Verlies voor Kijk Uit 3

Het Spaarne 4 - Kijk Uit 3    5½- 2½

Donderdag, 11 december. Een koude, regenachtige avond, waarin ons derde team het op moest nemen tegen het vierde team van het Spaarne. Ten opzichte van de vorige keer dat wij hier speelden, en toen met 5 - 3 huiswaarts keerden, had ons team twee (noodgedwongen) wijzigingen aan moeten brengen en een beetje moeten sleutelen aan de bordindeling.
Aangezien onze 1e vaste bordspeler verhinderd was en Floor Schoone dit seizoen voor het 2e team uitkomt, hadden wij minimaal 1 vervanger nodig en het liefst nog met een auto ook. Want de insiders weten hoe moeilijk het is om voor ons derde team twee chauffeurs te vinden, die nog een beetje kunnen schaken ook.
En volgens mij was het ook de 1e keer (m.u.v. Wijk aan Zee), dat beide chauffies rechtstreeks naar de plaats van bestemming reden. Klasse heren....

Maar nu de veldslagreportage.
Op bord 1 had de v.t.l.* Peter Duijn geposteerd, die de laatste tijd op het 2e bord toch wel moeite heeft om een partij winnend af te sluiten. Maar ondergetekende dacht.... misschien ziet Peter dit als een kleine promotie, en helpt het hem om zijn spel kracht bij te zetten.

Het 2e bord werd bezet door Jan Bontenbal, ook hij één bord omhoog, waar zwart - weer- niet goed uit de opening kwam. En volgens eigen zeggen gebeurt dit de laatste tijd vaker, maar Jan kennende lost hij dit meestal in het middenspel wel op, wat gelukkig ook gebeurde.

Maarten Gouda op 3, óók een bord verschoven, die het tijdens de onderlinge competitie vaak laat liggen, maar het voor de bond meestal een stuk beter doet, kwam niet helemaal in zijn spel, en van begin af aan kon hij eigenlijk alleen maar verdedigen, wat niet echt één van zijn sterkste punten is, want zijn sterkste wapen is de afruilvariant, in alle gespeelde openingen.

Dan, op het eigenlijke bord van Maarten, onze Arent Boer, net als vorig seizoen spelend op 4, kwam in een verdedigende aanval terecht, waarin van alles kon gebeuren. Maar.... ergens rond 21.15 uur vroeg hij aan mij of er daar gerookt mocht worden. Helaas Arent, maar dankzij de Keuringsdienst van Waren mag dit alleen nog buiten. Daarna ging het bergafwaarts met zijn spel, en verloor hij in het middenspel een kwaliteit, wat hem uiteindelijk toch opbrak.

Sjef Rosier speelde wel op zijn vaste 5e bord, en speelde, zo zei hij, tegen onze eigen Dick Kruijff, oftewel de Leeuw. En wat daar het goede antwoord ook op is, Sjef weet het volgens mij nu nog niet..... Maar in de verdrukking spelend, probeerde hij toch van alles om minimaal een halfje te scoren.

Dan op het 6e bord, evenals vorig seizoen, maar tegen een andere tegenstander, René Koens, die toen met een lichte voorsprong een remise behaalde, en dit nu ging proberen te verbeteren, kwam goed uit de opening, evenals zijn opponent. Het werd een Spaanse variant, alleen René wist zijn tegenstander een beetje uit balans te brengen, door niet de loper op te jagen, maar te kiezen voor een aanval vanuit zijn eigen koningsvleugel. Dit resulteerde in een pion voordeel voor de zwarten.

En dan onze invaller, en tevens reddende chauffeur Marcel Sondervan op het 7e bord, die tegen een speler moest, waar ondergetekende vorig jaar remise tegen speelde. De witten kwamen niet echt in hun spel, maar de aanval van de zwarte stukken was zo goed gecombineerd, dat ook Marcel in het middenspel een kwaliteit af moest staan, om erger te voorkomen.

Op het laatste bord had ik zelf (Patrick de Koning) plaatsgenomen, mede omdat ik ook v.t.l.* was (donderdagavond is n.l. ook onze jeugdavond, zodoende bleef mijn vriend en collega Andries achter om samen met Jan Geus de jeugd te begeleiden), en er op het laatste bord dan toch meestal wel remise uit weet te halen. Met een tegenstander die begint met d4, c4 en Pc3 weet ondergetekende meestal wel raad.

Diegene die als 1e klaar was, was Peter, die dankzij een leuk cadeautje van zwart, na 15 zetten en 3 kwartier spelen, de felicitaties van zijn opponente in ontvangst mocht nemen. 1 - 0 voor! Klasse Peter.

Maar lang mocht de voorsprong niet duren... Na alles geprobeerd te hebben om de Leeuw in de val te lokken, had Sjef te weinig mankracht over om het beest te vellen. Sterker nog, het beest nam Sjef te grazen, zodat er niets anders voor hem opzat dan een half uur na Peter's victorie zijn vlag te strijken en de 1 - 1 een feit was. Jammer Sjef, volgende keer beter.

Even een rondje langs de andere borden, waar Jan een gelijke stelling had bereikt, Maarten een fout had gemaakt waardoor hij een kwaliteit achter was komen te staan, René een pion voor stond, Marcel steeds verder in de verdrukking kwam,en ik zelf ook nog gelijk stond, was er opeens veel opschudding bij het bord van Arent (zie verdere verslag).

Ondertussen was Maarten's stelling een puinhoop geworden, zodat ook hij, met een kwaliteit minder, terecht opgaf 2- 1.
Op bord 8 was er intussen heel wat afgeruild, en mijn opponent besloot om mij remise aan te bieden. Na lang wikken en wegen, ook aangezien de stand van zaken op dat moment, 2 - 1 achter, kon ik het eigenlijk niet aannemen. Maar aangezien ik nog 12 zetten moest doen binnen 20 minuten, en mijn tegenstander nog 45 minuten had, besloot ik, al dan niet terecht op dat moment,
zijn aanbod te accepteren. Ook omdat ik op de damevleugel volgens mij iets slechter stond, maar aan koningszijde misschien iets beter, was dit voor mij toch wel een terechte uitslag. Hieronder kunt u hier uw eigen conclusie uit trekken, naar aanleiding van mijn partijgegevens. Stand 2½ - 1½.

A. van der Poel  

  P. de Koning

1.

d2-d4

d7-d5
2. c2-c4 Lc8-f5
3. Pb1-c3 Pg8-f6
4. Lc1-f4 c7-c6
5. h2-h3 e7-e6
6. a2-a3 Lf8-d6
7. Lf4xd6 Dd8xd6
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.

1. d4- d5
2. c4- Lf 5
3. Pc3- Pf 6
4. Lf4- c6
5. h3- e6
6. a3- Ld6
7. Lxd6- Dxd6
8. c5- Dc7
9. Pf 3- Pbd7
10. e3- e5
11. dxe- Pxe
12. Pxe- Dxe
13. Le2- Pe4
14. Dd4- Dxd4
15. exd4- Pf6
16. 0-0- 0-0
17. Tfe1- h6?
18. Lf3- Tfe8
19. Te3?- Txe3(misschien beter Tae1)
20. fxe3- Te8
21. Te1- Le4
22. b4- Ld3
23. Pd1- g6
24. Pf2- Lf5
25. Kh2- ??? Remise aangeboden en genomen.
Succes met de analyse.

Door naar het 2e bord, waarin Jan een gelijke eindstrijd had weten te bewerkstelligen, en na een paar keer heen en weer te hebben geschoven, bood hij ondanks de stand terecht remise aan wat door zijn tegenstander na overleg werd geaccepteerd 3 - 2.

Terug naar het bord waar alles 'fout' ging. Naar Arent dus.
Deze had namelijk, na zetherhaling, een stelling bereikt waarin het remise was, maar dit vergat te claimen, en zijn tegenstander op dat moment dacht dat hij gewonnen had...... jaja. Deze dacht namelijk dat de koning niet achter elkaar 3x dezelfde zet uit mocht voeren. Blijkbaar had hij de spelregels van welke schaakbond dan ook nog nooit gelezen, en moeten ze dit bij het Spaarne een keer goed zichtbaar ophangen, zodat een ieder weet dat het na deze zetten toch echt wel remise is, maar goed. De beide teamleiders erbij gehaald, en aangezien onze speler de remise vergeten was te claimen, werd er door hun teamleider besloten om door te spelen, ook al hadden ze elkaar de hand al geschud. Nadat Arent meteen daarop remise aanbood, vond zijn opponent dat hij toch iets beter stond, en besloot om door te spelen. Toen was Arent helemaal de weg kwijt en na een paar zetten gaf hij op.
Volgens mij is dit een van de kinderachtigste manieren om een partij in winst om te zetten, en ik hoop dat een ieder hiervan heeft geleerd: Leer de schaakregels uit het hoofd. Stand: 4 - 2.

Op naar bord 7, waar Marcel in zeer zwaar weer terecht gekomen was, en tot overmaat van ramp ook nog door zijn vlag heen ging, moest terecht zijn sterkere tegenstander feliciteren met zijn overwinning. Ook voor jouw: jammer Marcel, en de volgende keer beter. Stand: 5- 2.

Nog één laatste strijder te gaan, René. Met een pion voor, maar in een zeer ingewikkelde aanvalsstelling bij beide krijgsheren, besloten deze om even na half elf tot een vredesakkoord. Eindstand: 5½- 2½.

Hopende dat het de volgende thuiswedstrijd tegen Santpoort beter zal gaan, en dan misschien weer met onze sterkste bezetting aan kunnen treden, kan ik alleen een ieder bedanken voor hun inzet, en op naar een overwinning tegen de koploper........

*Vervangend team leider: Patrick de Koning

P.S. Tijdens de wedstrijd kwam Jan naar mij toe en zei dat het 3e team aan verjonging toe was. Ik vertelde hem dat er mogelijk twee jeugdspelers in aantocht waren, maar dat dit toch nog wel één of twee seizoenen zal duren voordat zij zich bij ons derde team zullen vervoegen. Maar als een vaste waarde als J.B. dit al meedeelt, moet er toch wel iets gaan veranderen. Misschien iets voor onze vaste teamleider?

Gedetailleerde uitslagen

Het Spaarne 4   (1480)   -   Kijk Uit 3 (1386)     5½ - 2½
A. Smith (1458) - P. Duijn (1469) 0 - 1
F. Otten (1546) - J. Bontenbal (1470) ½ - ½
B. Halberstadt (1611) - M. Gouda (1391) 1 - 0
A. Clemens (1484) - A. Boer (1354) 1 - 0
J. Post (1470) - S. Rosier (1421) 1 - 0
G. Heyerman (1455) - R. Koens (1300) ½ - ½
E. Scholten (1429) - M. Sondervan   (0000) 1 - 0
A. van der Poel (1387) - P. de Koning (1299) ½ - ½