Kijk Uiters in het Laskertoernooi

Het jaarlijkse Laskertoernooi in Uitgeest is met redelijk succes verlopen voor de Kijk Uiters en oud Kijk Uiters. Er wordt daar gespeeld in vierkampen, waarvan 1 partij op vrijdagavond en 2 partijen die op zaterdag moeten worden gespeeld, een pittig weekend.

Allereerst Ingmar Visser die geplaatst was in groep 11. Ingmar begon niet al te best, zijn partij op vrijdag verloor hij, doordat hij al in een vroeg stadium zijn loper kwijt raakte. Ook de tweede partij eindigde in de mineur, ondanks een voorsprong van 2 pionnen. De derde partij liet Ingmar zijn ware gezicht zien; geduldig manoeuvrerend liet hij zijn tegenstander kansloos. Ingmar behaalde door deze overwinning de derde plek.

Sjef Rosier, geplaatst in groep 10, heeft zich volop kunnen uitleven. Sjef, zich verdiepend in het Frans, kon met zwart tot 2x zijn geliefde opening op het bord zetten. Dat het twee maal winst werd voor Sjef was dan ook niet verbazingwekkend, en met dank aan Vrouwe Fortuna kreeg hij het Frans ook met wit op het bord. Daar liet hij nog in het begin van de partij een leuke variant lopen "the Greek gift" (info bij Sjef, betreffende dit Griekse kunstje), maar uiteindelijk won Sjef toch de partij. Een keurige eerste plaats voor Sjef.

Gerrit Nanne, al enkele jaren niet meer schakend voor Kijk Uit, had de stoute schoenen aangetrokken en werd ingedeeld in groep 9. Dat dit wat te hoog gegrepen was, bleek achteraf. Ondanks dat Gerrit niet zonder slag of stoot wilde ondergaan, was het gebrek aan ritme doorslaggevend en Gerrit moest zich verzoenen met 3 nederlagen.

De broer van Gerrit, Nico, verging het heel wat beter. Nico leek wat minder last te hebben van het gemis van schaakritme. Uit de eerste twee partijen haalde hij een remise en een overwinning, waarna hij warempel kans leek te hebben op de eerste plaats. Een remise zou voldoende zijn. In een bizarre partij leek Nico het uiteindelijk te verspelen doordat hij zijn loper in de opruiming deed. Maar zijn tegenstander kreeg daarna een waas voor zijn ogen en bood remise aan met een loper meer + vrijpion. Zelden heeft iemand sneller ja gezegd. Een wel zeer verrassende 1e plaats in groep 8 voor Nico.

Ondergetekende werd in groep 7 geplaatst. Ik was er zelf niet helemaal gerust op, want de vorm is al weken weg. En dat bleek al meteen vrijdag. Met kunst en vliegwerk hield ik de schade beperkt. Later keerde de partij en kreeg ik zelfs nog winstkansen, maar ik ging in op het remise aanbod van mijn tegenstander. Zaterdag ging alles weer zoals het moet en kon ik de twee partijen in winst om zetten. Toch nog een eerste plaats en wat belangrijker is, de vorm was zaterdag weer aanwezig. Het winterslaapje is hopelijk voorbij.

Eindstanden

  Groep 11    Groep 10    Groep 9    Groep 8    Groep 7
1.   H. Wolterbeek   S. Rosier   T. Gras   N. Nanne   A. Visser
2. W. Winter   P. van Tongeren   H. Graafsma   G. Lonnee   P. Elisen
3. I. Visser   M. van de Bult   F. Pouw   T. Brugman   P. Vlaanderen
4. W. van den Berg   H. Eilert   G. Nanne   C. Verhoog   C. O’Mahony

Vaste verslaggever Andries Visser