Weer nipt verlies voor Kijk Uit 1

Kijk Uit 1 - H.S.G. 1    3˝ - 4˝

Een valse start tegen koploper H.S.G. 2 is Kijk Uit 1 uiteindelijk fataal geworden. Hierdoor kan Kijk Uit 1 zijn blik naar de bovenste plaatsen afwenden en moet er nu zelfs met een scheef oog naar beneden gekeken worden. Kortom een zure nederlaag.

Sebastiaan van Westerop was als eerste klaar. Sebastiaan liet zien dat blunders in alle vormen en maten op elk niveau voorkomen. In een vreemdsoortige opening, waarin nauwelijks stukken werden ontwikkeld, behalve een dame ergens midden op het bord. Daarna werden er nog wat schimmige zetten uitgevoerd. Dat de stelling onoverzichtelijk was, werd bewezen doordat Sebastiaan verrast werd door een loperzet op h4. Het kostte hem de toren en uiteraard ook de partij.

 
Sebastiaan tegen Sito Dekker   Arent tegen Henk Weenink

Heel wat beter verging het Arent van Nieukerken die weer alle registers opentrok. Toen zijn tegenstander h3 en g4 had gespeeld terwijl hij kort had gerokeerd, had Arent voldoende aangrijpingspunten om de partij in zijn voordeel te beslissen.
Colleen Otten had in haar partij haar dame geofferd voor 2 lichte stukken. Mij leek het dat ze hierdoor wel het initiatief had gekregen en haar tegenstander wat klem had gezet, maar ondanks dat worstelde haar tegenstander zich onder de druk vandaan en won de partij. Later in de analyse bleek dat Colleen het remise had kunnen houden. Het moet soms meezitten.

 
Colleen tegen Cees Nagtegaal   Sinclair tegen Ernst Jos

Van de partij van Sinclair Koelemij heb ik het slot niet gezien. Ik hoorde zeggen dat zijn tegenstander zijn toren in de aanbieding had gedaan, tja en dan zit het plotseling wel mee. Het lijkt er toch op dat onze schaakgodin Caissa het geluk aan beide zijden verdeeld.Martin de Koning en zijn tegenstander besloten om de eerste 20 zetten in 1 uur en 50 minuten te doen en de andere 20 zetten in tien minuten. Dat dit ten koste gaat van de stelling is niet verwonderlijk. Martin kwam in een verloren eindspel terecht en kon de partij opgeven.

 
Martin tegen Wim van der Wijk   Peter tegen Herman van Engen

André Kunst haalde een oude openingsvariant uit het archief: de Ben-Oni. Het werd een wat gedrukte stelling voor André waarin allerlei stukken van zijn tegenstander zijn stelling onder druk hielden. Een sublieme paardzet besliste de partij. Als een donderslag bij heldere hemel verscheen het edele dier en André beduusd en zonder punten achterlatend.
Peter van Nieuwenhuizen was met zijn torens naar voren gegaan om wat pionnetjes te gaan snoepen. Hetzelfde deed zijn tegenstander. Toen bemerkte Peter dat hij wel eens mat kon gaan. IJlings kon hij met zijn torens terug om het mat te verhinderen. Dat hij hierdoor een mindere stelling kreeg was niet te vermijden. Gelukkig verknalde zijn tegenstander door een verkeerde koningsmanoeuvre zijn voordeel, en besloten beide heren tot remise.

Jaap tegen Vincent Pandelaar

De langste partij kwam op naam van Jaap Kramer. Vele malen leek Jaap gewonnen te staan maar telkens vond zijn tegenstander weer een oplossing. Totdat na ruim 6 uur spelen het blik met oplossingen leeg was en Jaap de partij op zijn naam kon schrijven.

Gedetailleerde uitslagen

Kijk Uit 1  (1962)     -   H.S.G. 2 (2026)     3˝ - 4˝
C. Otten (2048) - C. Nagtegaal (2216) 0 - 1
P. van Nieuwenhuizen    (2063) - H. van Engen (2104) ˝ - ˝
A. van Nieukerken (2106) - H. Weenink (2111) 1 - 0
M. de Koning (1895) - W. van der Wijk   (2058) 0 - 1
A. Kunst (1902) - N. Harmsen (1954) 0 - 1
S. Koelemij (1901) - E. Jos (1944) 1 - 0
J. Kramer (1876) - V. Pandelaar (1780) 1 - 0
S. van Westerop (1909) - S. Dekker (2041) 0 - 1

Plaatsvervangend teamleider Andries Visser