Kijk Uit 3 nog steeds zonder winst

Het Spaarne 4 - Kijk Uit 3    5 - 3

Vol goede moed had ik - plaatsvervangend teamleider Patrick de Koning - 8 spelers kunnen vinden die de strijd aan wilde gaan met de andere krijgsheren uit Haarlem. Aangezien dit op een donderdagavond plaatsvond bleven de heren Wijdoogen en Visser in IJmuiden achter om onze jeugd te begeleiden. De overige jeugdleiding moest mee, te weten Maarten Gouda, Arent Boer en ondergetekende, om een voltallig achttal te krijgen. Samen met de heren Bontenbal, Duijn, Schoone, Rosier, Koens en Hennipman zouden we dus met 9 man zijn. Zouden, want om 18.45 uur kreeg ik de melding dat Maarten Gouda ziek thuis zou blijven, zodat ik zelf ook mee moest spelen.
Na wat rondgereden te hebben door alle Europese straten kwamen we toch nog net op tijd op de goede locatie. Na 10 minuten was ook de andere auto gearriveerd zodat wij onze plaatsen in konden nemen.
Aangezien van de originele opstelling afgeweken moest worden, kwam er een kleine verandering op de laatste 5 borden, maar daarna konden we toch proberen om het eerste matchpunt voor het 3e binnen te halen.

Aan bord 1 speelde Jan Bontenbal met wit een gedegen aanval tegen een speler die er echt "de tijd" voor nam. J.B. kwam aan het einde van de opening gedwongen een pion achter, maar speelde, zoals altijd, goed verder. Op bord 2 Peter Duijn, die de laatste tijd niet echt meer een partij winnend af kan sluiten (dipje?), probeerde met zwart de witte aanvallen te blokkeren, maar ook hij kwam al vrij snel een "beetje" kwaliteit achter te staan.Drie pionnen tegen een paard en pion was niet echt gunstig. Verder met bord 3, waar Floor Schoone had plaatsgenomen. In tegenstelling tot andere spelers gaat hij de laatste tijd wel vooruit met fraaie overwinningen en gedegen remises, en dat tegen spelers van ieder niveau. Met wit kon hij een fraaie aanvallende verdediging opbouwen wat resulteerde in een pion voorsprong. Bord 4 werd bezet door Arent Boer, op dat moment onze "senior" tegen hun "junior". Vanaf het begin kwam zwart niet aan aanvallen toe, want zwart had alle moeite om de witte stormaanvallen te verdedigen, iets wat niet echt wilde lukken. Dan op bord 5 Sjef Rosier, een van de twee chauffeurs, die wel goed kan schaken, maar nog niet helemaal doorgewinterd is in de eindspelen. Met wit speelde hij een mooie combinatie op de vijandelijke damevleugel, en bracht zo zijn tegenstander in de verdrukking, wat uiteindelijk (volgens mij) een pion voorsprong opleverde. Op bord 6, weer terug van weggeweest, onze enige echte eigen René Koens (andere chauffeur). Hij kwam met zwart in de opening al vrij snel een pion voor (tegen een oud-tegenstander van mijzelf) en dat was niet verkeerd. Op 7 zat onze "junior" André Hennipman, die met zijn favoriete kleur een goede aanval door het centrum opende, en zijn tegenstander een gedegen verdediging opbouwde tegen het centrum. Hier kon van alles gebeuren. Mijn eigen tegenstander, spelend op 8, opende met f4, in mijn carrière nog niet vertoond. Daarna ontwikkelde hij zijn stukken op de koningsvleugel waarna een 0-0 volgde. Ondergetekende probeerde het centrum in handen te krijgen, begeleid door een aanval op de vijandelijke koning. Maar dat er in het middenspel van alles kan gebeuren......

Na mijn tweede ronde langs de krijgsheren te zijn geweest was er inderdaad iets veranderd..... Maar ondanks dat konden we hier toch minimaal een gelijkspel uithalen. Tijdens mijn eigen partij zag ik dat André zijn partij in winst om kon zetten (waarom mag je niets voorzeggen?), maar deed tot mijn verbazing helaas iets anders. Een paar zetten later kon zijn tegenstander de winst binnenhalen, maar bood (soms snap ik het helemaal niet meer) hij remise aan, wat wij in dank aanvaarden. ½ - ½. Toen kwam René naar mij toe en vroeg of hij het remiseaanbod mocht accepteren, maar met een pion voor ging ik daar niet mee akkoord. Op bord 4 waren Arent zijn stukken langzaam van het bord aan het verdwijnen, en na nog een paar zetten verder te hebben gespeeld, moest hij zijn vlag strijken en zijn jonge tegenstander feliciteren met zijn overwinning. 1½ - ½. Sjef leek met een eventuele vrijpion te gaan winnen, evenals Floor die nog steeds een pion voorstond. Verder stond Peter totaal verloren (een vol stuk achter), Jan nog steeds een pion achter, René plotseling een vol stuk voor en ikzelf stond voor de verandering weer eens in de verdrukking. Naar mijn berekeningen konden we dus nog gewoon gelijk spelen, misschien nog wel de winst pakken.

Maar ja, ingewijden weten wel dat het derde af en toe rare dingen kan doen. Zoals op het 5e bord, waar Sjef na een misrekening niet alleen zijn vrijpion verloor, maar ook een stuk achter kwam te staan (voortaan gewoon je dame dekken) en daarna vrijwel meteen op kon geven. Stand: 2½ - ½. Terug naar mijn eigen bord, waar het eindspel begonnen was met allebei nog 7(!) pionnen en de koningen op de goede plaats stonden. Na een tactisch pionoffer van zwart kon wit niet meer promoveren, maar ook zwart kwam 1 zet tekort om de winst binnen te halen. Na herhaling van zetten eindigde dit dus ook in remise. Stand 3 - 1. De partij van Floor was even later ook beëindigd en zoals verwacht had Floor zijn partij in winst omgezet, klasse! 3 - 2. De spanning was weer terug. René stond gewonnen, Peter verloren en Jan..... Bord 1 was onze laatste hoop en daar kon nog van alles gebeuren. Van deze laatste 3 krijgsheren was Jan als eerste klaar. Met een pion achter zag hij zelf geen winstkansen meer, maar Jan zorgde ervoor dat ook zijn tegenstander niet meer kon winnen. Ook remise dus. 3½ - 2½. Dan bord 2, waar Peter ook het kansloze van zijn veldtocht in zag en net als Arent deze partij niet kon winnen, moest het opgeven. 4½ - 2½. Alleen René nog, die gewonnen stond, was de laatste strijder. Na even naar de bar te zijn geweest, dacht ik dat hij had gewonnen, maar tot mijn stomme verbazing was hij akkoord gegaan met remise. Ik snap nog steeds niet waarom ...... maar de eindstand: 5 - 3.

Ik kan alleen iedereen bedanken die mee heeft gestreden in deze zware veldslag, want de uitslag had ook 3 - 5 voor ons kunnen zijn. Misschien voor een paar mensen een keer een eindspel oefening in elkaar zetten, maar verder was de inzet weer groots. Bedankt.

Gedetailleerde uitslagen

Het Spaarne 4 (1450)  Kijk Uit 3 (1410)     5 - 3
F. Otten (1538) - J. Bontenbal (1487) ½ - ½
B. Halberstadt (1574) - P. Duijn (1495) 1 - 0
G. Heijerman (1480) - F. Schoone (1467) 0 - 1
J. van der Zanden   (1424) - A. Boer (1356) 1 - 0
A. Clemens (1493) - S. Rosier (0000) 1 - 0
B. Bergshoeff (1352) - R. Koens (1310) ½ - ½
T. van de Poel (1399) - A. Hennipman   (0000) ½ - ½
E. Scholten (1299) - P. de Koning (1346) ½ - ½

Plaatsvervangend teamleider Patrick de Koning