Kijk Uit 3 kopje onder

Het Paard van Ree - Kijk Uit 3    5½ - 2½

Ons derde team is net als vorig jaar tegen Het Paard van Ree met een nederlaag naar huis gegaan, dit keer echter met opgeheven hoofd.

Het Paard van Ree is inmiddels verhuisd van Sonnevanck naar De Moriaan (de schaakmoskee* van Nederland), dit omdat Sonnevanck tegenwoordig op woensdag gesloten is, uitgerekend de speeldag van Het Paard van Ree. Het klinkt allemaal een beetje verdacht, maar goed. Wij werden naar de Moriaan geleid, maar dromen van een plaats op het podium werden snel de kiem in gesmoord. Onze speelzaal bleek een piepklein kamertje te zijn achterin de gang voorbij het damestoilet: "de Zeedistelzaal". Misschien wel onder het motto "als je ze niet ziet, heb je waarschijnlijk ook geen last van ze". Daar in een huiskamersfeer begon voor Kijk Uit 3 het seizoen.

Sjef Rosier onze vaste bord 5 speler kreeg na een vreemde opening van zwart pionnen op e6 en d5, paarden op c6 en e7. Sjef had zich voorbereid op de Spaanse opening van vorig jaar, maar helaas had Sjef nu een andere tegenstander en die was er een van dik hout zaagt men planken. Sjef kreeg geen voet aan de grond, en kon opgeven toen er op drie verschillende manieren mat dreigde.
Inmiddels was André Kunst ook binnengekomen om onze helden te bewonderen, en Andre vond dat het nog niet zo slecht stond. Ik heb André uitgelegd dat het derde meestal goed staat en dan in het derde uur de stellingen in elkaar storten (moeheid, concentratieverlies, wie het weet mag het zeggen).

Maarten Gouda, bord 4 dit keer, begon slecht; in een Schotse opening verspeelde hij zijn rokade en zijn koning leek vreselijk op de tocht komen te staan. Zijn tegenstander rekende zich echter te vroeg rijk. Hij vond dat zijn damevleugel niet ontwikkeld hoefde te worden. Dat brak hem echter op. Maarten ontwikkelde wel zijn stukken en won met goed spel een pion. Helaas kon Maarten niet genoeg van zijn pion profiteren en het spel verzandde in remise. Jammer er zat meer in.
Arend Boer op bord 6, ook in Schots verzeild geraakt, speelde goed, totdat hij door een aftrekschaakje werd getroffen. Arend raakte een kwaliteit achter, daarna was het vechten tegen de bierkaai. 2 punten achter.
Patrick de Koning, bord 8 specialist, bouwde een dichte stelling op totdat zijn tegenstander remise aanbood. Konden we natuurlijk niet op ingaan, wij stonden achter. Een speler uit Wijk aan Zee vond dat vreemd, "dat maak je toch zelf uit". De goede man snapt waarschijnlijk niet dat het om teams gaat. Patrick, bedreven in trucjes en eindspelletjes, vond met een prachtige oplossing mat in 3 of stukverlies. Het werd stukverlies en ons achterstand was nog één punt.


Patrick de Koning sleepte het enige winstpunt binnen

Ab van Katwijk, op bord 1, had een hele zware tegenstander met een rating van 1818. Ab speelde een Siciliaan en deed dat zeer secuur. Helaas in het derde uur werd de druk op Ab toch wat te groot. Ab verloor een pion en enige tijd later kon hij opgeven.
Jan Bontenbal, ook bedeeld met een tegenstander met een vrij hoge rating, kreeg aanval op aanval te verduren. Jan in normale doen (Jan had gezondheidsproblemen) een goede verdediger, moest een pion inleveren, daarna nog een pion en de stukken konden de doos in. Overmacht zullen we maar zeggen.
René Koens zeer geconcentreerd spelend, in een Siciliaan verzeild geraakt, deed het prima. Het ging ook geruime tijd gelijk op, gezien het verschil in rating zeer verdienstelijk. Daarna deed René er nog een schepje bovenop en won een pion. Helaas kon René de pion niet vasthouden (tijd!) en was remise een feit.
Onze laatst overgebleven held Peter Duijn had door een simpel schaakje een loper gewonnen en het leek allemaal slechts een kwestie van tijd dat het punt in ons bezit kwam. Peter offerde 2 pionnen voor een loper. Toch bleken 3 pionnen + toren tegen 1 pion + toren niet genoeg. Peter vond het welletjes en besloot om remise te maken.

Alles bij elkaar denk ik dat we anderhalve punt cadeau hebben gegeven (Maarten, Peter en René) en zo een gelijkspel hebben verloren. Aan de andere kant is er deze avond wel degelijk strijd geweest en als we deze vorm behouden kunnen er met het derde nog mooie dingen gebeuren.

* In het kader van het minderhedenbeleid

Gedetailleerde uitslagen

Het Paard van Ree 1  (1618)   -   Kijk Uit 3 (1406)     5½ - 2½
H. Eggenbrood (1818) - A. van Katwijk   (1540) 1 - 0
H. de Vries (1582) - P. Duijn (1469) ½ - ½
W. Vos (1749) - J. Bontenbal (1470) 1 - 0
R. Ierschot (1742) - M. Gouda (1391) ½ - ½
B. Kistjes (1563) - S. Rosier (1421) 1 - 0
M. van der Meij (1585) - A. Boer (1354) 1 - 0
A. Duin (1569) - R. Koens (1300) ½ - ½
D. Krassenburg (1334) - P. de Koning (1299) 0 - 1

Teamleider Andries Visser