Kijk Uit 3 flink onderuit in Aalsmeer

Aalsmeer 3 - Kijk Uit 3    6˝ - 1˝

Het team van Kijk uit 3 is net ontsnapt aan de derde zevenklapper op rij; in Aalsmeer gingen de strijders met 6˝ - 1˝ ten onder. Het had natuurlijk weer volledig anders kunnen zijn… maar dat is al zoveel neergeschreven en rondgebazuind dat de geloofwaardigheid daarvan dubieus is. Laten we proberen objectief te zijn.
Tegen Aalsmeer had ik wat wijzigingen in de opstelling aangebracht om de hatelijke 7 punten tegen in elk geval te vermijden. Dat dat al na de eerste drie partijen was gerealiseerd had ik zelfs niet voor mogelijk gehouden.

Allereerst op bord 7 Hans Wijdoogen die zijn bordnummer aan minuten dan ook stipt volmaakte. Zijn tegenstander, ook een snelheidsmaniak, had 3x zoveel tijd nodig. De lezer mag de duur van de partij uitrekenen. Een tip: het was binnen het half uur. Jammer dat Hans niet meer op winst speelde want kansen had hij zeker. Zijn rivaal had een akelige zwakke pion. Maar goed, het eerste halve puntje was binnen. ˝ - ˝.

Daarna aan bord 2 Maarten Gouda die lelijk in de verdrukking kwam, maar dankzij zijn tegenstander volledig in de partij terugkwam. Zijn tegenstander, een speler die a3 en h3 tot noodzaak ziet, de zogenaamde 'ezelsoren', verloor daardoor 2 tempi. Maarten kreeg daardoor een ideale mogelijkheid om de ezel op h3 te verwonden, maar dacht dat hij daardoor pionverlies zou oplopen. Helaas ontkende hij zijn eigen aanvalkansen. Maarten stuurde daarna aan op remise tot opluchting van zijn Aalsmeerder collega. Later in de analyse bleek dan ook dat Maarten de winst had gemist. 1 - 1.

Jan Bontenbal op zijn vertrouwde bord 1 speelde een prima partij. Zo goed dat zijn tegenstander bij mij kwam melden dat hij al een paar keer door het oog van de naald was gegaan omdat Jan niet had ingeslagen. Remise was daardoor het resultaat. Later vertelde Jan dat hij toch teveel complicaties zag en dat het simpelweg zijn type spel niet is om olie op het vuur te werpen. 1˝ - 1˝.

Tot zover ging alles naar wens. We hadden er wel wat meer uit kunnen halen. (Ik begin weer.) Nu zijn we toegekomen aan het trieste deel van het verslag, onze nederlagen.
De chronologische volgorde van het komende is misschien wat verminkt, maar ondergetekende had het soms moeilijk om de stellingen die een mens niet doen juichen te onderscheiden.

Op bord 5 Sjef Rosier die in de Najdorf een variant van Judith Polgar ging uittesten. Nu is Judith, heb ik wel eens ergens gelezen, een aanvaller en dat betekent dat als je zo'n partij tot leidraad neemt flink van leer moet gaan. Helaas Sjef vond niet meer de juiste zetten en kon niets anders doen dan in een nederlaag berusten. 2˝-1˝.

Patrick de Koning op bord 3 kon niet naar de korte kant rokeren omdat daar de vijandelijke pionnen naar voren kwamen stormen. De lange kant beviel Patrick ook niet zodat het onvermijdelijke gebeurde; Patrick kreeg een penning van de dame met schaak op zijn toren, en Patrick kon zijn toren inleveren. Onze tweede nederlaag. 3˝-1˝.

Marcel Sondervan op bord 8, de debutant, begon wel heel ongelukkig. Na 4 zetten had hij al een paard minder. Wonderlijk genoeg kreeg hij later nog tegenspel, maar net toen ik dacht "wie weet?", werden de dames afgeruild en konden de stukken in de doos. 4˝-1˝.

Op bord 5 had Arend Boer opgevangen dat Aalsmeer vrijuit kon spelen, zij konden toch geen kampioen meer worden. Voor Arend een reden om iets uit te proberen. Helaas verloor hij daardoor een kwaliteit. Het spel verzandde in een toren loper eindspel, nu niet bepaald het eenvoudigste. Arend streed dan ook lang door en mijn inziens had er misschien wel meer ingezeten (opnieuw). 5˝-1˝.

Peter Duijn tenslotte, de man van de tactische wendingen. Hij beweegt zich de laatste weken wat moeizaam over het bord, en kwam ook nu niet lekker in zijn spel. Tot overmaat van ramp leverde hij ook nog een stuk in en moest lijdzaam toezien hoe zijn stelling ineen schrompelde. 6˝-1˝.

De derde grote nederlaag op rij was een feit, maar als je de Eloratings naast elkaar legt is het ook wel te verklaren. Laten we dus voor volgend seizoen hopen dat we in een wat meer uitgebalanceerde poule zitten. Voor de rest wil ik er nog aan toevoegen dat we qua gezelligheid toch weer een geslaagd seizoen hebben gehad.

Gedetailleerde uitslagen

Aalsmeer 3 (1536)   -   Kijk Uit 3 (1426)     6˝ -1˝
G. Neerhof (1578) - J. Bontenbal (1487) ˝ - ˝
M. van der Laan   (1571) - M. Gouda (1324) ˝ - ˝
S. Carpay (1466) - P. de Koning (1346) 1 - 0
W. v.d. Meer (1574) - A. Boer (1356) 1 - 0
G. Meijer (1600) - S. Rosier (0000) 1 - 0
R. van Haaften (1488) - P. Duijn (1495) 1 - 0
W. Alderden (1517) - H. Wijdoogen (1548) ˝ - ˝
J. v.d. Laarse (1494) - M. Sondervan  (0000) 1 - 0

Teamleider Andries Visser