Kijk Uit 2 sluit seizoen af met overwinning

Kijk Uit 2 - de Wijker Toren 5   6˝ - 1˝

Op vrijdag 4 april ontving Kijk Uit haar schaakvrienden van de Wijker Toren uit Beverwijk voor de laatste ronde van de bondscompetitie uit de 3e klasse C van het seizoen. Voor de Kijk Uiters stond er niet veel meer op het spel behalve de eer. Zij waren immers veilig voor degradatie. De Wijker Torenaren hadden echter nog een zeer kleine kans om degradatie te ontlopen. Zij zouden met grote cijfers van ons moeten winnen en hun naaste tegenstander, schaakclub Aalsmeer, zou met grote cijfers moeten verliezen van schaakclub Heemstede, die op de laatste plaats stond. Een haast onmogelijke opgave!
Het gaat sowieso niet zo goed met de teams van de Wijker Toren. Na de fusie van Pat Mat en Weenink zijn de bondsteams nog één jaar samengesteld uit uitsluitend Pat Matters of Weeninkers. Volgens penningmeester Ron Faber zijn alle Pat Mat teams gedegradeerd terwijl alle teams die uit oude Weenink spelers bestaan zich hebben gehandhaafd. Wanneer je de standen bekijkt op de NHSB website dan zie dat hun 2e team in de promotieklasse, het 3e team in de 2e klasse D en het 5e team in de 3e klasse C laatste staan. Het 4e team in de 2e klasse C, het 6e team in de 4e klasse C en het 7e in de 4.5 klasse B staan in de middenmoot. Al met al een pover resultaat.

Terug naar de wedstrijd. Na de gebruikelijke openingspreek togen de spelers aan het werk. Aan bord 4 opende Jaap Beekhuis met zijn favoriete b4 opening. Zijn tegenstander Ronald Tesser wist hier echter wel raad me en bouwde een geweldig centrum op met pionnen op d5 en e5. Jaap kreeg geen tijd om zijn koning in veiligheid te brengen via een korte rokade. De pionnen van Ronald stormden door naar d3 en e4 en wit kwam in de verdrukking. Door gebrek aan bescherming werd Jaap's koning pardoes mat gezet. 0 - 1.

Peter Hamersma speelde aan bord 2 met wit tegen Aat Ooteman. In een Italiaanse opening bracht zijn tegenstander een schijnoffer op e4. Dat pakte verkeerd voor hem uit want Peter kreeg een prima stelling met veel meer bewegingsruimte. Na enkele mindere zetten van Aat won Peter met een simpele doch fraaie combinatie de dame waarna Aat opgaf.








Peter Hamersma - Aat Ooteman. Stand na Te3-e7.

Aat speelde in deze stand ... Ld7 -c8? Hierna won Peter met een gedwongen zetten reeks de zwarte dame: Te7-e8† Kg8-h7, Db4-h4† Dg7-h6, Te8-h8† en zwart gaf op. Stand 1 - 1.

Dick Kruijff verdedigde zich met zwart aan bord 3 tegen Hugo Houtsmuller met De Leeuw opening. Dick is zo langzamerhand een expert in deze verdediging, maar zoals het vanavond ging zal hij niet eerder hebben meegemaakt. Gewoonlijk valt zwart aan op de koningsvleugel en blijft zijn koning in het centrum. In deze partij had wit lang gerokeerd en zwart kort en werd de zwarte aanval op de damevleugel gevoerd. Hugo verloor een loper maar kreeg er drie(!) vrijpionnen voor. In het eindspel moest Dick zijn stuk teruggeven om twee vijandelijke vrijpionnen te elimineren. Intussen had Dick zelf ook een paar vrijpionnen gecreëerd en die brachten uiteindelijk de overwinning. Stand 2 - 1.

Aan bord 8 trok Andries Visser van leer tegen Bert Dassen. In een Franse partij die meestal rustig begint, stonden al snel vele witte en zwarte stukken in. Aan de daaropvolgende complicaties hield Andries een vol stuk over. Aan de notatie van Bert kon je zien dat het in het verdere verloop van de partij niet goed met hem ging. De lange notatie ging over in de korte notatie, de verbruikte tijd per zet werd niet meer bijgehouden en het handschrift werd steeds onleesbaarder. Uiteindelijk berustte Bert in verlies. Stand 3 - 1.

Özden Tuna met zwart aan bord 7 verzeilde tegen Willem Dekker na een Hollandse opening in een Stonewall opstelling. Beide spelers weigeren aanvankelijk stukken te ruilen zodat op een gegeven moment er geen veld vrij meer was in het centrum; het leek wel Halma. Toen er eindelijk wat stukken van het bord verdwenen hielden beide spelers een slechte pionnenstelling over. Özden wist zijn zwaktes echter op te lossen en stond iets beter. Hij zag geen directe winst en meldde mij dat hij voor de remise ging. Willem, die bij een bakker werkt en om 2.30 uur vanacht alweer op moest staan, zag er ook geen brood meer in en accepteerde het resultaat. Stand 3˝ - 1˝.

Aan het 1e bord speelde Lourens van Veelen tegen Ron Lameris. Wij vermoedden dat dit een tactische opstelling was, want gezien de Eloratings van de Wijker Torenaren waren er sterkere spelers die voor bord 1 in aanmerking kwamen. Ron maakte in een Siciliaanse opening een foutje en verloor op de 6e zet een belangrijke centrumpion. Als gevolg daarvan kon Lourens een geweldig sterk centrum opbouwen. Met twee lopers gericht op de kort gerokeerde vijandelijke koning zette Lourens de aanval in. In de tijdnoodfase werd het nog even spannend maar Lourens wist met een simpel dameoffer Ron mat te zetten. De exacte stand kan de teamleider zich niet meer herinneren maar het stond ongeveer zo:








Ron Lameris - Lourens van Veelen. Ongeveer de stand.

Hier zette Lourens via ... Df6xf3†, Tf1xf3 Te2xh2† Ron mat.

Hiermee was de stand 4˝ - 1˝ geworden. De overwinning was een feit. Aan bord 5 zwoegde Frank Buijck intussen voort tegen Ron Faber. Frank had zich met zwart van de Drakevariant van het Siciliaans bediend. Hij had een pionnetje gewonnen maar moest zich goed verdedigen tegen de witte aanval op de koningsvleugel. Hoewel Frank een aantal belangrijke tempi verloor door onnodige zwarte damezetten, sloeg de witte aanval niet door. Enkele zware stukken werden geruild en een eindspel resteerde. Frank stond niet goed maar doorstond de tijdnood. Ron's aandacht verslapte even en raakte pardoes een volle toren kwijt door een simpel paardvorkje. Opgeven was het enige dat hij kon doen. Stand 5˝ - 1˝.

De partij van Henk van Nieuwenhuizen tegen Johan Boezewinkel verliep nogal bizar. De winstkansen wisselden een aantal keren van kleur. In een damegambiet had Henk een goede stelling opgebouwd. Die mooie stelling ging echter verloren. Toen Johan nog maar een paar minuten had begon Henk snel te spelen terwijl hij zelf nog ruim de tijd had. Hierdoor produceerde Henk niet altijd de beste zetten en kwam in een moeilijk eindspel terecht met pionnen en beiden een stuk. Om de pionnen sneller te kunnen laten lopen offerde Henk zijn stuk. Johan speelde niet goed tegen waardoor Henk als eerste een dame kon halen. Het resterende eindspel was eenvoudig gewonnen. Eindstand 6˝ - 1˝.

Gedetailleerde uitslagen

Kijk Uit 2 (1636)   -   De Wijker Toren 5  (1485)     6˝ - ˝
L. van Veelen   (1742) - R. Lameris (1494) 1 - 0
P. Hamersma (1720) - A. Ooteman (1681) 1 - 0
D. Kruijff (1668) - H. Houtsmuller (1617) 1 - 0
J. Beekhuis (1643) - R. Tesser (1476) 0 - 1
F. Buijck (0000) - R. Faber (1554) 1 - 0
H. van Nieuwenhuizen  (1649) - J. Boezewinkel (1441) 1 - 0
Ö. Tuna (1537) - W. Dekker (1308) ˝ - ˝
A. Visser (1498) - B. Dassen (1310) 1 - 0

Teamleider André Kunst