Sinclair Koelemij snelschaakkampioen 2004-2005

Vijftig jaar nadat Gerrit de Haas in 1954 het eerste snelschaakkampioenschap veroverde, behaalde Sinclair Koelemij zijn vijfde snelschaaktitel.. Het was een spannend toernooi, maar helaas nogal verzwakt t.o.v. voorgaande jaren. De woensdagavond als vervanger van de vrijdagavond, vanwege de feestdagen, had een negatief effect op de opkomst. De enthousiaste spelers die wel meespeelden maakten er een gezellige toernooi van.

De strijd leek bij voorbaat te gaan tussen titelverdediger Sinclair Koelemij, André Kunst en oud-lid Martin de Niet. Echter Jan Geus wist verrassend goed bij te blijven waardoor de strijd om het kampioenschap uiteindelijk door deze vier spelers uitgevochten werd.

 
Harry Olivier - Sinclair Koelemij   Poedelprijs: Cees van de Vlis

Na vier ronden stonden drie spelers (André, Martin en Sinclair) met een 100% score aan kop, achtervolgd door Jan Geus die het onderlinge duel met André verloren had. Sinclair boekte in de vijfde ronde een belangrijke winst op Martin waardoor hij samen met André aan kop ging. Toen André de ronde erop van Martin verloor stond Sinclair alleen aan kop achtervolgd door 3 spelers op 1 punt achterstand. In de ronde daarop eindigde de partij tussen Sinclair en André snel in remise waarna André met het moeilijke duel tegen Martin voor de boeg definitief verslagen leek. In de daarop volgende ronde maakte een nederlaag tegen Martin aan alle hoop op het heroveren van de titel een einde. Sinclair nog steeds aan kop gevolg door Jan en Martin op een half punt met nog twee ronden te spelen.

 
4e Prijs: Jan Geus   3e Prijs: Martin de Niet

Jan had nog alle kansen in eigen hand, de laatste twee ronden brachten hem tegen achtereenvolgens Sinclair en Martin. In een Hollandse partij trok hij fel van leer tegen Sinclair, die aanvankelijk alle zeilen moest bijzetten om te overleven. Middels een paar valstrikken en wat hulp van Jan lukte dat wonder wel, waarna Sinclair een belangrijke stap op weg naar het kampioenschap wist te zetten. De laatste ronde moest gewonnen worden van de wisselvallig spelende Frank Buijck om de titel veilig te stellen; een remise mocht maar bracht het risico dat Martin de kloof van een half punt kon overbruggen. Maar Martin had het zeker niet gemakkelijk tegen een op revanche beluste Jan. Sinclair ging langs afgronden, een vreselijke fout in het eindspel bracht hem een verloren positie, tot overmaat van ramp overschreed hij ook de tijd. Maar zoals elke ervaren snelschaker een rijke verzameling heeft aan geheime wapens, verhoogde Sinclair het speeltempo zodat Frank’s aandacht bij de schaakstelling bleef en niet op de schaakklok lette. Toen enkele tientallen seconden later ook Frank’s vlag viel, kon veilig (in nog steeds verloren stelling) de remise geclaimd worden wegens tijdsoverschrijding van beide spelers. Ondertussen had Jan Geus zijn partij tegen Martin winnend afgesloten, waardoor Sinclair ongedeeld eerste werd en André alsnog de tweede plaats wist te veroveren. Martin en Jan deelden de derde en vierde plaats.

 
2e Prijs: André Kunst   1e Prijs: Sinclair Koelemij

Opmerkelijk waren de prestaties van Harry Olivier en Andries Visser. Harry is al lange tijd uit de running vanwege hardnekkige fysieke problemen, maar toonde zich nog steeds een sterke schaker door in de middenmoot te eindigen. Andries Visser begon met vier nederlagen op rij, de eerste pauze en daarmee zijn eerste pilsje brachten hem redding. Met een sterke eindsprint wist hij zich alsnog een middenmoot positie te verwerven.

Uitslagen en eindstand

  Pl   Naam   1     2     3     4     5     6     7     8     9     10   Totaal    SB*  
1 Sinclair Koelemij   ˝ 1 1 ˝ 1 1 1 1 1 8   31
2 André Kunst ˝   0 1 1 1 1 1 1 1   26˝
3 Martin de Niet 0 1   0 1 1 1 1 1 1 7   23
4 Jan Geus 0 0 1   1 1 1 1 1 1 7   22˝
5 Frank Buijck ˝ 0 0 0   0 1 1 1 1   15
6 Andries Visser 0 0 0 0 1   0 1 1 1 4   7˝
7 Harry Olivier 0 0 0 0 0 1   1 1 1 4   7
8 Sjef Rosier 0 0 0 0 0 0 0   1 1 2   1
9 Hajo de Vries 0 0 0 0 0 0 0 0   1 1   0
10 Cees van der Vlis   0 0 0 0 0 0 0 0 0   0   0

* S.B. = De Sonneborn-Berger score van een speler is de som van de gescoorde punten van de tegenstanders van wie de speler heeft gewonnen, vermeerderd met de halve som van de gescoorde punten van die tegenstanders, waarmee hij remise heeft gespeeld.