Een eclatante overwinning

Kijk Uit 3 - Het Oosten 3    6 - 2

Vrijdagavond 31 januari, ijskoud, spekglad. Het is tijd voor een avondje Kijk Uit 3.
De spelers van het team maken een ontspannen indruk, eventuele kampioenskansen zijn al om zeep geholpen en degradatie is in onze poule onmogelijk. Hajo meldt nog even dat Maarten bij hem heeft afgezegd, gelukkig staat Arend klaar om hem te vervangen (het derde heeft een brede selectie).
De indeling aan de borden is bekend, langzaam druppelen onze helden het speellokaal binnen. De tegenstander Het Oosten 3 is ondertussen al verdwaald in een pandemonium van jeugdige dammertjes. Na enige aanwijzingen is iedereen op de plaats van bestemming. Het lawaai verstomd, de ouders zijn inmiddels gearriveerd om het jeugdige damtalent naar huis te brengen. Na enige navraag weet ik ook dat het Oosten niet erg gelukkig is geweest met het behalen van punten. Het is vanavond dus een duel om de rode lantaarn.
Floor wint al na luttele zetten een pion, René daarentegen geeft er twee weg. Peter zit tegen een jeugdige vertegenwoordiger, niet echt zijn favoriete tegenstanders, André wordt in de opening fel op z'n huid gezeten, Arend schuift de hele boel dicht, Hans heeft een strijd om een open c-lijn. Beide spelers spelen zonder torens verder, Jan schaakt een degelijk potje.
Dan kom ik bij Sjef die volgens mij een loper in de schoot krijgt geworpen. Sjef denkt en denkt, inmiddels wordt het mij teveel en het is mij duidelijk, hij ziet het niet! Ik neem een vlucht naar de bar. Hoofdschuddend vol vertwijfeling vraag ik me af 'dit kan niet'. Beelden van grijnzende jeugdspelertjes bevolken mijn geest. Met moeite kan ik een flesje bier bestellen. Na enige slokken komt Sjef breed lachend de bar binnen. Hij heeft het wel gezien! 1 - 0 voor.
Hans die nog steeds zonder torens aan het werk is, besluit ook de rest van het materiaal maar op te ruimen, totdat hij en z'n tegenstander met een loper van ongelijke kleur en nog wat pionnen tot remise besluiten. We blijven een puntje voor.
René, woensdag had hij al verteld niet in grootse vorm te zijn. In de hoop dat vorm iets 'ongrijpbaars' is en zo weer terug kan komen, had ik hem er van overtuigd dat hij moest spelen. Helaas de vorm kwam niet, twee pionnen gaan verloren, daarna nog een kwaliteit en de stelling kan als hopeloos worden beschouwd. Weg puntje voorsprong.
Peter die bezig is met een strafexpeditie tegen het arme jeugdlid van Het Oosten, heeft zoveel mogelijkheden dat ik medelijden krijg met de arme jongen. Het enige wat mis kan gaan is dat Peter zich vergaloppeerd. Maar na het Corus toernooi heeft hij iets recht te zetten tegen de jeugdigen onder ons. En in overweldigende stijl incasseert Peter het punt.
Na een wat moeizame start begint André op stoom te raken. Een loper sneuvelt, André bijt zich in zijn tegenstandster vast. Mijn verzoek aan André is om vooral degelijk te blijven spelen (je moet toch wat doen als teamleider, of?), blij met ieder punt wat we binnen kunnen halen en alsjeblieft geen rare dingen doen. En ja hoor, weer een overwinning.
Floor, met zijn pion voor, lijkt in een wat mindere stelling te zijn verzeild. Er dreigt mat. Floor blijft echter geconcentreerd spelen. Dan besluit hij de rollen om te draaien, nu dreigt er mat bij de tegenstander. Zijn rivaal wordt dit allemaal teveel en geeft op. Later zou hij misschien beseffen dat h3 de matdreiging had weggehaald. Inmiddels hebben wij genoeg punten voor de overwinning!
Jan ondertussen ook met een pion vóór, maakt er daarna remise van. Lange tijd zag het er wat moeizaam uit voor Jan, maar zijn tegenstander nam teveel hooi op zijn vork en Jan is uitermate bedreven om dit soort optimistisch 'geknoei' af te straffen.
Een 5 - 2 voorsprong.
Arend is nog steeds bezig. Een wonderlijke partij ontspint zich voor de ogen van diverse toeschouwers. Alle stukken doen nog mee. Er dreigt een loper de eerste 10 jaar niet meer mee te doen (opmerking van Peter Hamersma). Maar beide strijders geven geen krimp. Totdat Arend er nog een schepje bovenop doet, nu dreigt werkelijk alles in te storten bij zijn tegenstander, volledig confuus geeft hij op. Een 6 - 2 overwinning als beloning voor een enerverend avondje schaken.
Als coach ben ik gelukkig niet in de voetsporen van mijn collega in Barcelona getreden. Met dank aan alle acht spelers die het derde weer enig aanzien hebben gegeven. Op naar de volgende tegenstander!

Gedetailleerde uitslagen

Kijk Uit 3 (1444)   -   Het Oosten 3   (1300)     6 - 2
J. Bontenbal (1487) - M. de Wolf (1244) ½ - ½
P. Duijn (1495) - T. Brinkman (1282) 1 - 0
F. Schoone (1467) - B. Ophuijsen (1185) 1 - 0
A. Boer (1356) - H. Roosink (1405) 1 - 0
S. Rosier (0000) - K. Hensen (1434) 1 - 0
R. Koens (1310) - J. Schaap (1427) 0 - 1
A. Hennipman   (0000) - M. Rubert (1123) 1 - 0
H. Wijdoogen (1548) - R. Bulterman (0000) ½ - ½

Teamleider Andries Visser

P.S. De titel van dit stukje is van Peter Duijn.