Kijk Uit sterk tegen Heemstede

Kijk Uit 2 - Heemstede 3    5½ - 2½

Kijk Uit 2 heeft afstand genomen van de onderste plaatsen door Heemstede 3 met 5½ - 2½ klop te geven.
Een bliksemstart van Kijk Uit 2 was hiervoor voldoende. Jan Geus op zijn vertrouwde tweede bord kreeg wel een hele merkwaardige opening tegen zich. Jan speelde d4 terwijl zijn tegenstander met e5 antwoordde (waarom normaal doen als het ook abnormaal kan). Dat dit niet echt speelbaar was, bewees Jan. Hij drong de verdediging van zijn tegenstander binnen en won binnen de kortst mogelijke keren een pion en daarna ook nog een stuk. Even probeerde de Heemsteedse opponent nog met een trucje een loper terug te winnen, maar Jan vloog er niet in en kon het eerste punt voor Kijk Uit 2 verzilveren.
Frank Buijck kreeg te maken met een Russische opening. Na een zet of 6 begon Frank een half uur na te denken en zijn tegenstander begon het ene na het andere biertje te consumeren. Frank had het uiteindelijk goed gezien, want na zet 6 ging het bergafwaarts met zijn tegenstander en konden we het tweede punt bijschrijven.
Ondergetekende kreeg te maken met de Steinitz variant van het Spaans en kwam eindelijk weer eens normaal uit die opening. Toen mijn tegenstander ook nog eens besloot om de dames af te ruilen wist ik dat het goed kwam, een eenvoudig lokzetje (stap 4, bladzijde 9) deed de rest. 3 - 0 voor, een ongekende weelde dit seizoen.
Peter Duijn zorgde voor het absolute hoogtepunt van de avond door na een sanitaire stop op de plaats van Peter Hamersma te gaan zitten. Zijn tegenstander zo verdiept in de stelling had het ook niet door. Nadat ik Peter erop attent had gemaakt dat hij aan het verkeerde bord zat, keerde de rust weer terug. Peter kreeg in zijn partij een enorme koningsaanval over zich heen waardoor hij de kwaliteit moest geven. Peter besloot echter niet bij de pakken neer te zitten en opende daarna een alles of niets aanval. Het werd helaas niets: 3 - 1.
Sjef Rosier, bij deze gelegenheid aan het vijfde bord, had een stuk voorsprong genomen. Zijn tegenstander had daarna een gigantische aanval op Sjef zijn koningsstelling opgezet waarbij Sjef heel behoedzaam moest manoeuvreren. Deze aanval kostte wel heel veel tijd want de Heemstedenaar ging door zijn vlag heen op zet 32. Sjef in gedachten bij de schaakpartij dacht nog even dat de klok moest worden teruggezet. Na enig aandringen mijnerzijds begreep hij dat hij gewonnen had: 4 - 1.
Jaap Beekhuis had een partij waarbij het regelrecht naar remise leek te gaan. Dat dit vermoeden juist was, bevestigde Jaap door remise aan te bieden. Zijn tegenstander ging akkoord en wij konden na lange tijd weer eens twee punten bij ons totaal voegen.
Peter Hamersma had zich in het begin verslikt door eerst de kwaliteit te geven en daarna het terug te winnen met voordeel. Helaas een paardzetje verijdelde dit plan en Peter moest de gehele partij met een kwaliteit minder doen. Even leek het er nog om te gaan spannen toen een pion van Peter dreigde door te breken, maar hij kwam een zetje te kort.
Floor Schoone had al in het begin materiaal gewonnen in de vorm van een paard. Daarna zette hij zijn winst om in een toren en in de verlenging vond Floor het welletjes; hij zette een mataanval in waarop zijn tegenstander het antwoord moest schuldig blijven. Eindstand 5½ - 2½.

Gedetailleerde uitslagen

Kijk Uit 2 (1601)  -  Heemstede 3 (1545)     5½ - 2½
P. Hamersma   (1793) - P. Stofberg (1610) 0 - 1
J. Geus (1774) - W. van Ommeren (1456) 1 - 0
J. Beekhuis (1681) - F. Konert (1694) ½ - ½
A. Visser (1542) - A. Alberga (1566) 1 - 0
S. Rosier (1470) - S. Olijerhoek (0000) 1 - 0
F. Buijck (1606) - D. de Myttenaere   (0000) 1 - 0
F. Schoone (1429) - J. Kramer Glijnis (0000) 1 - 0
P. Duijn (1514) - R. Kaper (1401) 0 - 1

Vervangende teamleider Andries Visser