een kwartiertje had om de partij tot winst te voeren koos hij eieren voor zijn geld en nam het remise aanbod aan. 1˝ - 4˝.
De winst was binnen maar de uitslag zou nog groter worden. Dick Kruijff speelde een onregelmatige opening en het ging gelijk op totdat zijn tegenstander een paard offerde voor een kansrijke aanval tegen Dick's kort gerokeerde koning. Zijn tegenstander deed een mindere zet en offerde een tweede stuk om de aanval voort te zetten. Intussen was Dick in tijdnood gekomen en vroeg of hij remise mocht aanbieden gezien zijn slechte ervaring in een vorige bondswedstrijd waar hij in tijdnood mat in één miste. Gezien de stand op dat moment (het was toen pas 1 - 3) had ik liever dat hij nog even doorspeelde maar als het hem te veel zou worden dan was remise ook goed. Dick ging er nog eens goed voor zitten. Zijn koning vond een ontsnappingsgaatje weg van de vijandelijke stukken waarna winst, met twee stukken meer, niet moeilijk meer was. 1˝ - 5˝.
Het laatste punt werd door Frank Buijck binnen gebracht. Na de Svesnikov variant van het Siciliaans stond Frank met wit duidelijk beter. Frank moest een remise aanbod afslaan omdat de stand op het moment van aanbieden nog onzeker was. In een paard-loper eindspel waarbij zijn tegenstander een lastige vrije h-pion had waardoor zijn koning gebonden stond,  speelde Frank zijn vrijpionnen met alleen ondersteuning van zijn paard naar de onderste rij. Damepromotie was onvermijdelijk en dus gaf zijn tegenstander op. 1˝ - 6˝.

Al met al een prima wedstrijd van ons 2e team. Met deze forse overwinning verdienden we niet alleen broodnodige wedstrijdpunten maar hebben we ons bordpuntensaldo ook flink opgekrikt. De toekomst ziet er weer zonnig uit.

Gedetailleerde uitslagen

De Haarlemse Jopen (1652)  Kijk Uit 2 (1574)     1˝ - 6˝
J. Vos (1936) - L. van Veelen (1742) 1 - 0
P. Beers (1761) - P. Hamersma (1720) ˝ - ˝
R. Graaff (1701) - D. Kruijff (1668) 0 - 1
J. Ooteman (1693) - H. van Nieuwenhuizen  (1649) 0 - 1
A. Jonkers (1551) - F. Buijck (0000) 0 - 1
H. Mantjes (1550) - A. Visser (1498) 0 - 1
M. Bertrand (1478) - N. Nanne (1390) 0 - 1
T. Breidenbach (1546) - A. Boer (1356) 0 - 1

Teamleider André Kunst