Benauwde overwinning Kijk Uit 2

Heemstede 3 - Kijk Uit 2    3½ - 4½

Maandag 11 maart speelde ons tweede team de belangrijke 4-punten wedstrijd tegen Heemstede 3. Ons team stond voor het ingaan van de 6e ronde op de 6e plaats met slechts 3 punten. Onze tegenstanders waren laatste met 2 punten. Bij winst zouden wij op 5 punten uitkomen tegen 2 voor Heemstede terwijl bij verlies wij op 2 punten zouden blijven steken en Heemstede op 4 punten zou komen. Oftewel, het zou of 5 tegen 2 of 4 tegen 3 worden, een verschil van 4 punten. Bij verlies van de Wijker Toren en winst voor ons zouden wij met nog één ronde te gaan niet meer in te halen zijn door onze concurrenten. Een zeer belangrijke wedstrijd dus.

Stand vóór het ingaan van de 6e ronde 

Team

  1  

  2  

  3  

  4  

  5  

  6  

  7  

  8  

Match

Bord

1.

H.W.P. 4

*

5

.

5

5

.

10

25

2.

De Vennep 2

3

*

.

.

5

7

8

26

3.

De Haarlemse Jopen

.

*

.

6

18.5

4.

S.V. Het Spaarne 3

3

.

.

*

5

4

6

5

21.5

5.

S.C. Aalsmeer 2

3

.

3

*

6

.

4

20

6.

Kijk Uit 2

4

2

*

.

.

3

18.5

7.

S.V. de Wijker Toren 5  

.

3

.

*

2

16

8. 

Heemsteedse S.C. 3

1

2

.

.

*

2

14.5

We waren tot de tanden gewapend naar het clubgebouw van Heemstede getrokken, de kantine van voetbalclub RCH aan de Sportparklaan in Heemstede. We hadden de sterke Jaap Kramer bereid gevonden om in te vallen. Onze gemiddelde Elo rating loog er dan ook niet om: 1694. Zó sterk waren we nog nooit opgekomen. De gemiddelde rating van Heemstede bedroeg 1546, een verschil derhalve van 150 Elopunten. Dat het toch een benauwde avond zou worden had ik niet verdacht.

Aan bord 1 speelde onze vaandeldrager Lourens met wit. Op het bord verscheen een klassiek damegambiet. Na een uur spelen waren alle lichte stukken afgeruild en had Lourens zijn enige zwakte, een geïsoleerde pion, opgelost. Met het idee dat het krachtsverschil het beste tot uiting komt in een eindspel had Lourens bewust voor deze tactiek gekozen. Dat het in de praktijk vaak anders uitpakt bleek ook nu. In het resterende toreneindspel hield zijn tegenstander goed stand en dwong via zettenherhaling remise af. Stand ½ - ½.


Lourens van Veelen

Aan bord 5 moest Frank met wit opboksen tegen de Najdorf variant van de Siciliaanse verdediging. Dat was hem wel toevertrouwd want met zwart bedient Frank zich ook van deze opening. Na de tegengestelde rokades (wit lang en zwart kort) begon de wederzijdse aanval op de vleugels. Dat ging Frank beter af en hij won een kwaliteit. Hij onderschatte echter de tegenkansen van zijn tegenstander en na een ongelukkige damezet verzeilde Frank in een mat net waar geen ontsnappen meer mogelijk was. Stand 1½ - ½ in ons nadeel.


Frank Buijck

Jaap Beekhuis speelde aan bord 7 met wit de Engelse opening. Een paard van Jaap drong de verzwakte zwarte koningsstelling binnen waarbij zwart zijn toren op h7 plaatste. Hierdoor was de koning gedwongen in het centrum te bivakkeren. Via een eenvoudig trucje won Jaap een volle toren. De tegenstander wist echter niet van opgeven en zijn koning werd het halve bord over gejaagd. Nadat mat midden op het bord niet meer te vermijden was, kon Jaap het punt incasseren. De stand was weer recht getrokken: 1½ - 1½


Jaap Beekhuis

Jaap Kramer viel in op het 2e bord. Met zwart verdedigde hij zich met de Pirc. Wit leek een geweldige pionnenaanval op te zetten met pionnen op d4, e4, f4, g4 en h3 terwijl Jaap zijn stukken op onnatuurlijke velden had gepositioneerd: een loper op h6, een paard op f7 en pionnen op e7, f6, g6, h7. De witte aanval was echter schijn; in werkelijkheid was de pionnenopstelling zwak. Dat bleek al spoedig want via een simpele manoeuvre werd de hele pionnenstelling van wit weggeblazen. Jaap begon nu zelf met een pionnenrush en won drie pionnen op rij. Hierna was de winst eenvoudig. Voor het eerst in de wedstrijd stonden we voor:  1½ - 2½.


Jaap Kramer

Henk had aan bord 6 een moeilijke avond. Via de doorschuifvariant van de Caro-Kann had hij een gedrongen stelling gekregen. In een Stonewall achtige stelling was het lastig manoeuvreren. Toen de stelling eindelijk opengebroken werd had Henk's dame weinig velden en ging verloren. Hoewel Henk er twee stukken terug voor kreeg was dat niet voldoende. Na een ruil van twee torens tegen de overgebleven vijandelijke dame zat er niets anders op dan in verlies te berusten. De stand was weer gelijk: 2½ - 2½.


Henk van Nieuwenhuizen

Peter speelde met wit aan bord 2. Via een zettenverwisseling (oorspronkelijk was het de Aljechin opening) verscheen het ingewikkelde Blackmar-Diemer gambiet op het bord: 1. e4 Pf6 2. Pc3 d5 3. d4 dxe4 4. f3 exf3 5. Pxf3. Gezien het tijdverbruik van de spelers kenden geen van beiden deze opening erg goed. Peter schatte dat hij deze opening 30 jaar geleden voor het laatst had gespeeld. Peter bleef lange tijd de pion achter staan maar zijn stelling verbeterde met de tijd. Na een kwaliteitswinst was de overwinning binnen bereik. In gewonnen stand overschreed zijn tegenstander de tijd. Deze verkeerde in de veronderstelling dat hij nog 15 minuten had maar had niet beseft dat hij wel 36 zetten in 1½ uur moest voltooien. We stonden weer voor: 2½ - 3½.


Peter Hamersma

Dick speelde op zijn verzoek met zwart aan bord 4 zodat hij zijn geliefde De Leeuw opening kon spelen. De bekende patronen kwamen op het bord: wit had kort gerokeerd en zwart had via een ruil van een paard op f4 een half open g-lijn gekregen. Toch kon Dick geen potten breken want wit had de koningsstelling dichtgeschoven met h3, g4 en f3. Dick trachtte de stelling open te breken met h5, althans dat dacht ik, maar hij schoof de boel weer dicht met h4; m.i. een foutieve beslissing. Bij gebrek aan aanvalsmogelijkheden op de koningsvleugel begon Dick op de damevleugel te rommelen. Door een foutje van de tegenstander won Dick een kwaliteit. Zijn tegenstander sloeg met iedere zet hard op de klok, waarschijnlijk om zijn ergernis over zo'n domme fout af te reageren. Toch kreeg wit tegenkansen want hij had intussen de zwarte pion op h4 geëlimineerd en dreigde met zijn vrije h-pion een dame te gaan halen. Beiden vervielen in herhaling van zetten zodat Dick, na overleg met de teamleider, tot remise besloot. 


Dick Kruijff

De stand was 3 - 4 in ons voordeel en we hadden aan een half puntje voldoende om de fel begeerde matchpunten mee naar huis te nemen.
Aan onze rode lantaarndrager Andries de eer om de matchwinst binnen te slepen. Aan bord 8 had Andries met zwart een comfortabele stelling opgebouwd. Via een Sicilaan waarin wit twee ezelsoren had gecreëerd met a3 en h3 had Andries alles wat hij zich maar wensen kon. Het resultaat was een gedekte vrijpion op d4. Bovendien had wit zijn loper op h7 in laten sluiten zodat Andries ook nog een stuk voor stond. Ik had het punt in gedachten al geteld toen Andries enorm begon te knoeien. Allereerst gaf hij een stuk weg, waarna het nog steeds gewonnen was dankzij zijn ver vooruit geschoven vrijpion. Toen hij die echter ook weggaf begon bij mij een licht angstzweet uit te breken. De stelling was nog remise maar Andries had nog maar een paar minuten terwijl zijn tegenstander nog ruim in de tijd zat met meer dan een half uur. De eerste tijdcontrole was intussen al geweest. De tegenstander was opgehouden met noteren maar na enig aandringen van onze kant was hij daar zuchtend weer mee begonnen. Daarna leek hij zinloos verder te spelen, uitsluitend om Andries door zijn vlag te jagen. Na een kort gesprekje tussen mij en de wedstrijdleider van Heemstede dat wij in dat geval remise zouden claimen, begon de tegenstander iets actiever te worden. Met iets meer dan een minuut op de klok van Andries beging zijn tegenstander een fout waarna de stelling geheid remise was. Hier werd dan ook zonder morren in toegestemd.


Andries Visser

Al met al een benauwd avondje waarbij we met de hakken over sloot de overwinning hebben behaald.

Gedetailleerde uitslagen

Heemstede 3 (1546)   -   Kijk Uit 2 (1694)     3½ - 4½
P. Zeelenberg (1642) - L. van Veelen   (1742) ½ - ½
A. Verdonk (1653) - J. Kramer (1932) 0 - 1
G. den Hollander (1453) - P. Hamersma (1720) 0 - 1
A. Alberga (1626) - D. Kruijff (1668) ½ - ½
A. Go (1572) - F. Buijck (0000) 1 - 0
S. Olijerhoek  (0000) - H. van Nieuwenhuizen  (1649) 1 - 0
W. van Ommeren (1412) - J. Beekhuis (1643) 0 - 1
B. Tichelman (1465) - A. Visser (1498) ½ - ½

Drie dagen later speelde onze naaste concurrent De Wijker Toren 5 tegen H.W.P. 4. De Wijker Toren verloor deze wedstrijd met 3½ - 4½ zodat Kijk Uit 2 niet meer in te halen is. Dat betekent dat ons team niet meer kan degraderen en zich handhaaft in de 3 klasse NHSB. Volgend seizoen hoop ik voor het kampioenschap te strijden in plaats van degradatie.

Teamleider André Kunst